Site icon NewsIT
11:21 Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Στο στόχαστρο η κυβέρνηση Cameron για την εξαγγελία φόρων στα αναψυκτικά με ζάχαρη

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Βρετανία η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών George Osborne για την πρόθεση της κυβέρνησης των Συντηρητικών να φορολογήσει τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη.

Βάσει των μέχρι στιγμής διαθέσιμων πληροφοριών ο φόρος πρόκειται να επιβληθεί κλιμακωτά από το 2018 ανάλογα με την περιεκτικότητα των προϊόντων σε ζάχαρη ανά 100 ml, ενώ αφορά αποκλειστικά στα ανθρακούχα αναψυκτικά και σε κανένα άλλο σακχαρούχο ποτό ή τρόφιμο.

Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος καταδικάζει το μέτρο

Από τα συντηρητικά tabloids Daily Mail και Sun μέχρι τα πιο προοδευτικά φύλλα των Guardian και Independent, η αντίδραση στις κυβερνητικές εξαγγελίες είναι σφοδρή. Ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος του Ηνωμένου Βασιλείου επικαλείται οικονομικούς, αλλά και πολιτικούς κύκλους στην επίθεση που εξαπολύει εναντίον του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δέχεται ακόμη και τα πυρά συναδέλφων του συμπολιτευόμενων βουλευτών. Κάποιοι εξ αυτών χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς όπως «χείριστο δείγμα του κράτους-κηδεμόνα» για να περιγράψουν την πολιτική του, ενώ σύμφωνα με την Daily Mail 4 στα 5 συντηρητικά μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων αντιτίθενται στην ψήφιση του μέτρου.

Αναποτελεσματικοί οι φόροι αυτού του είδους

Παράγοντες της αγοράς απορρίπτουν το μέτρο ως υφεσιακό και αναποτελεσματικό βάσει της μέχρι τώρα εμπειρίας. Ειδικοί του βρετανικού Ινστιτούτου Φορολογικών Μελετών (Institute for Fiscal Studies) εκτιμούν ότι θα στρέψει το καταναλωτικό κοινό προς άλλα σακχαρούχα ποτά και τρόφιμα που θα εξαιρεθούν της φορολογίας, όπως οι σοκολάτες ή οι χυμοί φρούτων. Εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να περιορίσει την κατανάλωση της ζάχαρης, αλλά ενδέχεται να την αυξήσει, δεδομένου ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις το 1/5 της πρόσληψης ζάχαρης προέρχεται από την κατανάλωση ποτών. Εκπρόσωποι του ίδιου φορέα, επίσης, αναμένουν κατακόρυφη αύξηση του διασυνοριακού ή/και παράνομου εμπορίου, όπως κατέδειξε το προ τριών ετών αποτυχημένο παράδειγμα της Δανίας, καθώς και δυσανάλογο πλήγμα στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Κενό γράμμα η καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Εξίσου κατηγορηματικά απορρίπτεται η αποτελεσματικότητα του μέτρου αναφορικά με τον φερόμενο ως βασικό του στόχο, την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Η επιστημονική κοινότητα τονίζει ότι το πρόβλημα του υπέρβαρου ή παχύσαρκου πληθυσμού είναι περίπλοκο και πολυπαραγοντικό, αλλά το μέτρο του Osborne στοχοποιεί αποκλειστικά και μόνο τον κλάδο των αναψυκτικών. Χωρίς να στηρίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία υπέρ της διακηρυχθείσας πολιτικής, από τη στιγμή που τα αναψυκτικά έχουν πολύ μικρή συμβολή της τάξης του 3% στην ενεργειακή πρόσληψη των Βρετανών, το μέτρο χαρακτηρίζεται από τους επικριτές κίνηση εντυπωσιασμού για να καλύψει τα ελλείμματα της βρετανικής κυβερνητικής πολιτικής.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version