Κόσμος

Συναγερμός για τον υποσιτισμό της Γάζας από τις ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» και «Δράση κατά της Πείνας»

Η Samah Matar με τον 6χρονο γιο της Yousef  AP Photo

Δραστική αύξηση του παιδικού υποσιτισμού, καταστροφικές συνθήκες υγιεινής: Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις «Δράση κατά της Πείνας» και «Γιατροί του Κόσμου» προειδοποιούν για τη δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει καταστραφεί έπειτα από χρόνια πολέμου.

«Τον Ιούλιο, οι ομάδες της Δράσης κατά της Πείνας κατέγραψαν αύξηση 700% στα κρούσματα παιδικού υποσιτισμού από τον Οκτώβριο του 2023», έγραψε η ΜΚΟ σε ανακοίνωση για την κατάσταση στη Γάζα.

Τον Σεπτέμβριο «300 με 400 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών» έλαβαν ιατρική περίθαλψη από τις ομάδες της ΜΚΟ «ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, ο αριθμός των κρουσμάτων μόλις που ανερχόταν σε 100», διευκρινίζει ο Βίνσεντ Στέλι, διευθυντής επιχειρήσεων της «Δράσης κατά της Πείνας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Είδα ένα 7χρονο παιδί που ζύγιζε μόνο 6,5 κιλά», δήλωσε ο Στέλι, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από τη Γάζα, σύμφωνα με τη Δράση κατά της Πείνας.

Ο ΟΗΕ έχει κηρύξει κατάσταση λιμού σε ένα μέρος του παλαιστινιακού θύλακα ο οποίος τελεί υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό και οι ερευνητές του δηλώνουν ότι το Ισραήλ διαπράττει εκεί γενοκτονία, κατηγορίες που απορρίπτονται από το Ισραήλ.

Η Χαμάς και το Ισραήλ κάνουν έμμεσες διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία έπειτα από δύο χρόνια πολέμου, ο οποίος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος την 7η Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ.

Η Omniya Mahra, κρατά τους δύο γιους της, τον Oday 4 ετών και τον Mohammed 3 ετών, που υποφέρουν από τον υποσιτισμό και γενετική νευρική διαταραχή, στο νοσοκομείο Friends of the Patient Hospital στην πόλη της Γάζας, τον Ιούλιο του 2025 (AP Photo/Jehad Alshrafi)
Παιδιά κρατούν άδεια δοχεία περιμένοντας να τα γεμίσουν με φαγητό στον Deir Al-Balah, στη Γάζα - REUTERS / Dawoud Abu Alkas

Σε μελέτη που δόθηκε την Πέμπτη (8/10/25) στη δημοσιότητα, οι «Γιατροί του Κόσμου» καταγγέλλουν από την πλευρά τους «τα συστηματικά εμπόδια που τίθενται σε εφαρμογή», σύμφωνα με τη ΜΚΟ, «από την ισραηλινή κυβέρνηση στην πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στην περίθαλψη για τη σεξουαλική και την αναπαραγωγική υγεία στη Γάζα».

Η ΜΚΟ δηλώνει ότι ένα πακέτο σερβιέτες «χαμηλής ποιότητας» κοστίζει τουλάχιστον 15 δολάρια.

«Ορισμένες γυναίκες μας αναφέρουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούν κομμάτια χρησιμοποιημένων υφασμάτων σαν προστασία, για παράδειγμα», γράφουν οι «Γιατροί του Κόσμου».

«Από τις 22.747 εξετάσεις για σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία που έγιναν στα κέντρα υγείας των Γιατρών του Κόσμου στη Γάζα», μεταξύ Μαΐου 2024 και Αυγούστου 2025, «το 36% αφορούσε λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος που συνδέονται με την έλλειψη νερού και υγιεινής και το υψηλό κόστος της προστασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου», συνεχίζει η ΜΚΟ.

Η ΜΚΟ δηλώνει επίσης ότι οι ομάδες της διαπιστώνουν έναν «υποσιτισμό» που πλήττει όλο και περισσότερο τις εγκύους και το 85% μεταξύ αυτών «κινδυνεύουν να υποστούν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης».

«Ορισμένες γυναίκες χάνουν το μωρό τους εξαιτίας των τραυμάτων που προκάλεσαν οι σφαγές», δηλώνει η γιατρός 'Ισραα Σάλεχ.

«Άλλες γεννούν μέσα σε ασφυκτικά γεμάτα καταφύγια, χωρίς αναισθησία, χωρίς φάρμακα, μερικές φορές αναγκάζονται να κόψουν οι ίδιες τους ομφάλιους λώρους τους κάτω από τα πυρά», δηλώνει η γιατρός από τη Γάζα και σύμβουλος σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στους Γιατρούς του Κόσμου.

 

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς καλούν το Ιράν σε «αυτοσυγκράτηση» μέσω κοινής δήλωσης – «Καταδικάζουμε την δολοφονία διαδηλωτών»
«Οι ιρανικές αρχές έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τον λαό τους και οφείλουν να εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση χωρίς φόβο αντιποίνων» τονίζουν οι τρεις ηγέτες
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάθεται μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρο της Γαλλίας, και τον Κίρ Σταρμερ, πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου
Το παρασκήνιο της σύλληψης Μαδούρο σύμφωνα με την Washington Post: Το γνώριζε το Βατικανό, αρνήθηκε το καταφύγιο Πούτιν
Ο Μαδούρο δεν «έπιασε τα μηνύματα» Τραμπ να αυτοεξοριστεί από την Βενεζουέλα - Γιατί προτιμήθηκε για την επόμενη ημέρα η Ροντρίγκες που δεν είχε ιδέα για τον σχέδιο των ΗΠΑ
Ο συλληφθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο φτάνει στο ελικοδρόμιο του κέντρου του Μανχάταν, καθώς κατευθύνεται προς το δικαστήριο Daniel Patrick Manhattan των Ηνωμένων Πολιτειών
Σύμβουλος του Πούτιν απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους της ΕΕ: «Δεν υπάρχουν συστήματα αεράμυνας ικανά να τους αναχαιτίσουν»
Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, κάλεσε τις χώρες - μέλη «να ψάξουν πιο βαθιά» στα αποθέματα της αντιαεροπορικής άμυνάς τους και «να ανταποκριθούν τώρα»
Στρατιωτικοί συμμετέχουν σε αυτό που το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αποκαλεί ανάπτυξη του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Oreshnik με υπερηχητική ταχύτητα και πυρηνική ικανότητα