Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Συναγερμός στο Τέξας: Νεκρός 6χρονος από παράσιτο που τρώει τον εγκέφαλο!

Συναγερμός στο Τέξας: Νεκρός 6χρονος από παράσιτο που τρώει τον εγκέφαλο!
Twitter

Μεγάλη αναστάτωση στο Τέξας μετά την σοκαριστική είδηση σύμφωνα με την οποία μία αμοιβάδα που τρώει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σκότωσε ένα 6χρονο αγόρι.

Σε αποθέματα νερού του Τέξας βρέθηκαν οι εγκεφαλοφάγες αμοιβάδες Naegleria fowleri, οι οποίες πιθανότατα και προκάλεσαν την τραγωδία. Σε οδηγία που εξέδωσε η Επιτροπή Περιβαλλοντικής Ποιότητας του Τέξας, ζητείται τους κατοίκους των περιοχών Λέικ Τζάκσον, Φρίπορτ, Άνγκλετον, Μπραζόρια, Ρίτσγουντ, Όιστερ Κρικ, Κλουτ και Ρόζενμπεργκ να μην χρησιμοποιήσουν καθόλου τρεχούμενο νερό από τις βρύσες τους.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, ένα 6χρονο αγόρι που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Λέικ Τζάκσον βρέθηκε θετικό στα τεστ για εγκεφαλοφάγες αμοιβάδες.

Εκτιμάται πως το παιδί ήπιε μολυσμένο νερό από εγκατάσταση με πίδακες νερού μπροστά από το δημοτικό κέντρο ή από λάστιχο στον κήπο του σπιτιού του.

Αμέσως οι αρχές έκλεισαν τους πίδακες και έστειλαν δείγμα νερού σε ιδιωτικό εργαστήριο. Στις 14 Σεπτεμβρίου οι πρώτες εξετάσεις βγήκαν αρνητικές. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι επικοινώνησαν με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και στις 25 Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά για τρία από τα έντεκα δείγματα που είχαν σταλεί.

Τα επίπεδα χλωρίου στα αποθέματα νερού ελέγχονται εκ νέου και εκτιμάται πως το νερό θα γίνει πόσιμο σε περίπου τρεις μέρες. Μέχρι τότε, οι ντόπιοι δικαιούνται δωρεάν εμφιαλωμένο νερό.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ένας 13χρονος έχασε τη ζωή του αφού προσβλήθηκε από το θανατηφόρο παράσιτο, έπειτα από οικογενειακές διακοπές στη Φλόριδα.

Όπως αναφέρει το κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC), οι μολύνσεις μπορεί να είναι σπάνιες, αλλά οι περισσότερες είναι θανατηφόρες.

Μόλις 34 τέτοια περιστατικά καταγράφηκαν στις ΗΠΑ από το 2009 έως το 2019. Από αυτά, τα 30 προκλήθηκαν από κατανάλωση νερού σε θαλάσσια πάρκα, πισίνες και πίδακες. Από τους 145 ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από το 1962 έως το 2018, μόλις τέσσερις επιβίωσαν.

Το συγκεκριμένο είδος αμοιβάδας την βρίσκουμε στο χώμα, σε θερμές λίμνες, σε ποτάμια και θερμά λουτρά, πισίνες και σε υδάτινα απόβλητα εργοστασίων.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις