Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Συρία: «Αμερικανικό F-16 κατέρριψε το τουρκικό UCAV» λέει Αμερικανός αξιωματούχος και διαψεύδει την Άγκυρα

Συρία: «Αμερικανικό F-16 κατέρριψε το τουρκικό UCAV» λέει Αμερικανός αξιωματούχος και διαψεύδει την Άγκυρα

Ένα μαχητικό F-16 των ΗΠΑ κατέρριψε ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UCAV) τύπου Anka που επιχειρούσε κοντά στα στρατεύματά τους στη Συρία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, την πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι κατέρριψε αεροσκάφος νατοϊκού συμμάχου.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το drone που καταρρίφθηκε από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν ανήκει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά δεν ξεκαθάρισε ποιανού ιδιοκτησία ήταν.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Reuters, δήλωσαν ότι ένα F-16 κατέρριψε το τουρκικό drone αφού οι ΗΠΑ κάλεσαν πολλές φορές Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους για να τους προειδοποιήσουν ότι επιχειρούσαν κοντά στις χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι το τουρκικό drone πιστεύεται ότι ήταν οπλισμένο. «Το UCAV πέταξε πολύ κοντά στη βάση από την οποία επιχειρούν οι αμερικανικές δυνάμεις και κρίθηκε ως απειλή». Την είδηση επιβεβαιώνει και η Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο.

Αντίποινα για την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μια τοπική πηγή ασφαλείας ανέφεραν ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατέρριψε το τουρκικό Anka-s κοντά σε μια βάση στη βορειοανατολική Συρία.

Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας που συμμαχούν με τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τουρκικές επιθέσεις.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία έχει προκαλέσει εδώ και καιρό ένταση με τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, η οποία τους θεωρεί ως πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Αυτή η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Κυριακής στην Άγκυρα κοντά σε κυβερνητικά κτίρια.

Την Τετάρτη, η Άγκυρα είπε ότι οι δύο δράστες είχαν έρθει από τη Συρία. Από τη βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν και οι δύο δράστες και τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, η υπό την ηγεσία των Κούρδων δύναμη που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, αρνήθηκαν ότι οι τρομοκράτες είχαν περάσει από το έδαφός τους.

Την Πέμπτη, ένας αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία ήταν μια επιλογή που θα μπορούσε να εξετάσει η Τουρκία. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει αρκετές προηγούμενες εισβολές στη βόρεια Συρία κατά της συριακής κουρδικής ομάδας YPG.

Πηγή: onalert

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις