Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τηλεφώνημα Μπάιντεν σε Ερντογάν προ των πυλών

Τουρκία

Από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει σηκώσει το τηλέφωνο να μιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν το έκανε ούτε από τις 20 Ιανουαρίου και μετά όταν ορκίστηκε.

Τώρα, λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες πως θα γίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ που θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς και ενώ οι ΗΠΑ έχουν «πετάξει» την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να τηλεφωνήσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ΑΝΚΑ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη.

Σύμφωνα λοιπόν με το ΑΝΚΑ, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να τηλεφωνήσει σήμερα (23.04.2021) στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πιθανολογείται ότι το τηλεφώνημα θα αφορά στην απόφασή του να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, θέμα… casus belli για την Τουρκία.

Click4more Νέο «χαστούκι» Μπάιντεν στην Τουρκία: Θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Το ότι ο Τζο Μπάιντεν θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων αποκάλυψε η Wall StreetJournal και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν το διέψευσε, αλλά παρέπεμψε σε όσα θα πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ αύριο Σάββατο.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και παραδέχεται μόνο τον εκτοπισμό.

Μάλιστα, ο Ερντογάν, δήλωσε: «Απέναντι στο ψέμα της “γενοκτονίας” των Αρμενίων και σε όσους, με πολιτική σκοπιμότητα, υποστηρίζουν αυτή την συκοφαντία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αλήθεια».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως «οι δηλώσεις που δεν έχουν νομική δέσμευση, δεν θα έχουν κανένα όφελος, αλλά θα βλάψουν τις σχέσεις μας. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να επιδεινώσουν τις σχέσεις αυτές, η απόφαση είναι δική τους».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις