Η Ντόχα ανακοίνωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις πως το έδαφος του Κατάρ δεν θα αποτελέσει ξανά στόχο ισραηλινής επίθεσης, έπειτα από την αιματηρή επιχείρηση της 9ης Σεπτεμβρίου που είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή
Μετά τις συγγνώμες του Μπέντζαμιν Νετανιάχου προς το Κατάρ τη Δευτέρα (29.09.2025), ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Μαζέντ αλ-Ανσάρι ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η χώρα του έλαβε σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και ρητή δέσμευση από το Ισραήλ να μην επιτεθεί ξανά.
Οι διαβεβαιώσεις αυτές δόθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στο Κατάρ, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, στο περιθώριο της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Ο πρόεδρος Τραμπ εγγυήθηκε ότι το Κατάρ δεν θα υποστεί ποτέ επίθεση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, δηλώνοντας «ικανοποιημένος» από αυτές τις δεσμεύσεις.
Στις 9 Σεπτεμβρίου, μια πρωτοφανής ισραηλινή επιχείρηση που στόχευσε υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς στην Ντόχα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον αραβικό κόσμο. Το Κατάρ είχε κατηγορήσει τότε τη διεθνή κοινότητα για πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» και είχε ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ. Ακόμη και ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρίνει δημοσίως το Τελ Αβίβ για την επίθεση αυτή.
Ως βασικός μεσολαβητής στην περιοχή, το Κατάρ παραμένει ένας από τους σημαντικότερους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου ο πόλεμος συνεχίζει να σπαράζει τον άμαχο πληθυσμό από την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου 2023.