Κόσμος

Τουρκία: Αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι καταρρίφθηκε δικό της drone στη Συρία – Απέφυγε να κατονομάσει τις ΗΠΑ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Από «40 κύματα» πέρασε η Τουρκία μέχρι να φτάσει στο σημείο να παραδεχθεί ότι καταρρίφθηκε δικό της drone στη Συρία, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον «φταίχτη», δηλαδή τις ΗΠΑ, αλλά αποδίδοντας το συμβάν σε «ασυνεννοησία».

Χθες Πέμπτη, 5/10/2023, η Τουρκία είχε αρνηθεί ότι το drone που καταρρίφθηκε ήταν δικό της, μέσω δήλωσης αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας.

Όμως «τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν». Αρχικά Αμερικανοί αξιωματούχοι που ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πως ήταν F-16 των ΗΠΑ αυτό που κατέρριψε το τουρκικό drone.

Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου «άδειασε» και επίσημα την Τουρκία, αποκαλύπτοντας και το πώς ακριβώς έγινε η επιχείρηση, που οδήγησε στην κατάρριψη του τουρκικού drone. «Αμερικανοί διοικητές έκριναν πως αυτό το drone, που βρισκόταν λιγότερα από 500 μέτρα από τις αμερικανικές δυνάμεις, αποτελούσε δυνητική απειλή και αμερικανικά καταδιωκτικά F-16 το κατέρριψαν σε νόμιμη άμυνα», δήλωσε ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ.

Κατόπιν τούτου, η Τουρκία ήταν αναγκασμένη να κάνει στροφή 180 μοιρών και να παραδεχθεί την πραγματικότητα. Την οποία πραγματικότητα όμως επιχείρησε και πάλι να διαστρέψει κάνοντας λόγο για «διαφορετικές τεχνικές εκτιμήσεις».

Όπως ανέφερε η Άγκυρα, έχασε ένα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος της (drone) στη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία λόγω «διαφορετικών τεχνικών εκτιμήσεων» με τρίτα μέρη στο έδαφος, αποφεύγοντας μετά μανίας να κατονομάσει τις ΗΠΑ. 

Ίσως αυτό να ήταν αναμενόμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον καταρρίπτει αεροσκάφος της Τουρκίας, συμμάχου της στο ΝΑΤΟ.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ακόμη πως εργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη στο έδαφος προκειμένου να βελτιώσει τη λειτουργία μη μαχητικών μηχανισμών στο έδαφος. Πρόσθεσε πάντως πως η κατάρριψη του δικού της drone δεν επηρέασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στην περιοχή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τέλος στο ατελείωτο scrolling, όριο 2 ωρών την ημέρα σε Facebook και Instagram – Όσα αλλάζουν για τους ανήλικους μετά τον συμβιβασμό 17,1 δισ. δολαρίων της Meta
Τα notifications θα απενεργοποιούνται από τα μεσάνυχτα έως τις 06:00, αλλά και τις σχολικές ημέρες από τις 08:00 έως τις 15:00 - Τα likes σε αναρτήσεις και περιεχόμενο θα αποκρύπτονται πλήρως από τους εφήβους
REUTERS
Το Ιράν καταγγέλλει τις απειλές του Τραμπ για «οικονομικό πόλεμο» σε επιστολή του στον ΟΗΕ – «Θέλουν να πλήξουν τον άμαχο πληθυσμό»
Ο Αραγτσί κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κράτη μέλη του να καταδικάσουν και να απορρίψουν «τα μονομερή μέτρα εξαναγκασμού και τις δευτερογενείς κυρώσεις»
ιραν