Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Τουρκία: Έξαλλοι μετά την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ

Τουρκία: Έξαλλοι μετά την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ

Το νέο χαστούκι των ΗΠΑ στην Τουρκία μετά την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο έχει προκαλέσει αμηχανία και προβληματισμό τόσο στην Άγκυρα όσο και στα Κατεχόμενα.

Η παγωμάρα είναι εμφανής με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν «με την απόφαση αυτή οι ΗΠΑ, μετά τα νησιά του Αιγαίου, στρατιωτικοποιεί και την Κύπρο« και «μήπως μπορούμε να πούμε πως κι αυτό το μέρος το μετατρέπουν σε αμερικανική βάση», απάντησε:

«Με αυτή την παροχή οπλικών συστημάτων θα ενισχύσουν τους Ελληνοκυπρίους και θα πουν στην Τουρκία “πρόσεχε! κοίταξε να δεις υπάρχουν και τα οπλικά συστήματά μας και στην Κύπρο. Θα προειδοποίησουν την Τουρκία. Αυτό το γεγονός είναι ενοχλητικό για την Τουρκία» σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

Από την άλλη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι ανέφερε ότι «η άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ κατά της ‘Ε/Κ ΔΝΚ’ είναι ατυχής και κοντόφθαλμη για την περιοχή. Η απόφαση αυτή, η οποία θα βλάψει την ειρήνη στην περιοχή και θα καταστήσει τη μη λύση μόνιμη, θα πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο δυνατό. Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει με αποφασιστικότητα την ευθύνη που έχει ως εγγυήτρια χώρα για ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας στο νησί».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις