Κόσμος

Τουρκία: Ο Εκρέμ Ιμάμογλου στη φυλακή και χιλιάδες στους δρόμους – Επεισόδια και εκατοντάδες συλλήψεις

Την ώρα που η Τουρκία διανύει μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της, πληθαίνουν οι διεθνείς διαμαρτυρίες

Η Τουρκία βράζει την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει τους πολιτικούς αντιπάλους του και ο Εκρέμ Ιμάμογλου παραμένει φυλακισμένος για υπόθεση διαφθοράς.

Χιλιάδες διαδήλωσαν για ακόμη μια μέρα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, ενώ το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έδωσε το προεδρικό χρίσμα στον Εκρέμ Ιμάμογλου. Μάλιστα, η προσέλευση ήταν τέτοια που δόθηκε παράταση δύο ωρών, καθώς πάνω από 15 εκατομμύρια ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης της Τουρκίας έσπευσαν να ψηφίσουν στην εσωκομματική διαδικασία.

Λίγες ώρες πριν είχε ανακοινωθεί πως ο Εκρέμ Ιμάμογλου προφυλακίζεται εν αναμονή της δίκης του για διαφθορά. 

Μέσα από τις φυλακές της Σιλιβρί ο Εκρέμ Ιμάμογλου έστειλε το πρώτο μήνυμα μετά την είδηση της προφυλάκισής του, κάνοντας αναφορά στην υψηλή συμμετοχή στην εσωκομματική ψηφοφορία στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

«Αυτές οι κάλπες θα στηθούν και το έθνος θα δώσει σε αυτή την κυβέρνηση ένα αξέχαστο χαστούκι» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν μετά τη σύλληψη του πολιτικού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αψηφώντας τις απαγορεύσεις των αρχών. Εκατοντάδες συνελήφθησαν και ακολούθησαν επεισόδια.

Διαδήλωση για τον Εκρέμ Ιμάμογλου
Διαδήλωση για τον Εκρέμ Ιμάμογλου / REUTERS / Alexandros Avramidis

Το μήνυμα του Εκρέμ Ιμάμογλου:

«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια είδηση από τη φυλακή της Σηλυβρίας που με έκανε πολύ χαρούμενο.

Υπήρξε ρεκόρ συμμετοχής στις προκριματικές προεδρικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματός μας.

Ψήφισαν 15 εκατομμύρια πολίτες μας. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αυτής της χώρας, που πληγώθηκαν από την τυραννία της κυβέρνησης, την κατεστραμμένη οικονομία, την αξιοκρατία και την ανομία, έτρεξαν στις κάλπες.

Είπαν “φτάνει πια” στον Ερντογάν.

Στέλνω τους χαιρετισμούς μου στα εκατομμύρια που φώναξαν απόψε στο Σαρατσχανέ και στις πλατείες σε όλη τη χώρα μου.

Αυτές οι κάλπες θα στηθούν και το έθνος θα δώσει σε αυτή την κυβέρνηση ένα αξέχαστο χαστούκι».

Μιλώντας στην πολυπληθή καθημερινή πλέον συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ είπε ότι περισσότεροι από 14.850.000 πολίτες σε όλη τη χώρα προσήλθαν στις κάλπες για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την απομάκρυνσή του από τη θέση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης.

Λίγη ώρα αργότερα έκανε ακόμα μια ανάρτηση με ένα βίντεο από την κατάμεστη πλατεία Σαράτσχανε: «Στέλνω τους χαιρετισμούς μου στα εκατομμύρια που ζητούν δικαιοσύνη απόψε στην Σαράτσχανε και σε όλες τις πλατείας της χώρας μου». 

«Η Τουρκία ξύπνησε με μεγάλη προδοσία σήμερα. Η δικαστική διαδικασία που διεξάγεται δεν είναι δικαστική διαδικασία, είναι εκτέλεση χωρίς δίκη», έγραψε ο Ιμάμογλου στο X σε μήνυμα που έστειλε μέσω των δικηγόρων του, λίγο πριν το υπουργείο Εσωτερικών δηλώσει ότι τον απομάκρυνε από τη θέση του δημάρχου.

Μαζί με τον δήμαρχο, άλλα 47 άτομα φυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης, μεταξύ των οποίων ένας βασικός βοηθός και δύο δήμαρχοι περιφερειών από την Κωνσταντινούπολη. Άλλοι 44 ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό δικαστικό έλεγχο.

Διαδήλωση για τον Εκρέμ Ιμάμογλου
Διαδήλωση για τον Εκρέμ Ιμάμογλου / REUTERS / Dilara Senkaya

«Οπισθοδρόμηση για την Τουρκία»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας χαρακτήρισε τη σύλληψη και την προφυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία στην Τουρκία, καλώντας η δίκη του αντιπολιτευόμενου να είναι δίκαιη και να τύχει σεβασμού το κράτος δικαίου.

«Ο πολιτικός ανταγωνισμός δεν πρέπει να διεξάγεται μέσω των δικαστηρίων και των φυλακών», σχολίασε εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.

«Αναμένουμε να διενεργηθεί διαφανής έρευνα για τις κατηγορίες το ταχύτερο δυνατό και οι διαδικασίες να διεξαχθούν στη βάση του κράτους του δικαίου», συνέχισε.

Οι ίδιες αρχές πρέπει να τηρηθούν στις υποθέσεις των εκατοντάδων διαδηλωτών που τέθηκαν υπό κράτηση, συμπλήρωσε.

Το ΥΠΕΞ της Γερμανίας θύμισε ότι ο σεβασμός των δημοκρατικών αρχών και του κράτους του δικαίου παραμένουν ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Η φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και πολλών άλλων προσωπικοτήτων αποτελεί «σοβαρή επίθεση στη δημοκρατία» στην Τουρκία, στηλίτευσε χθες Κυριακή το βράδυ η γαλλική διπλωματία, θυμίζοντας πως η Άγκυρα έχει δεσμευτεί να σέβεται τα δικαιώματα των αντιπολιτευόμενων αιρετών.

«Η τήρηση των δεσμεύσεων αυτών είναι κεντρικό στοιχείο των σχέσεών μας, καθώς και των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Πασκάλ Κονφαβρέ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, συμπληρώνοντας ότι ως κράτος μέλος υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία είχε «αναλάβει ελεύθερα», οικεία βουλήσει, «δεσμεύσεις ως προς αυτό».

Η Γαλλία εκφράζει ξανά «τη βαθιά ανησυχία της», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ, ο κ. Κονφαβρέ. «Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των αντιπολιτευόμενων αιρετών, η ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν και η ελευθερία της έκφρασης αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του κράτους δικαίου», σχολίασε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό