Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Τουρκία: Υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου καταδικάστηκε για τρομοκρατία και… αφέθηκε ελεύθερος

Τουρκία: Υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου καταδικάστηκε για τρομοκρατία και… αφέθηκε ελεύθερος

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε φυλάκιση 4,5 ετών έναν υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου στα Άδανα, με την κατηγορία ότι ήταν μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Χαμζά Ουλουτζάι, μεταφραστής στο προξενείο, θα αφεθεί ελεύθερος επειδή έχει ήδη εκτίσει μέρος της ποινής του, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Ουλουτζάι συνελήφθη το 2017 μαζί με άλλους δύο Τούρκους υπαλλήλους της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής και έναν Τουρκοαμερικανικό πρώην επιστήμονα στη NASA. Όλοι τους κατηγορούνται ότι είναι μέλη και στηρίζουν μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση. Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει να αφεθούν όλοι τους ελεύθεροι.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του ο Ουλουτζάι δήλωσε αθώος, ζητώντας να απορριφθούν οι κατηγορίες. Το δικαστήριο όμως απέρριψε το αίτημα και τον καταδίκασε, διατάζοντας στη συνέχεια την αποφυλάκισή του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

Πέρσι, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έφτασαν σε σημείο ρήξης με αφορμή τη φυλάκιση και τη δίκη του Ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Ο Μπράνσον αφέθηκε τελικά ελεύθερος στις 12 Οκτωβρίου. Μολονότι οι σχέσεις των δύο χωρών εξομαλύνθηκαν μετά από αυτό, η Άγκυρα εξακολουθεί να ζητά από τις ΗΠΑ την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί “εγκέφαλο” του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 160.000 ανθρώπους και απέλυσαν σχεδόν άλλους τόσους δημοσίους υπαλλήλους με την κατηγορία ότι διατηρούσαν δεσμούς με το δίκτυο του Γκιουλέν.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις