Την αντίδραση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η εισβολή μελών του Ρουβίκωνα στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης.
Στην ανακοίνωση συνδέονται οι δράστες με τις κουρδικές οργανώσεις PKK και YPG, ενώ επισημαίνεται πως το Προξενείο στεγάζεται στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.
Συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, αναφέρει:
“Την Πέμπτη ελληνικές αναρχικές ομάδες, που είναι γνωστές για τρομοκρατικές ενέργειες σε συνεργασία με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD/YPG, προσπάθησαν να κάνουν επίθεση εναντίον του σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ, στο συγκρότημα του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη“.
Στην ίδια δήλωση, ο Ακσόι καλεί τις ελληνικές αρχές να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της τουρκικής διπλωματικής αποστολής και του προσωπικού της. Ζητά επίσης “να διασφαλιστεί ότι οι δράστες θα αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη και θα τους αποδοθούν οι ποινές που τους αρμόζουν“.
‘Οπως ήταν επόμενο, την είδηση φιλοξενούν όλα τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας.
Turkey concerned over raid on Ataturk House in Greece https://t.co/NXIexPTy8L pic.twitter.com/GrtT5ldKbz
— Anadolu English (@anadoluagency) October 17, 2019
Καταδίκη από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
Την εισβολή των αντιεξουσιαστών το προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη και ανεύθυνη πράξη.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την παράνομη είσοδο μελών συλλογικότητας του αντιεξουσιαστικού χώρου στον προαύλιο χώρο του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, όπου ευρίσκεται και η Οικία Ατατούρκ.
Πρόκειται για απαράδεκτη και ανεύθυνη πράξη.
Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, οι οποίες κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, έχουν ήδη πραγματοποιήσει προσαγωγές υπόπτων ενώ προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση των περιστατικών και τη παραπομπή των υπευθύνων ενώπιον της Δικαιοσύνης«, αναφέρει το ΥΠΕΞ.
