Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Τουρκία: Το ΤΑΚ ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις – Προς έκτακτα μέτρα ασφαλείας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK), μια ριζοσπαστική οργάνωση που πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τη διπλή επίθεση που σκόρπισε το θάνατο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, το βράδυ του Σαββάτου. Τριάντα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων 30 αστυνομικοί, 7 πολίτες και ένας αγνώστων στοιχείων, ενώ 136 τραυματίστηκαν.

Δύο μέλη των TAK “διενήργησαν με σχολαστικότητα (…) τη διπλή ταυτόχρονη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2016 στις 22:30 (21:30 ώρα Ελλάδας) μπροστά στο στάδιο Vodafone Arena και το (πάρκο) Macka”, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση. “Οι δύο σύντροφοί μας έπεσαν ηρωικά σαν μάρτυρες σε αυτή την επίθεση”, τονίζει η TAK, προσθέτοντας πως θα αποκαλύψει την ταυτότητα των δύο μελών της που πραγματοποίησαν την επίθεση “τις επόμενες ημέρες”.

Η μία έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο και η άλλη από καμικάζι, 45 δευτερόλεπτα μετά, κοντά στο στάδιο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας, σε πολυσύχναστη συνοικία κοντά στον Βόσπορο.
Οι τουρκικές αρχές είχαν υποδείξει από πολύ νωρίς το PKK, ως υπεύθυνο για τη διπλή επίθεση.

Η TAK έχει αναλάβει την ευθύνη πολλών επιθέσεων φέτος: για την επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο (28 νεκροί), για μια επίθεση στην πρωτεύουσα στις 13 Μαρτίου (34 θάνατοι) και για μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 7 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη (11 νεκροί).

Δείτε το βίντεο ντοκουμένο από τη στιγμή που ο καμικάζι ανατινάζεται

 

 

Συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η συνεδρίαση που αφορούσε τα στοιχεία που υπάρχουν για τη διπλή βομβιστική επίθεση και τα έκτακτα μέτρα που πιθανώς θα λάβει η κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε ύστερα από δύο ώρες.

Στο μεταξύ, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), εξέφρασαν την “πλήρη υποστήριξή” τους στις δυνάμεις ασφαλείας και στη μάχη τους κατά της τρομοκρατίας, σε κοινή δήλωσή τους στη Βουλή.

 

Θρήνος στις κηδείες των αστυνομικών

 

Από το πρωί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, κηδεύτηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης πέντε από τους τριάντα αστυνομικούς που έχασαν τη ζωή τους.

Το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

“Η Τουρκία δεν φοβάται. Θα συνεχιστεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας”, δήλωσε ο Ερντογάν, κατά την παρουσία του στις κηδείες των αστυνομικών, ενώ το μεσημέρι, ο Ερντογάν επισκέφθηκε τα θύματα που νοσηλεύονται.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος ορκίστηκε εκδίκηση για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και απήθυνε προειδοποίηση σε όσους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους επιτιθέμενους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Αργά η γρήγορα, θα έχουμε την εκδίκησή μας. Αυτό το αίμα δεν θα μείνει στο έδαφος, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όποιο το κόστος”, δήλωσε ο Σοϊλού στην ομιλία του στις κηδείες των θυμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

 ΦΩΤΟ: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε