Κόσμος

Τραμπ: Με δούλεψε ο Ερντογάν! Είχαμε κάνει συμφωνία και δεν την τήρησε!

Ότι τον εξαπάτησε κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς, τον Ταγίπ Ερντογάν, ο αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο Τραμπ δήλωσε ότι νόμιζε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον Ερντογάν για την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση στην Άγκυρα για να πετύχει τον στόχο αυτό.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο Τραμπ είπε ότι νόμιζε ότι είχε συμφωνήσει με τον Ερντογάν όταν βοήθησε να πειστεί το Ισραήλ να αποφυλακίσει μια υπήκοο Τουρκίας. Πίστευε ότι ο Ερντογάν θα απελευθέρωνε κατόπιν τον Μπράνσον. “Νομίζω ότι είναι πολύ λυπηρό αυτό που κάνει η Τουρκία. Νομίζω ότι κάνουν ένα φρικτό λάθος. Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις”, είπε. Ο Τραμπ είπε ότι ο Ερντογάν ζητούσε την επιστροφή της γυναίκας αυτής από το Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι δεν τον ανησυχεί αν οι τιμωρητικοί δασμοί που επέβαλε στην Τουρκία θα πλήξουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, εγείροντας ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η κίνηση αυτή στην Ευρώπη. “Δεν με νοιάζει. Δεν με νοιάζει. Αυτό ήταν το σωστό πράγμα που έπρεπε να γίνει”, είπε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε για τις ενδεχόμενες ζημίες σε άλλες οικονομίες.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουλίου και συζήτησαν την υπόθεση του Μπράνσον και το τι θα μπορούσε να γίνει για να απελευθερωθεί ο πάστορας, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

trumperdogan

Η Τουρκία είχε ζητήσει την αμερικανική βοήθεια ώστε να πειστούν οι Ισραηλινοί να απελευθερώσουν την Τουρκάλα. Σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα θα απελευθέρωνε τον Μπράνσον και άλλους Αμερικανούς υπηκόους. Ο Τραμπ είπε ότι ο ίδιος τήρησε τη δική του πλευρά της συμφωνίας. “Έβγαλα αυτό το πρόσωπο έξω (από τη φυλακή). Ανέμενα από εκείνον (σ.σ. τον Ερντογάν) ότι θα άφηνε αυτόν τον αθώο και θαυμάσιο άνθρωπο και θαυμάσιο πατέρα και θαυμάσιο Χριστιανό”.

Το Ισραήλ, που επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ είχε ζητήσει την αποφυλάκιση της Εμπρού Οζκάν, την απέλασε στις 15 Ιουλίου. Η Άγκυρα διαψεύδει ότι είχε συμφωνήσει ποτέ να απελευθερώσει τον Μπράνσον σε αντάλλαγμα.

Ο Τραμπ πρόσθεσε: “Συμπαθώ την Τουρκία. Συμπαθώ πάρα πολύ τον τουρκικό λαό. Μέχρι τώρα είχα πολύ καλή σχέση, όπως γνωρίζετε, με τον πρόεδρο. Τα πηγαίναμε πολύ καλά. Είχα μια πολύ καλή σχέση. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι μονόδρομος. Δεν είναι πλέον μονόδρομος για τις ΗΠΑ”, κατέληξε.

Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε σήμερα το πρωί στο επίπεδο των 6,07 λιρών ανά δολάριο από τις 6,0865 λίρες στις οποίες έκλεισε χθες, παρά τα όσα είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.  Οι τουρκικές αγορές είναι κλειστές αυτή την εβδομάδα λόγω επίσημης αργίας για την ισλαμική γιορτή Άιντ αλ-Άντχα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια, επτά αγνοούμενοι - Η στιγμή των εκρήξεων
Συγγενείς αγνοουμένων δεν έκρυψαν την οργή τους, κατηγορούν τους πυροσβέστες πως δεν «επικεντρώνονται στους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα στην αποθήκη και πιθανόν σκοτώθηκαν»
Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
«Χαστούκι» σε Τραμπ από δικαστή: Μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στις ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν άσυλο
«Τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της», αναφέρει ο δικαστής
Μετανάστες
Τραμπ εκτός ελέγχου: Οι σκοταδιστικές απειλές εκτέλεσης μεταναστών στο «Alligator Alcatraz» και ο Λευκός Οίκος ως τσιφλίκι
Από το βίντεο AI με το όραμά του για το «Αλκατράζ με αλιγάτορες: Για να κάνουμε την Αμερική ασφαλή ξανά», που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter
Ντόναλντ Τραμπ
5