Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

“Τσακίζει” τους Τούρκους ο Ρώσος πιλότος: “Δεν μας προειδοποίησαν ποτέ” – Νέο βίντεο ντοκουμέντο από το ρωσικό μαχητικό

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Έχω χρέος να πληρώσω, για τον διοικητή μου”, είπε ο Κονσταντίν Μουρακτίν, εννοώντας τον πιλότο που έχασε τη ζωή του.
– Δείτε το νέο βίντεο ντοκουμέντο και το ηχητικό ντοκουμέντο την ώρα που οι τούρκοι προειδοποιούν τους ρώσους πιλότους.
– Αρνείται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
– Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στην τουρκική πρεσβεία στη Μόσχα!
– Λαβρόφ: Υποκριτής ο Ερντογάν! Ήταν προσχεδιασμένη η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου!
– Ερντογάν: Δεν ξέραμε ότι ήταν ρωσικό το μαχητικό που ρίξαμε.
– Πούτιν: Ο Ερντογάν θέλει να ισλαμοποιήσει την Τουρκία – Θα συνεχίσουμε τις επιδρομές στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.
– Η Ουκρανία κλείνει τον εναέριο χώρο της σε ρωσικά αεροσκάφη!

Ο πιλότος του ρωσικού μαχητικού, Κοσταντίν Μουρακτίν, που επέζησε της χθεσινής συντριβής μίλησε για τις στιγμές πριν από την κατάρριψη, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση από τα τουρκικά αεροσκάφη.

“Στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν προειδοποιήσεις. Ούτε μέσω ασυρμάτου, ούτε οπτικές, έτσι δεν τροποποιήσαμε την πορεία μας. Πρέπει να καταλάβετε τη διαφορά στην ταχύτητα ανάμεσα σε ένα βομβαρδιστικό όπως το Su-24 και ένα F16. Αν ήθελαν να μας προειδοποιήσουν, θα μπορούσαν να “κολλήσουν” στο φτερό μας. Ο πύραυλος έπληξε το πίσω μέρος του αεροσκάφους στα ξαφνικά. Δεν είχαμε ούτε το χρόνο να κάνουμε μανούβρα για να τον αποφύγουμε”, είπε συγκεκριμένα.

Ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους υπογράμμισε πως δεν υπήρξε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου και πρόσθεσε πως το πλήρωμα του αεροσκάφους που κατερρίφθη γνώριζε την περιοχή των επιχειρήσεων “σαν την παλάμη των χεριών τους”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Είναι απίθανο να παραβιάσαμε τον εναέριο χώρο ακόμα και για ένα δευτερόλεπτο. Πετούσαμε σε υψόμετρο 6.000 μέτρων σε εντελώς καθαρό καιρό και είχαμε τον πλήρη έλεγχο της πτητικής πορείας καθ’ όλη τη διάρκεια”.

 

 

Την ίδια ώρα, είπε: “Φυσικά έχοντας πραγματοποιήσει πολλές πτήσεις, γνωρίζαμε την περιοχή σαν την παλάμη του χεριού μας. Πραγματοποιούσαμε τις επιδρομές μας και επιστρέφαμε στη βάση ακολουθώντας την προκαθορισμένη πορεία. Είμαι πιλότος, ξέρω κάθε υψόμετρο εκεί. Μπορώ να πιλοτάρω ένα αεροσκάφος ακόμα και με δεμένα τα μάτια”. Ο συγκυβερνήτης συμπλήρωσε πως θέλει να συνεχίσει να υπηρετεί στη ρωσική ομάδα της πολεμικής αεροπορίας στη Συρία. “Δε βλέπω την ώρα μέχρι να λάβω την άδεια από τους γιατρούς ώστε να μπορώ να επιστρέψω. Πρόκειται να ζητήσω από τη διοίκηση να παραμείνω στη βάση. Έχω χρέος να πληρώσω, για τον διοικητή μου”, είπε ο Μουρακτίν, εννοώντας τον πιλότο που έχασε τη ζωή του.

Ο Κονσταντίν Μουράκτιν παρουσιάζεται ως ένας «από τους καλύτερους χειριστές» αεροσκαφών της Ρωσίας από το τηλεοπτικό δίκτυο Zvezda, που ανήκει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, και ήταν το μοναδικό μέσο που έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του προσώπου του.

 

Νέο βίντεο ντοκουμέντο

 

Ένα βίντεο ντοκουμέντο από το ρωσικό αεροπλάνο που κατέρριψαν οι Τούρκοι παρουσίασε πριν από λίγο το CNN. Το βίντεο απεικονίζει το αεροπλάνο που έχει συντριβεί πάνω σε δέντρα και τα κομμάτια του είναι παντού διασπαρμένα. Την ίδια ώρα σε διπλωματικό επίπεδο οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας παραμένουν τεταμένες με την Μόσχα να κατηγορεί την Τουρκία για σχεδιασμένη προβοκάτσια. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και ο εκπρόσωπος του Πούτιν ρίχνουν και πάλι λάδι στην φωτιά κατηορώντας για πολλά πράγματα την τουρκική πλευρά. Στην δημοσιότητα δόθηκε το ηχητικό ντοκουμέντο με την στιγμή που οι Τούρκοι προειδοποιούν τους Ρώσους πιλότους να φύγουν από τον εναέριο χώρο τους!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΌ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Ο Λαβρόφ, χαρακτήρισε τον Ερντογάν υποκριτή αφού κατέρριψε το ρωσικό αεροπλάνο, ενώ είχε καταδικάσει την Συρία που έκανε το ίδιο με το τουρκικό Φάντομ το 2012. Είπε ακόμα ότι όλο αυτό ήταν προσχεδιασμένο από την Ρωσία. Η Ρωσία “δεν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία” παρά την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου κοντά στα σύνορα με τη Συρία από τον τουρκικό στρατό, την οποία η Μόσχα θεωρεί “προσχεδιασμένη πρόκληση”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ. “Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν πρόκειται για μια αυθόρμητη ενέργεια, αυτό μοιάζει πολύ με μια προσχεδιασμένη πρόκληση”, εκτίμησε σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο “δεν θα κηρύξουμε τον πόλεμο στην Τουρκία, οι σχέσεις μας με τον τουρκικό λαό δεν έχουν αλλάξει”, είπε ο Λαβρόφ, λίγο μετά τη δήλωση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα του “δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να προκαλέσει μια κλιμάκωση μετά την υπόθεση αυτή”. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι συζήτησε τηλεφωνικά για “περίπου μια ώρα” με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος υπουργός “προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας” λέγοντας πως το ρωσικό αεροσκάφος “παραβίασε συνολικά για 17 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο”, σύμφωνα με τον Λαβρόφ.
Όμως “η επίθεση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη”, δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας πως η Μόσχα πρόκειται να “επανεξετάσει σοβαρά” τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν συμφώνησε να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
“Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Σεργκέι Λαβρόφ και τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο ρώσος υπουργός δεν συμφώνησε σε καμιά από τις πολλές προτάσεις να συναντηθούν”, δήλωσε η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το Interfax.

Από την άλλη, το Κρεμλίνο μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία. “Θα θέλαμε οι τρομοκράτες και οι μαχητές να μείνουν ακόμη πιο πέρα από τη μεθόριο με την Τουρκία, αλλά δυστυχώς έχουν μια τάση να βρίσκονται σε συριακό έδαφος κοντά στην τουρκική μεθόριο”, δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. “Οι επιχειρήσεις (της Ρωσίας) θα συνεχιστούν χωρίς αμφιβολία”, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 

ΠΗΓΗ: Russia Today

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε