Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Τσαβούσογλου κατά Χάφταρ: Παραβιάζει συνεχώς την εκεχειρία στη Λιβύη

Τσαβούσογλου
photo Reuters

Επίθεση στον στρατάρχη Χάφταρ εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το Μόναχο.

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον Χάφταρ πως διαρκώς παραβιάζει την εκεχειρία στη Λιβύη λέγοντας ότι “θα πρέπει να τον σταματήσουν” ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια πολιτική λύση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο Χάφταρ, ο οποίος εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, επιθυμεί μια στρατιωτική επίλυση του προβλήματος αντί μιας πολιτικής.

Η Τουρκία υποστηρίζει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ στη Λιβύη και έχει στείλει στρατιωτικό προσωπικό στη χώρα για να υποστηρίξει τον Σαράζ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι, αν κριθεί απαραίτητο, η Άγκυρα μπορεί να αναπτύξει στρατεύματα εκεί.

Αναφορικά με το Συριακό μέτωπο, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως θέλει να λύσει τα προβλήματα με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ μέσω της διπλωματίας, όμως αν χρειαστεί θα λάβει και άλλα μέτρα.

Παράλληλα μιλώντας στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της διάσκεψης στο Μόναχο, ο τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μόσχα τη Δευτέρα για να έχει συνομιλίες σχετικά με την Ιντλίμπ και ότι ο ίδιος θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Τουρκία και Ρωσία είχε συμφωνήσει το 2018 να εγκαταστήσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, όμως οι επιθέσεις της κυβέρνησης Άσαντ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες στην περιοχή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις