Κόσμος

Τζέι Ντι Βανς: Έντονη ενόχληση της Δανίας για τις δηλώσεις του από τη Γροιλανδία – «Δεν απευθύνονται έτσι σε συμμάχους»

«Η Δανία δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δανού πρωθυπουργού

Η Δανία «δεν εκτιμά τον τόνο που χρησιμοποιήθηκε» από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος επέκρινε σφόδρα την κατ΄αυτόν απραξία της Δανίας για τη Γροιλανδία, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

«Είμαστε ανοικτοί στην κριτική, όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν εκτιμούμε τον τόνο με τον οποίο διατυπώθηκε», είπε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν για τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς από τη Γροιλανδία, σε βίντεο στα αγγλικά που ανέβηκε στην πλατφόρμα X. «Δεν απευθύνονται με αυτόν τον τρόπο σε στενούς συμμάχους, και εξακολουθώ να θεωρώ πως η Δανία και οι ΗΠΑ είναι στενοί σύμμαχοι», πρόσθεσε.

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στη μοναδική αμερικανική βάση στη Γροιλανδία, ο Τζέι Ντι Βανς εκτίμησε πως η Δανία «δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας», προσάπτοντάς της ιδιαίτερα ότι δεν επένδυσε αρκετά στο τεράστιο νησί της Αρκτικής το οποίο διεκδικεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η αμυντική συμφωνία του 1951 προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλές δυνατότητες ώστε να έχουν μια πολύ πιο ισχυρή παρουσία στη Γροιλανδία. Εάν αυτό είναι που επιθυμείτε, ας το συζητήσουμε», απάντησε ο Δανός υπουργός αναφερόμενος στο κείμενο που διέπει την αμερικανική παρουσία στη Γροιλανδία.

Το 1945, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεταν 17 στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις στη Γροιλανδία, με χιλιάδες στρατιώτες, είπε.

«Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, πολύ περισσότερα στο υπάρχον πλαίσιο», πρόσθεσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Χουάν Κάρλος για όλους και για όλα στο βιβλίο του «Reconciliation»: «Ο γιος μου Φελίπε μού γύρισε την πλάτη – Η Σοφία είναι αναντικατάστατη»
Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας δηλώνει μετανιωμένος στα απομνημονεύματά του για τις ερωμένες του και το δώρο των 100 εκατ. από τη Σαουδική Αραβία και ονειρεύεται να επιστρέψει στην Ισπανία
Τα απομνημονεύματα του Χουάν Κάρλος
Ουκρανία: Το Κίεβο ενισχύει τα στρατεύματά του στο Ποκρόφσκ – Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει περικυκλώσει την στρατηγική πόλη
Καθώς οι μάχες εντείνονται στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο Ποκρόφσκ, ενώ το Κίεβο διαψεύδει κάθε περικύκλωση και ανακοινώνει την αποστολή ενισχύσεων στο μέτωπο του Ντονμπάς
Ουκρανοί στρατιώτες στο Ποκρόβσκ