Κόσμος

Τζο Μπάιντεν: Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Οι ΗΠΑ θα έχουν ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη ώστε το NATO να μπορεί «να απαντήσει σε απειλές από όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τομείς: στο έδαφος, στον αέρα και στην θάλασσα», δήλωσε σήμερα Τετάρτη (29.6.2022) στη Μαδρίτη ο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε πως η χώρα του «θα ενισχύσει την στρατιωτική της θέση στην Ευρώπη» και πιο συγκεκριμένα στην Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

«Έχουμε έρθει στο ραντεβού» και «αποδεικνύουμε ότι το NATO είναι πιο απαραίτητο από ποτέ», σημείωσε επίσης ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον γενικό γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτή η Σύνοδος Κορυφής «γράφει ιστορία».

Πώς θα ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία οι ΗΠΑ

Υπενθύμισε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει αυτήν τη χρονιά «20.000 επιπλέον στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουμε τις γραμμές μας σε απάντηση στις επιθετικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας».

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι η Ουάσιγκτον θα αυξήσει από 4 σε 6 τον αριθμό των αντιτορπιλικών στην ναυτική βάση της Ρότα στην Ισπανία.

Η πρώτη παγκόσμια δύναμη θα δημιουργήσει εξάλλου στην Πολωνία «ένα μόνιμο γενικό επιτελείο του 5ου σώματος του αμερικανικού στρατού».

«Θα διατηρήσουμε μια επιπρόσθετη ταξιαρχία» που θα απαρτίζεται από συνολικά 5.000 άτομα, η οποία θα εδρεύει στη Ρουμανία, δήλωσε επίσης ο Μπάιντεν, και θα προχωρήσουμε σε «επιπρόσθετες αναπτύξεις στις χώρες της Βαλτικής».

«Θα στείλουμε δύο πρόσθετες μοίρες» μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Βρετανία και «θα αναπτύξουμε επιπρόσθετες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας» στη Γερμανία και την Ιταλία, πρόσθεσε.

«Ο Πούτιν ήθελε “φινλανδοποίηση” και τελικά παίρνει “ΝΑΤΟποίηση” της Ευρώπης»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, «ήθελε μια ‘φινλανδοποίηση’ της Ευρώπης», δηλαδή μια εξέλιξη των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας προς τη θέση ουδετερότητας που είχε ιστορικά η χώρα αυτή, αλλά παίρνει αντιθέτως μια «NATOποίηση’ της Ευρώπης», σχολίασε εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Η Φινλανδία, όπως και η Σουηδία, ετοιμάζονται να ενταχθούν στο NATO, μετά την άρση χθες, Τρίτη, το βράδυ του βέτο της Τουρκίας, ενώ η Ατλαντική Συμμαχία δείχνει μια σχεδόν αψεγάδιαστη ενότητα από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκηνές χάους σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία: Επιβάτες πήδηξαν στο κενό και τραυματίστηκαν έπειτα από λάθος συναγερμό για φωτιά
Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, κάποιοι από τους επιβάτες εγκατέλειψαν το αεροσκάφος από το δεξιό φτερό, με αποτέλεσμα πέφτοντας στο έδαφος να τραυματιστούν
Πανικός σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία
Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για νέους σεισμούς – Το «προφητικό» manga και οι εκκλήσεις των αρχών στους πολίτες να μην πιστεύουν σε κόμικ
Ένα manga του 1999 «προβλέπει» ισχυρό μεγα - σεισμό τον Ιούλιο, προκαλώντας ανησυχία τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, που αποφεύγει να επισκεφτεί για διακοπές τη χώρα
Σεισμός στην Ιαπωνία
Κραυγή αγωνίας για αγνοούμενες ανήλικες κατασκηνώτριες από τις πλημμύρες στο Τέξας - «Βγαίναμε κολυμπώντας από τα παράθυρα»
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης είχε διασώσει ή απομακρύνει 237 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 167, ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανήλικων κατασκηνωτών
Ένα drone δείχνει οχήματα βυθισμένα στα νερά μετά από καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Guadalupe