Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Βέλγιο: Ντελίβερι γκουρμέ πιάτων δια χειρός έλληνα σεφ

Βέλγιο: Ντελίβερι γκουρμέ πιάτων δια χειρός έλληνα σεφ

Δύο νέοι σεφ έχουν κλέψει τις καρδιές των κατοίκων του Βελγίου. Ο 32χρονος σεφ, Γιώργος Αθανασόπουλος και ο 30χρονος σεφ, Βικτόρ Ντεραμέι, αντί να αφήσουν την πανδημία να τους λυγίσει μετέτρεψαν το εστιατόριο «Μaloma» σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην παράδοση κατ’ οίκον, χωρίς όμως να λείπει η γκουρμέ πινελιά.

«Το να απολαύσεις ένα υπέροχο φαγητό στο εστιατόριο είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, ένας από αυτούς είναι και η επιλογή των υλικών, που πρέπει να είναι φρέσκα και ποιοτικά» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Αθανασόπουλος από το Βέλγιο.

Τονίζει ότι «η γεύση των προϊόντων που πωλούνται εντός 24 ωρών από τη συγκομιδή είναι χίλιες φορές καλύτερη. Αγοράζοντας απευθείας από τους αγρότες, οι εστιάτορες μπορούν να μάθουν πολλά για τα προϊόντα και να παρέχουν αυτές τις πληροφορίες στους πελάτες τους. Επίσης, τα άλλα μας κριτήρια είναι τα εποχικά προϊόντα, καθώς και ο τρόπος παραγωγής που πρέπει να είναι αειφόρος και ηθικός. Χρησιμοποιούμε κυρίως βιολογικά προϊόντα και έχουμε αποκλείσει από το μενού μας κρέατα και ψάρια που ο τρόπος εκτροφής τους είναι επιβαρυντικός για την υγεία και το περιβάλλον».

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος, γεννημένος στις Βρυξέλλες από Έλληνες γονείς, σπούδασε στη φημισμένη «Ecole Hôtelière» στο Ναμούρ, και αργότερα εργάστηκε στο «Αir du Temps», το «Pastoral», το «Château du Mylord» και το «Βοbon», όλα με δύο αστέρια Μισελέν. Πάντα όμως, ήθελε να αποκτήσει τη δικό του εστιατόριο. Και τα κατάφερε. Μαζί με τον Βικτόρ άνοιξαν το «Maloma», στο Σκαρμπέκ των Βρυξελλών, την 1η Μαρτίου 2020.

Δεν άφησαν τον κορονοϊό να μπει εμπόδιο στα σχέδιά τους

Σε αφιέρωμα με τα καλύτερα εστιατόρια στην κατ’ οίκον παράδοση, το rtbf ανέφερε: «Αντί να δουν τα όνειρά τους να καταστρέφονται, κινητοποίησαν το ταλέντο τους, το οποίο δεν λείπει, για να συνεχίσουν να υπάρχουν», ενώ η Soir είχε συμπεριλάβει το «Μaloma» στις προτεινόμενες επιλογές (για κατ’ οίκον παραγγελίες ) για το εορταστικό γεύμα τα Χριστούγεννα του 2020.

Όπως σημειώνει, «τον περασμένο Οκτώβριο, βιώνοντας το δεύτερο λοκντάουν έπρεπε να γίνουμε εφευρετικοί και να βρούμε τρόπους να κρατήσουμε την πελατεία μας αλλά και την ποιότητα στην κουζίνα μας, μιας και φιλοδοξούμε να είμαστε γαστρονομικό εστιατόριο. Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα μενού που να είναι εύκολο στη μεταφορά, αλλά περίτεχνο ως παρουσίαση και γεύσεις. Η αποδοχή του από την πελατεία μας και τα καλά τους σχόλια μάς έφεραν στο να είμαστε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στο take away. Η φιλοδοξία μας παραμένει μεγαλύτερη πέραν του κορονοϊού».

Αναπόσπαστο κομμάτι των πιάτων είναι τα ελληνικά προϊόντα

«Παρότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στις Βρυξέλλες, η αγάπη μου για την Ελλάδα είναι δεδομένη, όπως και η ανάγκη να προβάλω τους θησαυρούς της ελληνικής γης μέσα από την κουζίνα μου. Βέβαια και χρησιμοποιώ ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, ελιές, κρόκο Κοζάνης, ρίγανη, μαστίχα Χίου, τσάι του βουνού, γιαούρτι πρόβειο, κάποια κρασιά» επισημαίνει.

«Επειδή το μενού αλλάζει συχνά σε σχέση με τα εποχικά προϊόντα και τους παραγωγούς, είμαστε ευέλικτοι και προσαρμοζόμαστε. Άρα, δεν έχουμε ένα συγκεκριμένο πιάτο που φτιάχνουμε συνέχεια. Αυτό όμως που μας λένε οι πελάτες πως τους αρέσει πολύ είναι ο συνδυασμός γεύσεων που δίνει ένα νόημα στο πιάτο», σημειώνει. Όσον αφορά στο ιδιαίτερο όνομα του εστιατορίου, δεν είναι τυχαίο.

«Τo Maloma προέρχεται από τη λέξη μηλογαλακτική ζύμωση, όπως η ζύμωση που γίνεται για την παραγωγή του κρασιού» λέει ο Γιώργος Αθανασόπουλος, εξηγώντας παράλληλα ότι «η ζύμωση αυτή αφορά στη μεταμόρφωση του μηλικού οξέος σε γαλακτικό οξύ, με τη βοήθεια διάφορων ενζύμων. Εφευρέθηκε κατά τη διάρκεια της προϊστορίας και είναι η παλαιότερη μέθοδος συντήρησης. Μια οικολογική συνήθεια που τώρα έχει γίνει η βάση της υγιεινής μαγειρικής. Θέλαμε λοιπόν στο εστιατόριο μας να δώσουμε τη δυνατότητα στους γευσιγνώστες να ανακαλύψουν καινούργιες γεύσεις» καταλήγει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις