Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Κατά των δυνάμεων ασφαλείας και των διεθνών κυρώσεων η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ

Βενεζουέλα: Κατά των δυνάμεων ασφαλείας και των διεθνών κυρώσεων η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ
photo Reuters

Η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τόνισε πως οι δυνάμεις ασφαλείας στη Βενεζουέλα, υποστηριζόμενες από φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές, έχουν καταστείλει ειρηνικές διαμαρτυρίες, καταφεύγοντας στην υπερβολική χρήση δύναμης, στις δολοφονίες, στις αυθαίρετες κρατήσεις και στη χρήση βασανιστηρίων.

Μάλιστα η κ. Μπατσελέτ απευθυνόμενη προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε πως η υπηρεσία της έχει τεκμηριώσει πως στη Βενεζουέλα η Δύναμη Ειδικών Ενεργειών της Εθνικής Αστυνομίας (FAES) εκτέλεσε 37 ανθρώπους τον Ιανουάριο στο Καράκας σε παράνομες εφόδους που διενέργησε κατ΄οίκον σε φτωχές περιοχές που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση.

Αρνητική εμφανίζεται ωστόσο και με τις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ στις οικονομικές μεταβιβάσεις που συνδέονται με την πώληση πετρελαίου από τη Βενεζουέλα καθώς όπως είπε «μπορεί να συμβάλουν στην επιδείνωση της οικονομικής κρίσης με πιθανές επιπτώσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων και στην ευημερία τους».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε χθες πως η κυβέρνησή του κράτησε σε εφεδρεία «την πιο σκληρή από τις κυρώσεις», όπως την αποκάλεσε, στην προσπάθεια να αποκόψει τα έσοδα από τη Βενεζουέλα και τον πρόεδρό της, Νικολάς Μαδούρο.

Τον Ιανουάριο ο Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petroleos de Venezuela PDVSA, το πιο σκληρό οικονομικό μέτρο σε βάρος του Μαδούρο και της Βενεζουέλας μέχρι σήμερα.

Οι ΗΠΑ είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο αρχηγό του κράτους στη Βενεζουέλα, ενώ ο Νικολάς Μαδούρο εξακολουθεί να επιμένει πως είναι θύμα ενός ενδεχόμενου πραξικοπήματος, ενώ συνεχίζει να έχει τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων και να ελέγχει τους κρατικούς θεσμούς.

Οι αρχές στη Βενεζουέλα δεν δέχονται την έκταση της υγειονομικής και διατροφικής κρίσης στη χώρα, κάτι που έχει οδηγήσει πάνω από τρία εκατομμύρια κατοίκους να φύγουν στο εξωτερικό από το 2015, ενώ όπως τόνισε η κ. Μπατσελέτ τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι ανεπαρκή.

Ακόμη η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε ανησυχία για τους «αυξανόμενους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου», λέγοντας πως οι αρχές στη Βενεζουέλα έχουν ασκήσει διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων, ηγετών της αντιπολίτευσης και επικριτών της κυβέρνησης.

Πάντως ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στο Συμβούλιο, Χόρχε Βαλέρο, υποστήριξε πως η Βενεζουέλα αναγνωρίζει στους πολίτες της «το δικαίωμα να διαδηλώνουν», αλλά εξήγησε πως οι πρόσφατες διαδηλώσεις ήταν «πράξεις βανδαλισμού και εγκληματικές πράξεις (…) από ένα βίαιο τμήμα της αντιπολίτευσης που χρηματοδοτείται από το εξωτερικό».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις