Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Βλαντιμίρ Πούτιν: «Η Ρωσία έχει μεγάλο σεβασμό στην Ουκρανία και τον λαό της»

Βλαντιμίρ Πούτιν: «Η Ρωσία έχει μεγάλο σεβασμό στην Ουκρανία και τον λαό της»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Ρωσία έχει «μεγάλο σεβασμό» για την Ουκρανία και τον λαό της, δήλωσε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά τα όσα έλεγε για να δικαιολογήσει την εισβολή και την έναρξη του πολέμου στα ουκρανικά εδάφη, όταν τους χαρακτήριζε «ναζί» μεταξύ άλλων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε απλά ως «τρέχουσα κατάσταση» τον πόλεμο που ξεκίνησε από τις 24 Φεβρουαρίου, μιλώντας για τον «σεβασμό» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Παρά την τρέχουσα κατάσταση, η Ρωσία τρέφει μεγάλο σεβασμό στην Ουκρανία και τον λαό της», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μετά από 223 ημέρες πολέμου στα ουκρανικά εδάφη, που έχει προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς άμαχους, αιματοχυσία, μέχρι και την πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι δηλώσεις αυτές, που τις έκανε ενώπιον δασκάλων, προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις και μπορούν να χαρακτηριστούν ως αισχρές, αν αναλογιστεί κανείς τα εγκλήματα πολέμου που γίνονται στην Ουκρανία με εκατοντάδες νεκρούς και ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Τα προβλήματα με την προσάρτηση των περιοχών

Αναφερόμενος στις τέσσερις ελεγχόμενες από την Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, τις οποίες ανακήρυξε την Παρασκευή ως έδαφος της Ρωσίας μετά το πέρας των δημοψηφισμάτων που ο υπόλοιπος κόσμος χαρακτήρισε ως «φάρσα», ο Πούτιν είπε ότι αναμένει η κατάσταση εκεί «να σταθεροποιηθεί».

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες σε δύο από τις τέσσερεις περιοχές από την Παρασκευή, όταν ο Πούτιν υπέγραψε τις συμφωνίες ενσωμάτωσής τους στη Ρωσία μετά τη διεξαγωγή των εν λόγω αποκαλούμενων δημοψηφισμάτων.

«Προχωρούμε με αφετηρία το γεγονός ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε με ηρεμία αυτά τα εδάφη», ανέφερε ο Πούτιν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπός του είχε δηλώσει ότι οι τέσσερις περιοχές αντιμετωπίζουν μια εντατική διαδικασία προσαρμογής και αυτό θα είναι δύσκολο.

Η Ρωσία παραπαίοντας από τις επιτυχίες που είχαν οι ουκρανικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες, δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές. Σε δύο από αυτές, δεν μπορεί ακόμη να καθορίσει τα όρια των περιοχών που θεωρεί δικές της.

Διορθώσεις στην επιστράτευση

Παράλληλα, στην ίδια συνάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι υπέγραψε διάταγμα που επιφέρει «διορθώσεις» στις οδηγίες για την μερική επιστράτευση την οποία ανακοίνωσε στις 21 Σεπτεμβρίου.

Ο Πούτιν είπε το διάταγμα αυτό θα αναβάλλει την επιστράτευση για πρόσθετες κατηγορίες φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που φοιτούν σε αναγνωρισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ορισμένων μεταπτυχιακών φοιτητών.

Εναντίον όλου του κόσμου

Υπενθυμίζεται ότι στην τελετή-παρωδία για την υπογραφή της προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, ο Πούτιν έφτασε ξανά στο σημείο να απειλήσει μέχρι και με πυρηνικά, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ δημιούργησαν προηγούμενο με την χρήση πυρηνικών στην Ιαπωνία».

Σε εκείνη την ομιλία του, ήταν γεμάτος μένος προς τη Δύση. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα νέα εδάφη με όλα τα μέσα που διαθέτει και πως οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που προσαρτά η Ρωσία θα είναι «πολίτες μας για πάντα». «Οι κάτοικοι του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται πολίτες μας για πάντα». «Οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον», είπε.

Έτσι και στη μεγαλειώδη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, τον περασμένο Μάιο, όταν έκανε ξανά αναφορές προς τους «ναζί» Ουκρανούς και ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα έχει αναμφίβολα αποτέλεσμα». 

Τότε είχε αναφερθεί ξανά στο αφήγημά του περί απειλών από το ΝΑΤΟ και καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε «εξωτερικές απειλές για την αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας» και επανέλαβε γνωστά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει την εισβολή του, ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές ακριβώς δίπλα στα σύνορα της χώρας.

«Δημιουργούνταν μια απειλή απολύτως απαράδεκτη απευθείας στα σύνορά μας», δήλωσε, κατηγορώντας για άλλη μια φορά τη γειτονική χώρα για νεοναζισμό και χαρακτηρίζοντας τη ρωσική επίθεση «μοναδική σωστή απόφαση».

Ο Πούτιν τόνισε ότι χρέος της Ρωσίας ήταν να αποτρέψει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, αυτό στο οποίο πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει η σύγκρουση στην Ουκρανία. «Το χρέος μας είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτών που συνέτριψαν τον ναζισμό … και να κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί η φρίκη ενός παγκόσμιου πολέμου».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις