Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Βλαντιμίρ Τραμπ ή Ντόναλντ Πούτιν; Ένα (ακόμα) συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο από το Time

Βλαντιμίρ Τραμπ ή Ντόναλντ Πούτιν; Ένα (ακόμα) συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο από το Time

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ γίνονται ένα στο νέο εξώφυλλο του περιοδικού Time. Και η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τις διαφορές. Σε όλα τα επίπεδα.

Το TIME θεωρεί “ένα” τον Πούτιν και τον Τραμπ. Και αυτό ακριβώς δείχνει στο εξώφυλλό του. Πως ο Αμερικανός πρόεδρος «επέλεξε» πλευρά τη στιγμή που αποφάσισε να “αδειάσει” ενώπιον του Ρώσου ομολόγου του τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σχετικά με την έρευνα για το αν η Ρωσία έπαιξε ρόλο στην εκλογή του.

Το δημοσίευμα που συνοδεύει το εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο είναι κόλαφος για τον Αμερικανό πρόεδρο. Τον κατηγορεί ουσιαστικά πως καταπάτησε τον όρκο όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Τον όρκο να διαφυλάττει, να προστατεύει και να υπερασπίζεται το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Φωτογραφία TIME

Δείτε πως… έγιναν ένα Τραμπ και Πούτιν

«Ο Τραμπ ήθελε μια συνάντηση με τον Πούτιν. Πήρε πολλά περισσότερα απ’ όσα παζάρεψε» είναι ο τίτλος του άρθρου που υπογράφει ο Μπράιαν Μπένετ.

«Οι ιδρυτές των ΗΠΑ έδωσαν στους μελλοντικούς προέδρους μόνο μια οδηγία που προκύπτει από το Άρθρο ΙΙ, παράγραφος 1 του Συντάγματος. Πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους, ο εκλεγμένος πρόεδρος πρέπει να ορκιστεί πως “θα διαφυλάττει, θα προστατεύει και θα υπερασπίζεται” το Σύνταγμα και θα εκτελεί «πιστά» τα καθήκοντά του. Η επίθεση της Ρωσίας το 2016 (σ.σ. στις προεδρικές εκλογές), σχεδιάστηκε πρώτα και κύρια, με σκοπό να υπονομεύσει την Αμερικανική Δημοκρατία στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο άμεσο κάλεσμα στον Πρόεδρο να υπηρετήσει τον όρκο του. Και στο Ελσίνκι, το Τραμπ απέτυχε» γράφει το TIME.

Το «άδειασμα» του Τραμπ στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήρθε μετά τα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Λίγο αφού απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 12 Ρώσους μυστικούς πράκτορες που έπαιξαν ρόλο κλειδί στην “επίθεση” του 2016. Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν είχε ενημερώσει κατ’ ιδίαν τον Τραμπ πριν τη συνάντηση του Ελσίνκι.

«Ακόμη και οι Ρώσοι φάνηκε να μένουν εμβρόντητοι, όχι τόσο από τις αποκαλύψεις αλλά από την απροθυμία του Τραμπ να τις υπερασπιστεί. «Όταν ο αρχηγός ενός κράτους δεν εμπιστεύεται τις υπηρεσίες ασφαλείας του, τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για αυτή τη χώρα» δήλωσε στο TIME ο βετεράνος στρατηγός της KGB Βλαντιμίρ Ρουμπανόφ.

Από το “Πρώτα η Αμερική” στο… “Πρώτα εγώ”

Αφού κάνει αναφορά και στα όσα έκανε και είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (σ.σ. λίγα 24ωρα πριν το τετ α τετ με τον Πούτιν), το TIME γίνεται ακόμα πιο σκληρό με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Κάποιοι σύμμαχοι του Τραμπ εξέφρασαν την άποψη πως η συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου αντανακλά την ανασφάλειά του περισσότερο από μια εκ προθέσεως διάσταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Κατ’ αυτή την άποψη, ο Τραμπ υπερασπίστηκε τη δική του πολιτική νομιμότητα και της νίκης του το 2016 και όχι μια βαθύτερη συμμαχία με τον Πούτιν.

Για τον συντάκτη, όμως, αυτή η εκτίμηση ήταν μια άλλη περιγραφή του βασικού προβλήματος. «Ο Τραμπ δικαιολόγησε τον τσακωμό με παραδοσιακούς συμμάχους, χώρες που έστειλαν στρατιώτες τους να πεθάνουν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ως ένα μανιφέστο της προσέγγισής “Πρώτα η Αμερική” και στην εξωτερική πολιτική. Η παρουσία του στο Ελσίνκι και τις μέρες που ακολούθησαν, ήταν παρόμοια με το “Πρώτα Εγώ”».

Πηγή: TIME

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις