Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Βόρεια Μακεδονία it is – Αλλάζουν πινακίδες και διαβατήρια – Όλο το χρονοδιάγραμμα

Βόρεια Μακεδονία it is – Αλλάζουν πινακίδες και διαβατήρια – Όλο το χρονοδιάγραμμα
Φωτογραφία Reuters

Η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε, η χώρα μπήκε στο ΝΑΤΟ και από το βράδυ της Τρίτης (11.02.2019), η πΓΔΜ ή “Μακεδονία” πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η Βόρεια Μακεδονία είναι εδώ και μπαίνει, σταδιακά, σε πινακίδες, διαβατήρια, υπουργεία και χαρτονομίσματα.

Από το βράδυ της Τρίτης, ήδη, η γειτονική χώρα μετονομάστηκε και επίσημα σε Βόρεια Μακεδονία καθώς τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Ήδη, το νέο όνομα αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης και των υπουργείων.

Από τους πρώτους που έκανε την ιστορική αλλαγή ήταν και ο εκ των “αρχιτεκτόνων” της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ. Στο προφίλ του στα social media αναφέρεται πια ως υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Βέβαια, στην “τοποθεσία” αναφέρει ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στα “Σκόπια, Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας έγραψε στο twitter: “Μόλις ανταλλάξαμε την τελευταία ρηματική διακοίνωση. Η Συμφωνία των Πρεσπών τέθηκε σε ισχύ. Ας είναι η σημερινή μέρα η αρχή μιας μακράς φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα μέλλον φιλίας και συνεργασίας“.

Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία για την αλλαγή των πινακίδων και των διαβατηρίων. Σήμερα στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) θα τοποθετηθεί στη μεγαλύτερη συνοριακή δίοδο της χώρας, στη Γευγελή (απέναντι από το τελωνείο των Ευζώνων) πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Από χθες ήδη έχουν ξεκινήσει στο σημείο οι εργασίες για το ξήλωμα των πινακίδων που γράφουν «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Φωτογραφία Reuters

Η συντονιστική διυπουργική επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας, που συστήθηκε από την κυβέρνηση με σκοπό την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανακοίνωσε οι τελωνειακές Αρχές της χώρας πρέπει εντός τριών ημερών να τοποθετήσουν αυτοκόλλητα στις πινακίδες των συνοριακών διόδων και στα δύο αεροδρόμια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια και Οχρίδα) με το νέο όνομα της χώρας.

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να αντικαταστήσει τις πινακίδες στο υπουργείο, τις σφραγίδες και τα χαρτόσημα εντός δύο εβδομάδων, και στις διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπείες της χώρας στο εξωτερικό εντός τριών εβδομάδων.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να ξεκινήσει την έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων εντός τεσσάρων μηνών. Στο ενδιάμεσο, το ίδιο υπουργείο θα εξασφαλίσει αυτοκόλλητα με την ένδειξη “NMK” (το αρκτικόλεξο της ονομασίας North Makedonija) για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Ακόμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής, η έκδοση νέων διαβατηρίων θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2019. Στο ενδιάμεσο, το υπουργείο Εσωτερικών, κατά την έξοδο ή είσοδο στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στα υφιστάμενα ταξιδιωτικά έγγραφα και σε εκείνα που εκδόθηκαν κατά την μεταβατική περίοδο, θα βάζει σφραγίδα με την οποία θα διευκρινίζει ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν σε πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Στις ίδιες αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής της Βόρειας διευκρινίζεται ότι:

Εντός έξι μηνών θα πρέπει να γίνει εξέταση και αναθεώρηση του καθεστώτος των αγαλμάτων, των δημοσίων κτιρίων και των υποδομών και, εφόσον αφορούν την αρχαία ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ως μέρος της ιστορικής κληρονομιάς της Ελλάδας, να ληφθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα και δράσεις.

Εντός έξι μηνών θα πρέπει να απομακρυνθεί το σύμβολο που εμπεριείχε η πρώην κρατική σημαία της χώρας (σ.σ. ο Ήλιος της Βεργίνας) από κάθε δημόσιο χώρο και να σταματήσει η δημόσια χρήση του, με εξαίρεση τους αρχαιολογικούς χώρους.

Βήμα βήμα το χρονοδιάγραμμα

Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα προετοιμάσει εντός επτά ημερών ένα βιβλίο με τις γραφικές παραστάσεις που θα απεικονίζουν το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» μαζί με το εθνικό έμβλημα και το λογότυπο που θα χρησιμοποιούν οι κρατικοί θεσμοί στις εισόδους των κτιρίων τους. Η Γενική Γραμματεία εντός επτά ημερών θα αναπτύξει ένα λογισμικό που θα περιλαμβάνει όλα τα θεσμικά όργανα σε κρατικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και τις διαστάσεις των δημόσιων πινακίδων. Η αλλαγή όλων των πινακίδων, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών.

Όλα τα ιδρύματα θα αλλάξουν τις ψηφιακές εγγραφές (λογότυπα, μνημόνια, ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ιστοσελίδες, μέσα μαζικής ενημέρωσης, κλπ) σε διάστημα τριών ημερών. Όλα τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να τροποποιήσουν κατάλληλα τα υπομνήματα, το έντυπο υλικό, και τους φακέλους σε διάστημα δύο εβδομάδων. Το υπουργείο Εξωτερικών, θα αντικαταστήσει τις πινακίδες του υπουργείου, καθώς και τις σφραγίδες και τα επιστολόγραφα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, και εντός τριών εβδομάδων στις διπλωματικές και προξενικές αποστολές.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να αρχίσει να εκδίδει νέες πινακίδες κυκλοφορίας σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Εν τω μεταξύ, ως μεταβατική λύση, το υπουργείο Εσωτερικών θα εξασφαλίσει αυτοκόλλητα που θα φέρουν το σήμα «NMK» για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων. Το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να λάβει μέτρα και να προβεί σε δραστηριότητες για την εφαρμογή μιας λύσης κατά τη μεταβατική περίοδο έως ότου δημιουργηθούν τεχνικές προϋποθέσεις για την έκδοση νέων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Η έκδοση των νέων διαβατηρίων θα πρέπει να ξεκινήσει από τα τέλη του 2019. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, κατά την έξοδο ή την είσοδο στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στα υφιστάμενα διαβατήρια ή σε αυτά που θα εκδοθούν την μεταβατική περίοδο θα τοποθετείται μια σφραγίδα με την οποία θα διευκρινίζεται ότι τα διαβατήρια αυτά ανήκουν στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Εθνική Τράπεζα, δεδομένης της πολυπλοκότητας της διαδικασίας πρέπει να σχεδιάσει τις απαραίτητες ενέργειες για την σταδιακή αντικατάσταση των τραπεζογραμματίων και χαρτονομισμάτων, διασφαλίζοντας τη μακροοικονομική σταθερότητα, και τα πρώτα νέα χαρτονομίσματα με το νέο όνομα της Εθνικής Τράπεζας θα μπορούσαν να τυπωθούν στις αρχές του 2020. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αντικατασταθούν πλήρως εντός πέντε ετών το αργότερο από την έναρξη του σχετικού κεφαλαίου της ΕΕ.

Η οδική σήμανση στους διεθνείς αυτοκινητόδρομους της χώρας, δίνοντας προτεραιότητα των ενδωνύμων (στα αγγλική γραφή) έναντι των εξωνύμων (στην κυριλλική γραφή), θα αλλάξει μέσα σε δύο μήνες.

Μέσα σε έξι μήνες θα πρέπει να γίνει η αναθεώρηση και ο έλεγχος της κατάστασης των μνημείων, των δημοσίων κτιρίων και υποδομών, και εάν αναφέρονται στην αρχαία ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ως μέρος της ιστορικής κληρονομιάς της Ελλάδα, θα ληφθούν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα και δραστηριότητες.

Εντός έξι μηνών, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα σύμβολα από την προηγούμενη εθνική σημαία που βρίσκονται σε ολόκληρο τον δημόσιο χώρο και είναι προς δημόσια χρήση. Τα αρχαιολογικά τεχνουργήματα εξαιρούνται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις