Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Βοσνία: Προεκλογική εκστρατεία για πολιτικό πολιτισμό

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Με συστάσεις για επικράτηση πολιτικού πολιτισμού και αναγγελία επιβολής αυστηρών μέτρων σε εκείνους που θα υιοθετήσουν διαφορετική συμπεριφορά ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Στιέπαν Μίκιτς κήρυξε χθες την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Οκτωβρίου.

“Θα υπάρξουν κυρώσεις βάσει των όσων μας επιτρέπει ο νόμος και θα φθάσουμε έως τη διαγραφή υποψηφίου ή πολιτικού κόμματος από τα ψηφοδέλτια” προειδοποίησε ο κ. Μίκιτς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Σαράγεβο.
Όπως διευκρίνισε τα αυστηρά μέτρα αφορούν κυρίως όσους θα καταφύγουν σε ρητορική μίσους, σε παρακίνηση σε βία και σε μισαλλοδοξία, αλλά και σε “εθνικιστική ρητορική”.

Παρ’ ότι η αυλαία της προεκλογική εκστρατείας άνοιξε χθες, η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι τις προεκλογικές δραστηριότητες με τη συνηθισμένη ανταλλαγή κατηγοριών για ανάμειξη στο οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, αλλά και με “αναθέρμανση” της έντασης μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων της χώρας.

Περίπου 3,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στις εκλογές του Οκτωβρίου για την ανάδειξη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της κεντρικής κυβέρνησης και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της χώρας.

Ακόμη περίπου 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης θα εκλέγουν τη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων και τα Κοινοβούλια δέκα καντονιών της συγκεκριμένης οντότητας. Στη Σερβική Δημοκρατία 1,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν την Βουλή, καθώς και τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της οντότητας.

Οι ψηφοφόροι της περιφέρειας Μπρτκσο έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για τα όργανα εξουσίας σε μία από τις δύο οντότητες.

Στις γενικές εκλογές στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη συμμετέχουν 64 πολιτικά κόμματα, 24 συνασπισμοί κομμάτων και 24 ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Στις λίστες υποψηφίων περιλαμβάνονται συνολικά 7748 ονόματα.

Τις κρίσιμες για το μέλλον της χώρας εκλογές θα παρακολουθήσουν με βάση τις μέχρι στιγμής αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, συνολικά 82 παρατηρητές, οι 34 από τους οποίους είναι από το εξωτερικό.

Οι τωρινές αρχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης αποδείχθηκαν οι πιο αναποτελεσματικές από τη λήξη του πολέμου, το 1995, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές και επισημαίνουν ότι αυτό οφείλεται σε πολύπλοκες συμφωνίες συνασπισμών που οδήγησαν σε εμπόδια στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Οι ίδιος επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως η Βοσνία εξαιτίας της κατάστασης έμεινε εκεί που ήταν το 2010, ακινητοποιημένη στην πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς δεν υπάρχει ακόμη καμία συμβατική σχέση με την ΕΕ, δεν έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης και δεν έχει επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για το μηχανισμό που θα συντονίζει τις σχέσεις με την ΕΕ. Στην πορεία προς το ΝΑΤΟ επίσης δεν έχουν γίνει βήματα, επειδή δεν έχει επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Άμυνας από το κεντρικό κράτος, λόγω αντιρρήσεων των αρχών της Σερβικής Δημοκρατίας.

Ένα άλλο θέμα που παραμένει άλυτο είναι η εφαρμογή της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Σέιντιτς – Φίντσι. Ο εκπρόσωπος της κοινότητας των Ρομά, Ντέρβο Σέιντιτς και ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας Γιάκομπ Φίντσι προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ, επειδή ως εκπρόσωποι μειονοτικών κοινοτήτων δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για τη συλλογική προεδρία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης ή για τη Βουλή των Λαών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας. Το ΕΔΑΔ από το 2009 αποφάνθηκε ότι η Βοσνία πρέπει να άρει τις διατάξεις από το Σύνταγμά της και από τον εκλογικό νόμο που συνιστούν διακρίσεις σε βάρος των μειονοτήτων, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί αυτό.

Το κυριότερο απ΄όλα όμως είναι ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα συνεχίζει να επιδεινώνεται. Από τους 3.8 κατοίκους της χώρας, περίπου 500.000 είναι άνεργοι, και το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 44%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βοσνία: Σύμβολο μνήμης το “Λουλούδι της Σρεμπρένιτσα”

Βοσνία: Αγωνία για 34 ανθρακωρύχους που παγιδεύτηκαν σε στοά

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Άρχισε η νέα σχολική χρονιά με… σχολεία κλειστά λόγω των καταστροφικών πλημμύρων

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Τον Σεπτέμβριο η πρώτη σύνδεση της χώρας στο ευρωπαϊκό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε