Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Βουλή των Αντιπροσώπων: Βαθαίνει ο διχασμός στους Ρεπουμπλικάνους – Παραμένει «ακέφαλο» το Κογκρέσο

Βουλή των Αντιπροσώπων: Βαθαίνει ο διχασμός στους Ρεπουμπλικάνους – Παραμένει «ακέφαλο» το Κογκρέσο

Παραμένει το χάος στο Κογκρέσο, αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων παραμένει χωρίς πρόεδρο, μετά την καθαίρεση του Ρεπουμπλικάνου Κέβιν Μακάρθι με ενέργειες βουλευτών του κόμματός του.

Ο βουλευτής της Λουιζιάνα Στιβ Σκαλίς, τον οποίο πρότεινε η πλειοψηφία των συναδέλφων του για πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν έχει ακόμη πείσει επαρκώς τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές υπό την επήρεια του Τραμπ, ώστε να τον στηρίξουν κι έτσι να προχωρήσει η διαδικασία για την εκλογή του.

Μετά την αποπομπή του προέδρου της Βουλής Κέβιν Μακάρθι στις 3 Οκτωβρίου, θύμα των διαφωνιών μεταξύ των μετριοπαθών και των τραμπικών Ρεπουμπλικάνων βουλευτών, το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να ψηφιστεί κανένα νομοσχέδιο, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αποδέσμευση οποιασδήποτε επιπλέον βοήθειας προς το Ισραήλ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς.

Το ίδιο ισχύει και για την παροχή νέου πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία.

Διχασμός στους Ρεπουμπλικάνους

Οι Ρεπουμπλικάνοι συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών με την ελπίδα να βρουν τον διάδοχο του Μακάρθι και να συμπληρωθεί το πρωτοφανές κενό. Ο 58χρονος Στιβ Σκαλίς, δεύτερος στην ιεραρχία μεταξύ των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, ήρθε πρώτος στην ανεπίσημη ψηφοφορία έναντι ενός υποψηφίου που στηρίζει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Σκαλίς έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό όταν το 2017 τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες σε προπόνηση μπέιζμπολ.

Για να εκλεγεί όμως πρόεδρος της Βουλής ο Σκαλίς, που πάσχει από αιματολογικό καρκίνο, πρέπει να τον ψηφίσουν 217 βουλευτές στη διάρκεια ψηφοφορίας στην ολομέλεια του σώματος, μάλλον το πιο δύσκολο στάδιο της διαδικασίας.

Η ψηφοφορία αυτή δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη. Αυτό ενδέχεται να είναι υπόθεση λίγων ωρών ή και κάποιων ημερών, καθώς πολλοί τραμπικοί βουλευτές έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητά του, επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες όπως οι απόψεις του για τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ ή η κατάσταση της υγείας του.

“Αγαπώ τον Στιβ Σκαλίς και τον αγαπώ τόσο που θα προτιμούσα να τον δω να νικά τον καρκίνο του αντί να θυσιάζει την υγεία του στην πιο δύσκολη θέση του Κογκρέσου”, διαβεβαίωσε η Μάρτζορι Τέιλορ- Γκριν, μια βουλευτής ένθερμη υποστηρίκτρια του Τραμπ.

Σε ετοιμότητα για έκτακτα μέτρα

Χαρακτηριστικό των εσωκομματικών διαφωνιών μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, τον Ιανουάριο για να εκλεγεί ο προηγούμενος πρόεδρος της Βουλής, ο Μακάρθι, χρειάστηκαν 15 γύροι ψηφοφορίας, ενώ αυτός υποχρεώθηκε να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν να αποφύγουν με κάθε τρόπο μια αντίστοιχη, ταπεινωτική διαδικασία, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2024.

Οι Δημοκρατικοί του Τζο Μπάιντεν, καθώς έχουν τη μειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρακολουθούν ως θεατές τη διαδικασία αυτή.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε το Κογκρέσο να λάβει, μόλις είναι σε θέση, “έκτακτα μέτρα” για να “χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των εταίρων μας σε ό,τι αφορά την εθνική τους ασφάλεια”.

Χωρίς πρόεδρο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Κογκρέσο δεν μπορεί να ψηφίσει και επί ενός νέου προϋπολογισμού για το ομοσπονδιακό κράτος. Η χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους τελειώνει σε μερικές εβδομάδες, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο το ενδεχόμενο παράλυσης της μεγαλύτερης παγκοσμίως οικονομίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις