Κόσμος

Βραζιλία: Τουλάχιστον 37 νεκροί, 74 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες – Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όλο και πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση στη νότια Βραζιλία από τις πλημμύρες. Η άνοδος της στάθμης των νερών συνεχίζεται και ένας απολογισμός τουλάχιστον 37 νεκρών και 74 αγνοουμένων.

Τη Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου οι πλημμύρες «χτύπησαν» με τη σειρά της και την περιφερειακή πρωτεύουσα Πόρτο Αλέγκρε στο νότο της Βραζιλίας.

Το έργο των διασωστών είναι τιτάνιο, με ολόκληρες πόλεις να έχουν αποκοπεί ουσιαστικά από τον κόσμο, να έχουν γίνει απροσπέλαστες από τις πλημμύρες που εδώ και μέρες έχουν καταστρέψει την πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντου Σουλ, όπου αναμένεται να βρέχει τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου.

Κατοικημένες περιοχές έχουν πνιγεί όσο φτάνει το μάτι, δρόμοι κατεστραμμένοι, γέφυρες που παρασύρονται από το ρεύμα.

Για να μην γίνει λόγος για τα ρήγματα των φραγμάτων που κινδυνεύουν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση: Οι ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές είναι μεγάλες και συγκεντρώνονται κυρίως στην κεντρική περιοχή αυτής της πολιτείας που συνορεύει με την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

BRAZIL RAINS REUTERS

BRAZIL RAINS REUTERS

BRAZIL RAINS REUTERS

Η καταστροφή «δεν έχει προηγούμενο»

Στο Πόρτο Αλέγκρε, την περιφερειακή πρωτεύουσα με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, η καταστροφή «δεν έχει προηγούμενο», προειδοποίησε ο κυβερνήτης, Εντουάρντου Λάιτε.

Τη Μεγάλη Παρασκευή (03.05.2024), δρόμοι στο ιστορικό κέντρο της πόλης γέμισαν με νερό λόγω της μεγάλης πλημμύρας του Γκουάιμπα, ενός εμβληματικού ποταμού της νότιας Βραζιλίας.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η στάθμη του ποταμού Γκουάιμπα μπορεί να φθάσει τα 5 μέτρα μέσα στις επόμενες ώρες. Το ιστορικό ρεκόρ, που χρονολογείται από το 1941, είναι 4,71 μέτρα.

BRAZIL RAINS REUTERS

BRAZIL RAINS REUTERS

BRAZIL RAINS REUTERS

«Χειρότερη καταστροφή»

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντου Σουλ βιώνει τη «χειρότερη κλιματική καταστροφή στην ιστορία της».

Τουλάχιστον τέσσερα φράγματα «είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κινδυνεύοντας να σπάσουν», προειδοποίησαν οι τοπικές αρχές.

Εν μέσω καταστροφής, υπάρχουν κάποιες παρήγορες εικόνες, όπως η διάσωση τεσσάρων εγκύων γυναικών στην πόλη Αγκούντο, που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο.

BRAZIL RAINS REUTERS

Ο απολογισμός, ήδη μεγάλος, παραμένει πολύ προσωρινός, με 37 νεκρούς, 74 αγνοούμενους και 74 τραυματίες.

Περισσότερες από 250 τοποθεσίες έχουν πληγεί εδώ και αρκετές ημέρες από καταστροφικές καταιγίδες.

Ο τελευταίος απολογισμός των αρχών μιλά για κάπου 351.000 πληγέντες. Συνολικά, 23.600 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλγερινός επιτέθηκε με σφυρί στον γείτονά του στην Ισπανία και συνελήφθη - Του άνοιξε το κεφάλι και τον άφησε αιμόφυρτο στον δρόμο
Ο άνδρας διαπληκτίστηκε με το θύμα και ένα φίλο του θύματος - Τραυμάτιζε με μπουκάλι τον φίλο, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
Ισπανία
Νέο ρεκόρ ζέστης για τον μήνα Ιούνιο: Η Ευρώπη «βράζει» λόγω του ακραίου καύσωνα - Εκατοντάδες νεκροί το τελευταίο 10ημερο
«Στον φούρνο» τουλάχιστον 150 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες - «Στο έλεος» του καύσωνα Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία και Ιταλία
Παρίσι
Politico: Ο Αμερικανός υπουργός ενέργειας υποβαθμίζει τον θανατηφόρο καύσωνα στην Ευρώπη – «Περισσότεροι πεθαίνουν τον χειμώνα»
Ο Κρις Ράιτ προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις, ενώ η ΕΕ προειδοποιεί τους πολίτες για επικίνδυνες θερμοκρασίες που έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ
Νεκρό 6χρονο αγόρι σε λίμνη στη Γερμανία λόγω του ακραίου καύσωνα - Καταγραφή νέου ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 41,5 βαθμούς
Ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε και στην Αυστρία, όπου το θερμόμετρο έδειξε 38,7 βαθμούς Κελσίου στα σύνορα με την Σλοβακία, ενώ και η Ελβετία έκανε νέο ρεκόρ στους 39 βαθμούς στην Βασιλεία
Γερμανία