Κόσμος

Βραζιλία: Τουλάχιστον 37 νεκροί, 74 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες – Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όλο και πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση στη νότια Βραζιλία από τις πλημμύρες. Η άνοδος της στάθμης των νερών συνεχίζεται και ένας απολογισμός τουλάχιστον 37 νεκρών και 74 αγνοουμένων.

Τη Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου οι πλημμύρες «χτύπησαν» με τη σειρά της και την περιφερειακή πρωτεύουσα Πόρτο Αλέγκρε στο νότο της Βραζιλίας.

Το έργο των διασωστών είναι τιτάνιο, με ολόκληρες πόλεις να έχουν αποκοπεί ουσιαστικά από τον κόσμο, να έχουν γίνει απροσπέλαστες από τις πλημμύρες που εδώ και μέρες έχουν καταστρέψει την πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντου Σουλ, όπου αναμένεται να βρέχει τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου.

Κατοικημένες περιοχές έχουν πνιγεί όσο φτάνει το μάτι, δρόμοι κατεστραμμένοι, γέφυρες που παρασύρονται από το ρεύμα.

Για να μην γίνει λόγος για τα ρήγματα των φραγμάτων που κινδυνεύουν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση: Οι ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές είναι μεγάλες και συγκεντρώνονται κυρίως στην κεντρική περιοχή αυτής της πολιτείας που συνορεύει με την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

BRAZIL RAINS REUTERS

BRAZIL RAINS REUTERS

BRAZIL RAINS REUTERS

Η καταστροφή «δεν έχει προηγούμενο»

Στο Πόρτο Αλέγκρε, την περιφερειακή πρωτεύουσα με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, η καταστροφή «δεν έχει προηγούμενο», προειδοποίησε ο κυβερνήτης, Εντουάρντου Λάιτε.

Τη Μεγάλη Παρασκευή (03.05.2024), δρόμοι στο ιστορικό κέντρο της πόλης γέμισαν με νερό λόγω της μεγάλης πλημμύρας του Γκουάιμπα, ενός εμβληματικού ποταμού της νότιας Βραζιλίας.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η στάθμη του ποταμού Γκουάιμπα μπορεί να φθάσει τα 5 μέτρα μέσα στις επόμενες ώρες. Το ιστορικό ρεκόρ, που χρονολογείται από το 1941, είναι 4,71 μέτρα.

BRAZIL RAINS REUTERS

BRAZIL RAINS REUTERS

BRAZIL RAINS REUTERS

«Χειρότερη καταστροφή»

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντου Σουλ βιώνει τη «χειρότερη κλιματική καταστροφή στην ιστορία της».

Τουλάχιστον τέσσερα φράγματα «είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κινδυνεύοντας να σπάσουν», προειδοποίησαν οι τοπικές αρχές.

Εν μέσω καταστροφής, υπάρχουν κάποιες παρήγορες εικόνες, όπως η διάσωση τεσσάρων εγκύων γυναικών στην πόλη Αγκούντο, που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο.

BRAZIL RAINS REUTERS

Ο απολογισμός, ήδη μεγάλος, παραμένει πολύ προσωρινός, με 37 νεκρούς, 74 αγνοούμενους και 74 τραυματίες.

Περισσότερες από 250 τοποθεσίες έχουν πληγεί εδώ και αρκετές ημέρες από καταστροφικές καταιγίδες.

Ο τελευταίος απολογισμός των αρχών μιλά για κάπου 351.000 πληγέντες. Συνολικά, 23.600 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη ο καπετάνιος του σκάφους που ανετράπη στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια μητέρα και το μωρό της
Ο 46χρονος από το Ελ Σαλβαδόρ είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, δεν είχε άδεια ενώ το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο, καθώς υπήρχαν 14 επιβαίνοντες αντί για 10 που ήταν το επιτρεπόμενο όριο
Ο καπετάνιος Μανουέλ Χερνάντες αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον θάνατο δύο ατόμων σε ατύχημα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Η 42χρονη είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για απαγωγή και στο παρελθόν - Οι αρχές την εντόπισαν μέσα σε βανάκι μαζί με τα παιδιά τα οποία επέστρεψαν στην μητέρα τους
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αγόρασε γοτθικό κάστρο κοντά στα κεντρικά γραφεία της Meta στην Ιρλανδία
Πρόκειται για κάστρο σε οικόπεδο 400 στρεμμάτων δίπλα στο ποτάμι - Ο Ζάκερμπεργκ και η Τσαν αναμένεται να συνεχίσουν να ζουν στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιούν το κάστρο όταν επισκέπτονται την Ιρλανδία
Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Ισραηλινούς εποίκους στην Δυτική Όχθη με την Βιβλική εντολή «Ου κλέψεις»
Οι Ισραηλινοί έποικοι άρχισαν να περικυκλώνουν σπίτια στην Κούσρα στις 9 Αυγούστου, ως προσπάθεια κατάσχεσης ιδιωτικής παλαιστινιακής γης, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Δυτική Όχθη