Κόσμος

Βραζιλία: Τουλάχιστον 37 νεκροί, 74 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες – Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Όλο και πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση στη νότια Βραζιλία από τις πλημμύρες. Η άνοδος της στάθμης των νερών συνεχίζεται και ένας απολογισμός τουλάχιστον 37 νεκρών και 74 αγνοουμένων.

Τη Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου οι πλημμύρες «χτύπησαν» με τη σειρά της και την περιφερειακή πρωτεύουσα Πόρτο Αλέγκρε στο νότο της Βραζιλίας.

Το έργο των διασωστών είναι τιτάνιο, με ολόκληρες πόλεις να έχουν αποκοπεί ουσιαστικά από τον κόσμο, να έχουν γίνει απροσπέλαστες από τις πλημμύρες που εδώ και μέρες έχουν καταστρέψει την πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντου Σουλ, όπου αναμένεται να βρέχει τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου.

Κατοικημένες περιοχές έχουν πνιγεί όσο φτάνει το μάτι, δρόμοι κατεστραμμένοι, γέφυρες που παρασύρονται από το ρεύμα.

Για να μην γίνει λόγος για τα ρήγματα των φραγμάτων που κινδυνεύουν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση: Οι ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές είναι μεγάλες και συγκεντρώνονται κυρίως στην κεντρική περιοχή αυτής της πολιτείας που συνορεύει με την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

BRAZIL RAINS REUTERS

BRAZIL RAINS REUTERS

BRAZIL RAINS REUTERS

Η καταστροφή «δεν έχει προηγούμενο»

Στο Πόρτο Αλέγκρε, την περιφερειακή πρωτεύουσα με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, η καταστροφή «δεν έχει προηγούμενο», προειδοποίησε ο κυβερνήτης, Εντουάρντου Λάιτε.

Τη Μεγάλη Παρασκευή (03.05.2024), δρόμοι στο ιστορικό κέντρο της πόλης γέμισαν με νερό λόγω της μεγάλης πλημμύρας του Γκουάιμπα, ενός εμβληματικού ποταμού της νότιας Βραζιλίας.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η στάθμη του ποταμού Γκουάιμπα μπορεί να φθάσει τα 5 μέτρα μέσα στις επόμενες ώρες. Το ιστορικό ρεκόρ, που χρονολογείται από το 1941, είναι 4,71 μέτρα.

BRAZIL RAINS REUTERS

BRAZIL RAINS REUTERS

BRAZIL RAINS REUTERS

«Χειρότερη καταστροφή»

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντου Σουλ βιώνει τη «χειρότερη κλιματική καταστροφή στην ιστορία της».

Τουλάχιστον τέσσερα φράγματα «είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κινδυνεύοντας να σπάσουν», προειδοποίησαν οι τοπικές αρχές.

Εν μέσω καταστροφής, υπάρχουν κάποιες παρήγορες εικόνες, όπως η διάσωση τεσσάρων εγκύων γυναικών στην πόλη Αγκούντο, που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο.

BRAZIL RAINS REUTERS

Ο απολογισμός, ήδη μεγάλος, παραμένει πολύ προσωρινός, με 37 νεκρούς, 74 αγνοούμενους και 74 τραυματίες.

Περισσότερες από 250 τοποθεσίες έχουν πληγεί εδώ και αρκετές ημέρες από καταστροφικές καταιγίδες.

Ο τελευταίος απολογισμός των αρχών μιλά για κάπου 351.000 πληγέντες. Συνολικά, 23.600 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «φόρεμα Temu» της συζύγου του Πιτ Χέγκσεθ στο δείπνο των ανταποκριτών διχάζει τις ΗΠΑ
«Την λυπάμαι, ο άντρας της είναι πολύ πλούσιος και δεν της αγοράζει ένα καλό φόρεμα» γράφει κάποιος ενώ άλλος: «Τώρα σας ενοχλούν και τα οικονομικά φορέματα; Τι πρέπει τελικά να κάνουν για να σας ικανοποιήσουν;»
Viral το φόρεμα της συζύγου του Πιτ Χέγκσεθ στο Δείπνο των Ανταποκριτών στον Λευκό Οίκο
Σάλος με τον Μπεν Στίλερ: Η παρεξηγημένη ανάρτηση του ηθοποιού που εξόργισε το διαδίκτυο και τους MAGA
Η ανάρτηση του Στίλερ έγινε 20 λεπτά μετά την επίθεση με πυροβολισμούς στο δείπνο των αντακριτών του Λευκού Οίκου αλλά αφορούσε τη νίκη της ομάδας μπάσκετ Νιου Γιορκ Νικς
Μπεν Στίλερ
Στη Ρωσία ο Αραγτσί: Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ιράν
Από την Αγία Πετρούπολη, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι φέρουν την ευθύνη για την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Πακιστάν
O Αμπάς Αραγτσί
«Καμπανάκι» της Ισπανίας για τα αεροπορικά εισιτήρια: «Αγοράστε τώρα» γιατί έρχεται εκτόξευση τιμών
Η διατάραξη στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου ώθησε τις τιμές προς τα πάνω κατά περίπου 50% μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν
Αεροδρόμιο στην Γκραν Κανάρια
Τζέικ Ράινερ: Ο γιος του Ρομπ Ράινερ μιλάει πρώτη φορά για τη δολοφονία των γονιών του – «Η ζωντανή μου κόλαση»
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, είχε καταρρεύσει. Ήμουν σε ένα παραλήρημα» - Ο διάσημος σκηνοθέτης και η σύζυγός του δολοφονήθηκαν από τον γιο τους και αδερφό του, Νικ Ράινερ
Ο Ρομπ Ράινερ με τη σύζυγό του Μισέλ και τον γιο τους Τζακ