Κόσμος

Βρετανία: Ανακούφιση στους ψηφοφόρους για την παραίτηση της Λιζ Τρας αλλά «το κακό έγινε»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Υπέροχα!» αναφώνησε ο Κεν Κάλι, ένας 62χρονος ταξιδιωτικός πράκτορας από τη Βρετανία, όταν έμαθε ότι η Λιζ Τρας παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Βρετανίας και ηγέτης των Τόρις. Όλοι οι κάτοικοι του Γκόνταλμινγκ, ενός προπυργίου των Συντηρητικών στο νότιο Λονδίνο, υποδέχτηκαν με ανακούφιση την παραίτησή της.

«Προκάλεσε χαμό, το απόλυτο χάος και δεν είχε τη στήριξη του υπόλοιπου κόμματος», σχολίασε ο ίδιος, που μένει στην κοινότητα της εκλογικής περιφέρειας του υπουργού Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, για τη Λιζ Τρας και τις διαδικασίες που ξεκινούν άμεσα για τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Το χάος των τελευταίων εβδομάδων, η ανακοίνωση και κατόπιν η ανάκληση του σχεδίου μαζικών φοροαπαλλαγών που προκάλεσε πανικό στις αγορές, ήταν πηγή ανησυχίας για τον Κάλι, ο οποίος δήλωσε ότι θα προτιμούσε για πρωθυπουργό τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έχασε στις εσωκομματικές εκλογές από την Τρας.

«Ανησυχώ, όπως και όλος ο κόσμος στη χώρα», είπε ο 62χρονος, πιστεύοντας ότι τώρα «θα ξεκινήσει αναταραχή, η αντιπολίτευση θα στριγκλίζει για εκλογές». Για αυτό και φοβάται ότι είναι πλέον πολύ αργά για να αναστρέψουν οι Συντηρητικοί την κατάσταση και να κερδίσουν τις εκλογές, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις,

«Το κακό έγινε, αυτό είναι βέβαιο. Τώρα, θα εξαρτηθεί από το ποιος θα αναλάβει την εξουσία», είπε, επιμένοντας ότι ο Σούνακ «θα έκανε καλύτερη δουλειά».

Το πολιτικό χάος προκάλεσε «δυσφορία» και στη Σάλι Σέρφιλντ. «Πιστεύω πραγματικά ότι είναι καλύτερα να φύγει η Τρας. Χρειάζονται εκλογές», είπε, εκτιμώντας ότι η παρούσα κυβέρνηση «έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στη χώρα».

Η Κάρμεν Χάρβεϊ-Μπράουνι, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και ψηφοφόρος του Συντηρητικού κόμματος, είπε ότι «έπρεπε» να φύγει η Τρας. Κατά την άποψή της, η πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μπόρις Τζόνσον «δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων». Ο Τζέρεμι Χαντ θα μπορούσε να αναλάβει στη θέση της όμως στο σημερινό πλαίσιο η ηγεσία του κόμματος μπορεί να γίνει «ηλεκτρική καρέκλα».

Η Παμ Ντίπροουζ, που όπως είπε ψήφιζε ανέκαθεν τους Συντηρητικούς, πιστεύει ότι ευθύνονται τα μέλη του κόμματος για την πανωλεθρία. «Δικό τους το λάθος, εκείνοι την εξέλεξαν», είπε. Και είναι κατηγορηματική: «Φέρτε πίσω τον Μπόρις».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Με πληροφορίες από AFP

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρόμος σε λούνα παρκ στις ΗΠΑ: Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που καλώδιο παιχνιδιού σπάει – Δύο τραυματίες
Στα πλάνα φαίνεται η καμπίνα του παιχνιδιού να είναι στον αέρα όταν ξαφνικά πέφτει με δύναμη στο έδαφος, καθώς ένα από τα καλώδια που το συγκρατούσαν φαίνεται να σπάει απότομα
Λούνα Παρκ
Φρίκη στις ΗΠΑ: Πατέρας δολοφόνησε τη σύζυγο και τα έξι παιδιά τους – Έβαλε φωτιά στο σπίτι, έκαψε τα κατοικίδια και αυτοκτόνησε
Οι πολίτες της κοινότητας ειδοποίησαν τις αρχές για έντονη μυρωδιά καπνού, κατά την κατάσβεση οι πυροσβέστες εντόπισαν τις σορούς του ζευγαριού και των παιδιών ηλικίας από 5 έως 15 ετών
Μέλη της κοινότητας συγκεντρώνονται στο Duncan Woods στο Grand Haven του Μίσιγκαν, για να θρηνήσουν και να τιμήσουν οκτώ μέλη μιας τοπικής οικογένειας που έχασαν τη ζωή τους σε μια τραγωδία που συγκλόνισε την κοινότητα 5