Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ πίεζε τον Γουίλιαμ να πολεμήσει στο Αφγανιστάν – Γιατί πήγε μόνο ο Χάρι

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ πίεζε τον Γουίλιαμ να πολεμήσει στο Αφγανιστάν – Γιατί πήγε μόνο ο Χάρι

Η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας ήθελε όσο τίποτα ο πρίγκιπας Χάρι και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία στο Αφγανιστάν πολεμώντας τους Ταλιμπάν, όπως αποκάλυψε πρώην αρχηγός του στρατού στο πολύκροτο ντοκιμαντέρ του ITVX με τίτλο «The Real Crown», που θα προβληθεί σύντομα.

Η dailymail έφερε στο φως κομμάτια του ντοκιμαντέρ τονίζοντας ότι στο «The Real Crown», ο στρατηγός Σερ Μάικ Τζάκσον, πρώην επικεφαλής του βρετανικού στρατού αποκαλύπτει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ ήθελε πάση θυσία τα εγγόνια της πρίγκιπας Χάρι και Πρίγκιπας Γουίλιαμ να πάνε στο Αφγανιστάν και να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν μαζί με τους Βρετανούς στρατιώτες που ήταν εκεί.

Τελικά στον πόλεμο πήγε μόνο ο Χάρι και στο ντοκιμαντέρ δίνεται η εξήγηση του γιατί επιλέχθηκε μόνο αυτός.

«Πρέπει να κάνουν το καθήκον τους»

«Τα εγγόνια μου πρέπει να κάνουν το καθήκον τους», φέρεται να είπε η βασίλισσα Ελισάβετ όπως αποκαλύπτει στο ντοκιμαντέρ ο πρώην αρχηγός του στρατού της Βρετανίας.

Η απόφαση για το εάν οι πρίγκιπες έπρεπε να συμμετάσχουν στη σύγκρουση συζητήθηκε σε μια συνάντηση μεταξύ της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και του στρατηγού Σερ Μάικ Τζάκσον.

Ο πρώην επικεφαλής του στρατού της Βρετανίας είπε ότι βάσει πρωτοκόλλου δεν θα έπρεπε να μιλήσει, αλλά θα το κάνει και θα αποκαλύψει τι έγινε στη συνάντηση με την βασίλισσα Ελισάβετ: «Τι συμβαίνει σε αυτά τα ακροατήρια και ποιος λέει τι σε ποιον μένει για τους δύο εμπλεκόμενους, αλλά εγώ θα παραβιάσω τον κανόνα σχετικά με το να μην αποκαλύπτω τι συμβαίνει. Και θα τον παραβιάσω μόνο σε αυτήν τη μία περίπτωση».

Γιατί επιλέχθηκε ο πρίγκιπας Χάρι για να πάει να πολεμήσει

Ο τέως επικεφαλής του βρετανικού στρατού αποκάλυψε το γιατί τελικά επιλέχθηκε να πάει να πολεμήσει μόνο ο πρίγκιπας Χάρι.
Ο στρατηγός ε.α. είπε τι συνέβη με το όλο θέμα στο τετ α τετ με τη βασίλισσα Ελισάβετ: «Ήταν πολύ ξεκάθαρη. Είπε “τα εγγόνια μου πρέπει να κάνουν το καθήκον τους”. Και αυτό ήταν. Αλλά αποφασίστηκε ότι ο κίνδυνος ήταν μεγάλος για τον πρίγκιπα Γουίλιαμ ως διάδοχος του θρόνου και έτσι γλύτωσε. Για τον μικρότερο αδερφό του, τον πρίγκιπα Χάρι όμως, ο κίνδυνος ήταν… αποδεκτός και έτσι αποφασίστηκε να πάει να πολεμήσει στο Αγφανιστάν».

Το «Real Crown» αποκαλύπτει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας είχε σκεφτεί πολύ την απόφαση ενώ είχε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το ένοπλο προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ήθελε να πολεμήσει

Ο Σερ Τζον Σκάρλετ, που ήταν ο τότε επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας ασφαλείας, MI6, είπε: «Φυσικά και είχε πλήρη ενημέρωση για τα πάντα. Έχει πλήρη πρόσβαση σε έναν εξαιρετικό όγκο πληροφοριών και γνώσεων για περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Ο Γουίλιαμ μάλιστα ήθελε πολύ να πάει κι αυτός στο Αφγανιστάν. Θυμάμαι ότι σκεφτόμουν εκείνη την εποχή, «Ουάου, η αυτού μεγαλειότης ξέρει περισσότερα για αυτό από εμάς».

Η θητεία των Χάρι και Γουίλιαμ

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία Σάντχερστ που εκτεινόταν 44 εβδομάδες μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο. Διετέλεσε αξιωματικός του Στρατού τον Δεκέμβριο του 2006.

Εντάχθηκε στο Ιππικό μέχρι το 2008 και αργότερα πήγε στη Βασιλική Αεροπορία και το Ναυτικό.
Ο πρίγκιπας Χάρι υπηρέτησε στον στρατό για δέκα χρόνια, φτάνοντας στο βαθμό του Λοχαγού και πραγματοποιώντας δύο επιχειρησιακές περιοδείες στο Αφγανιστάν, το 2007-08 και το 2012-13.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρει ότι και ο Γουίλιαμ ήθελε να πάει να πολεμήσει στο Αφγανιστάν.

Ο Μαρκ Καν, διευθυντής του Ιδρύματος Βρετανικών Δυνάμεων, δήλωσε στο ντοκιμαντέρ: «Ο Γουίλιαμ ήθελε πολύ να πάει. Αδιαμφισβήτητα. Αλλά ήταν περίπλοκο. Νομίζω ότι ήταν πολύ δύσκολο. Όποιος είναι στο στρατό και δεν έχει πάει σε πολεμική επιχείρηση νιώθει μια αίσθηση απογοήτευσης».

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 20 Απριλίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις