Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο 2ος που μάζεψε 100 υπογραφές για αρχηγία και πρωθυπουργία

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο 2ος που μάζεψε 100 υπογραφές για αρχηγία και πρωθυπουργία
Reuters

Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον θα βρεθεί στον δρόμο της επιστροφής στην Ντάουνινγκ Στριτ 10. Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και προκάτοχος της Λιζ Τρας, συγκέντρωσε τον «μαγικό» αριθμό 100 υποστηρικτών για τη διεκδίκηση μίας δεύτερης θητείας, στην αρχηγία των Τόρις και της κυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sunday Times», που επικαλείται ανώνυμη πηγή κοντά στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον έχει εξασφαλίσει 100 υπογραφές και μπορεί να λάβει μέρος στην ψηφοφορία για τη διαδοχή της Λιζ Τρας στην προεδρία του Συντηρητικού κόμματος και της κυβέρνησης.

Τις πληροφορίες περί επαναφοράς του Μπόρις Τζόνσον στο πολιτικό προσκήνιο, αποκάλυψε μέσω Twitter, ο Τιμ Στίπμαν, υπεύθυνος για το πολιτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Sunday Times», επικαλούμενος την ανώνυμη πηγή στο περιβάλλον του επίδοξου υποψήφιου πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρίσι Σούνακ φέρεται να έχει εξασφαλίσει πρώτος την υποστήριξη από τουλάχιστον 100 Συντηρητικούς βουλευτές που απαιτούνται για να λάβει κάποιος μέρος στην κούρσα υποψηφιότητας.

Μέχρι στιγμής, η τρίτη φερόμενη ως υποψήφια για αρχηγία και πρωθυπουργία, η Πένι Μόρντοντ, φαίνεται να μην τα καταφέρνει, αφού αρκείται μόλις σε 24 υποστηρικτές.

Βρετανία: Η διαδικασία

Οι διεκδικητές της ηγεσίας των Τόρις θα χρειαστεί να λάβουν τη στήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών, ώστε να θέσουν υποψηφιότητα με τον νικητή να ανακοινώνεται το αργότερο στις 28 Οκτωβρίου.

Το υψηλό όριο σημαίνει ότι το πολύ τρεις υποψήφιοι θα καταφέρουν να διεκδικήσουν τα αξιώματα, αφού οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι μόνο 357.

Με βάση τους νέους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας «Επιτροπής 1922», ο Γκράχαμ Μπρέιντι, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας (24.10.2022).

Εάν μόνο ένας ή μία συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής την ίδια ημέρα.

Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή ή τη νικήτρια σε διαδικτυακή ψηφοφορία. Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των 357 βουλευτών, με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο μόνον οι δύο πρώτοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις