Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Χάνα Χοχ: Το Doodle για την Γερμανίδα εικαστικό

Χάνα Χοχ

Με Doodle Google τιμάται σήμερα η Γερμανίδα καλλιτέχνης, Χάνα Χοχ. Διαβάστε άγνωστες πτυχές της ζωής της και τη σπουδαία προσφορά της στον χώρο της Τέχνης.

Με Doodle τιμά σήμερα η Google την Χάνα Χοχ. Ποια ήταν η σπουδαία καλλιτεχνική προσφορά της; Η Γερμανίδα εικαστικός Χάνα Χοχ θεωρείται από τους πρωτοπόρους του φωτομοντάζ – ενός τύπου κολάζ – και ήταν ενταγμένη στο ρεύμα του Ντανταϊσμού.

Χάνα Χοχ: Η ζωή και το έργο της

Η Χάνα Χoχ γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1889 στην Γκότα της Θουριγγίας. Σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες στο Βερολίνο και εντάχθηκε στο καλλιτεχνικό ρεύμα του Ντανταϊσμού με τις ευλογίες του συντρόφου της Ραούλ Χάουσμαν, ενός αυστριακού εικαστικού καλλιτέχνη με πρωταρχικό ρόλο στο κίνημα αυτό, που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως αντίδραση στις αρχές και τις αξίες των τότε ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Η Χάνα Χοχ άρχισε να γίνεται γνωστή στα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1919 – 1932). Διακρίθηκε στην τέχνη του φωτομοντάζ, που είναι η συναρμολόγηση σε μία εικόνα πολλών φωτογραφιών ή τμημάτων φωτογραφιών και εντάσσεται στην ευρύτερη τέχνη του κολάζ.

Τα προβλήματα με την τέχνη της

Κατ’ εξοχήν φεμινίστρια, προσπάθησε να αναδείξει στο έργο της τη «Νέα Γυναίκα». H “Νέα Γυναίκα” είναι έτοιμη να πάρει τη θέση της ως ισότιμη δίπλα στον άνδρα και να ενθαρρύνει τις γυναίκες να διεκδικήσουν δυναμικά τον ρόλο τους.

Μετά τη διάλυση του δεσμού της με τον Χάουσμαν, συνήψε σχέση με την Ολλανδή ποιήτρια Τιλ Μπρούγκμαν. Κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ διατήρησε χαμηλό προφίλ. Από το 1938 έως το 1944 ήταν παντρεμένη με τον επιχειρηματία και πιανίστα Κουρτ Μάτις. Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την τέχνη της, καθώς το έργο της εντάχθηκε από τους Ναζί στη λεγόμενη «Εκφυλισμένη Τέχνη» και απαγορεύτηκε.

Η Χάνα Χοχ πέθανε στο Βερολίνο στις 31 Μαΐου 1978, σε ηλικία 88 ετών.

Το Doodle

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=9mYJb-a2Zk8

Με ένα Doodle τιμά σήμερα η Google την προσφορά της. Η Χάνα Χοχ, άγνωστη για πολλούς έως σήμερα, άφησε το έργο της, παρακαταθήκη στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Η προσφορά της θα αναγνωρίζεται για πολλά χρόνια ακόμα…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις