Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Χάος στη Μόσχα: Χιλιάδες στη διαδήλωση για τον Ναβάλνι, έπιασαν τη γυναίκα του

Χάος στη Μόσχα: Χιλιάδες στη διαδήλωση για τον Ναβάλνι, έπιασαν τη γυναίκα του

Ίσως και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι αψήφησαν τις προειδοποιήσεις πως η διαδήλωση θα κατασταλεί και βγήκαν στους δρόμους της Μόσχας να διαδηλώσουν υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι. Δεν έλειψαν τα επεισόδια, με την αστυνομία να προφυλακίζει τη γυναίκα του ηγέτη της αντιπολίτευσης. Έχουν ξεπεράσει τις 1.600 οι συλλήψεις!

Ο Αλέξει Ναβάλνι, μέγας πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν, συνελήφθη πριν από μερικές μέρες πριν καλά καλά πατήσει το πόδι του στη Μόσχα, όπου επέστρεψε ύστερα από τη νοσηλεία του στη Γερμανία μετά τη δηλητηρίαση και την απόπειρα δολοφονίας του.

Το Σάββατο (23.01.2021) χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης, όπως είχαν διαμηνύσει και παρά τις… προτροπές να μην το κάνουν, κατέβηκαν στους δρόμους της Μόσχας για να ζητήσουν την απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Οι εκτιμήσεις μαρτύρων στο Reuters ήταν πως στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσα μαζεύτηκαν 40.000 κόσμου. Η αστυνομία της Μόσχας κατεβάζει τον αριθμό των διαδηλωτών στους 4.000, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Έπιασαν τη γυναίκα του Ναβάλνι

Τα επεισόδια δεν έλειψαν. Ούτε φυσικά και οι συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και προφυλακισθέντες είναι και η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, η Γιούλια Ναβάλναγια. Τη σύλληψή της έκανε η ίδια γνωστή με ανάρτησή της στο Instagram μέσα από την κλούβα που τη μετέφερε.

Στη φυλακή οδηγήθηκε και η Λιούμποβ Σομπόλ, στενή σύμμαχος του Αλεξέι Ναβάλνι.

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι οι διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι στη Μόσχα, αλλά και σε δεκάδες άλλες ρωσικές πόλεις είναι παράνομες και έχει προφυλακίσει εκατοντάδες διαδηλωτές.

Μέχρι στιγμής, οι αστυνομικές αρχές φέρονται να έχουν προφυλακίσει 1.614 ανθρώπους σε διαδηλώσεις υποστήριξης του Ναβάλνι που έγιναν σε όλη τη ρωσική επικράτεια, σύμφωνα με το OVD Info.

Τους έκοψαν το internet

Εκτός από συλλήψεις, για να μη γίνει η διαδήλωση υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι οι ρωσικές αρχές επιστράτευσαν ακόμη ένα «όπλο»: το internet. Μάλλον, την απουσία του.

Σε δίκτυα παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ στη Ρωσία έγιναν νωρίτερα διακοπές λειτουργίας, στο πλαίσιο των σκληρών μέτρων που λαμβάνει η ρωσική αστυνομία κατά των διαδηλωτών που στρέφονται κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τη διακοπές στο internet και την κινητή τηλεφωνία μετέδωσε η σελίδα downdetector.ru, που παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Οι ρωσικές αρχές, μερικές φορές, προκαλούν παρεμβολές στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ώστε να γίνεται πιο δύσκολη η επικοινωνία μεταξύ των διαδηλωτών, αλλά και η προσπάθεια ανάρτησης βίντεο στο διαδίκτυο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις