Τετάρτη, 1 Μαΐ
22oC Αθήνα

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Ουκρανίας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ουκρανίας κατά της απόφασης της κυβέρνησης να διακόψει τις συνομίλιες για μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και να στραφεί και πάλι προς τη Μόσχα.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως “Κάτω η συμμορία!”, “Θέλω να ζω στην Ευρώπη” και “Η Ουκρανία είναι τμήμα της Ευρώπης” και κρατώντας σημαίες της ΕΕ πολλές χιλιάδες Ουκρανοί πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στην πρωτεύουσα Κίεβο καταγγέλλοντας τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς για την αναδίπλωσή του προς όφελος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004. Μάλιστα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο του υπουργικού συμβουλίου. Λίγα μέτρα πιο κάτω περί τα 10.000 άτομα, σύμφωνα με το BBC, πραγματοποίησαν φιλο-κυβερνητική πορεία.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον Γιανουκόβιτς να προχωρήσει στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με την ΕΕ στις 29 Νοεμβρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η συμφωνία με την ΕΕ επρόκειτο να υπογραφεί στη σύνοδο που θα γινόταν στις 28-29 Νοεμβρίου στο Βίλνιους. Η ΕΕ και ειδικά το Βερολίνο είχαν θέσει ως όρο την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, κάτι που το κοινοβούλιο της Ουκρανίας δεν έκανε δεκτό.

Η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης του Μίκολα Αζάροφ, που αιφνιδίασε τους ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη με την απόφαση να αναστείλει τη διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας ύστερα από χρόνια διαπραγματεύσεων και να στραφεί πάλι προς τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ο πρωθυπουργός υπέρ της αναστολής της προετοιμασίας για τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ

“Ματωμένος γάμος” ! Καλάσνικοφ “θερίζει” σε γαμήλιο γλέντι – ΒΙΝΤΕΟ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε