Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Οι 5+2 τροφές που σε κάνουν να πεινάς περισσότερο

Οι 5+2 τροφές που σε κάνουν να πεινάς περισσότερο

Η πείνα είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού για θερμίδες, νερό και αλάτι και είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη, αλλά και συναισθηματικών λόγων, όπως το άγχος.

Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που τσιμπολογάμε διάφορα σνακ, εκτός από τα κυρίως γεύματα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τροφές που μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο.

Αλμυρά σνακς: Τα αλμυρά σνακ (π.χ. πατατάκια) μας κάνουν να πεινάμε επειδή έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, με αποτέλεσμα να προκαλείται στον οργανισμό μας αφυδάτωση. Παρ’όλο που νιώθουμε ότι πεινάμε, στην ουσία, διψάμε, αναζητώντας νερό.

Δημητριακά: Τα πλήρη δημητριακά είναι γνωστά για τις ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, λειτουργώντας ως ασπίδα απέναντι σε διάφορα νοσήματα. Ωστόσο, αρκετά δημητριακά περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που προκαλεί απορρύθμιση στην ινσουλίνη.

Χυμοί: Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους χυμούς. Παρ’ όλο το γεγονός ότι οι χυμοί έχουν πολύτιμες βιταμίνες για τον οργανισμό μας και μπορεί να μας δώσουν ενέργεια, ωστόσο, τα φυσικά σάκχαρα, οδηγούν στην απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και της ινσουλίνης.

Λευκό ψωμί: Το λευκό ψωμί έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, επειδή παρασκευάζεται από επεξεργασμένα δημητριακά που απορροφώνται γρήγορα κατά τη διάρκεια της πέψης. Αυτό προκαλεί απότομη αύξηση (και εν συνεχεία πτώση) του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, Επίσης, το λευκό ψωμί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συνεπώς, θα ήταν καλύτερο να επιλέξετε ψωμί ολικής άλεσης.

Ζυμαρικά: Τα λευκά ζυμαρικά έχουν ακριβώς την ίδια επίδραση με το λευκό ψωμί, ωστόσο, επειδή καταναλώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα, είναι ορατός ο κίνδυνος για αύξηση του σωματικού βάρους.

Προϊόντα με χαμηλά λιπαρά: Μπορεί τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (π.χ. γιαούρτι) να θεωρούνται κατάλληλα για δίαιτα, ωστόσο, ενδέχεται να μην μπορούν να καλύψουν το αίσθημα της πείνας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να καταναλώσουμε μεγαλύτερο γεύμα για να χορτάσουμε.

Πίτσα: Η πίτσα είναι ένα από τα αγαπημένα junk food ιδιαίτερα αν έχει συγκεντρωθεί μεγάλη παρέα σε σπίτι για να δει ταινία. Λόγω, όμως, του λευκού αλευριού της ζύμης, των trans-λιπαρών, των επεξεργασμένων τυριών και των συντηρητικών που περιέχουν οι πίτσες, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν με αποτέλεσμα κανένας να μην μπορεί να φάει ένα κομμάτι.

 

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις