Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Συνταγή για πρασοτυρόπιτα με κρεμώδη γέμιση

Συνταγή για πρασοτυρόπιτα με κρεμώδη γέμιση

Το πράσο είναι το “μαγικό” υλικό που “μεταμορφώνει” μια συνηθισμένη τυρόπιτα σε ένα ξεχωριστό φαγητό, ιδιαίτερο στη γεύση, υπέροχο στην υφή.

Αυτή η συνταγή για πρασοτυρόπιτα με κρεμώδη γέμιση τυριών και μπεσαμέλ θα σας ενθουσιάσει.

Η γέμιση φτιάχνεται κρεμώδης, με μικρή ποσότητα μπεσαμέλ που δεν βαραίνει την πίτα ούτε καλύπτει τη γεύση του πράσου, η φέτα διαλέγεται επίτηδες μαλακιά για να βοηθάει στην κρεμώδη υφή, το ίδιο και τα υπόλοιπα μαλακά τυριά.

Το πράσο είναι κι αυτό σε ποσότητα μικρή, δεν αφήνει βαριά επίγευση. Αντίθετα, αχνίζεται σιγανά και βγάζει όλη του τη γλύκα δίνοντας στην πίτα μια ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερη ένταση. Τα φύλλα κρούστας είναι λεπτά, τραγανά και καλοψημένα με το βουτυράκι τους.

Η τυρόπιτα με μπεσαμέλ ή με γιαούρτι είναι τρόπον τινά “vintage”, όπως και να ‘χει ήταν must δύο ή τρεις δεκαετίες πριν. Πράγματι, η μπεσαμέλ ή το γιαούρτι, παρότι έχουν ως βάση γαλακτοκομικό προϊόν, “εξαφανίζουν” την… “τυρίλα”, ομογενοποιούν τα υλικά και δίνουν ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα, αρκεί να μην το παρακάνουμε στις ποσότητες.

Ένα ταψί της κουζίνας δεν χρειάζεται πάνω από 400 γραμμάρια γάλα για μπεσαμέλ, ούτε βέβαια πολλά και αλμυρά τυριά, ούτε και υπερβολές στα πράσα. Λίγα, επιλεγμένα υλικά, σε “συνετές” ποσότητες θα σας δώσουν την ωραιότερη πίτα.

Υλικά (για ένα ταψί κουζίνας)

1 πακέτο φύλλα κρούστας
3 μεγάλα πράσα
300 γρ. φέτα μαλακή
150 γρ. τριμμένο τυρί κίτρινο (χρησιμοποίησα κασέρι ήπιας γεύσης μαζί με γλυκιά γραβιέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξη τυριών όπως κασέρι, έμενταλ, γραβιέρα, γκούντα)
2 αυγά
πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

400 γρ. φρέσκο πλήρες γάλα
40 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι (χρησιμοποίησα κορν φλάουρ)
λιωμένο βούτυρο μαζί με ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε τα πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες και τα αχνίζετε με μισό ποτήρι νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά να “μαραθούν” και να εξατμιστούν τα υγρά. Αφού στεγνώσουν τα πράσα (όχι όμως να κολλήσουν στο τηγάνι, θέλουμε απλώς να είναι μαλακά) προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε συνεχώς για να ψηθεί πολύ ελαφρά, τότε προσθέτουμε τμηματικά και το γάλα ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

Όταν πήξει η μπεσαμέλ, σβήνουμε το μάτι αλλά αφήνουμε πάνω την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, τρίβουμε λίγο πιπέρι ακόμα και ρίχνουμε τη φέτα. Πατάμε το τυρί με το σύρμα που χρησιμοποιήσαμε για την μπεσαμέλ ή με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η φέτα και να πάρει το μείγμα μια κρεμώδη υφή.

Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, ανακατεύουμε και τέλος αδειάζουμε και τα πράσα. Ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε το ταψί και αρχίζουμε να στρώνουμε τα μισά φύλλα αφού πρώτα τα βουτυρώνουμε καλά κι αυτά.
Αδειάζουμε το μείγμα των τυριών με τα πράσα και το απλώνουμε για να έχει ίδιο περίπου πάχος παντού.

Διπλώνουμε τα κομμάτια των φύλλων που στρώσαμε ήδη και περισσεύουν στις άκρες και καλύπτουμε από πάνω με τα άλλα μισά βουτυρώνοντας κι αυτά. Χαράσσουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια.

Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο https://www.foodurismo.com

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις