Πέμπτη, 23 Μαΐ
24oC Αθήνα

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές με τη χρήση του air fryer

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές με τη χρήση του air fryer

Οι συσκευές air fryer (φριτέζες αέρος) κερδίζουν ολοένα και περισσότερος έδαφος, δεδομένου ότι προσφέρουν στους καταναλωτές αρκετά οφέλη σε σύγκριση με τις συμβατικές συσκευές για ψήσιμο, όπως ο φούρνος της κουζίνας ή το τηγάνι.

Οι air fryers είναι συσκευές, οι οποίες λειτουργούν με πολύ θερμό αέρα σε εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα, ενώ τα φαγητά ψήνονται με ελάχιστη ή μηδενική προσθήκη λαδιού.

Παράλληλα, μέσω της συσκευής μειώνεται δραστικά ο χρόνος προετοιμασίας του φαγητού σχεδόν στο μισό, σε σύγκριση με έναν κοινό φούρνο. Έτσι, εκτός από εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου, οι εν λόγω συσκευές συμβάλλουν και σε πιο υγιεινή διατροφή.

Με αυτή τη συσκευή μπορείς να φτιάξεις γρήγορα και εύκολα οτιδήποτε τηγανητό, όπως κοτομπουκιές, πατάτες ή λαχανικά, ή να ξαναζεστάνεις φαγητό. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την χρήση των εν λόγω συσκευών, αποφεύγοντας, παράλληλα, να μαγειρέψουν και ένα συγκεκριμένο αλλαντικό που παράγεται από χοιρινό κρέας, που δεν είναι άλλο από το μπέικον.

Οι περισσότεροι προτιμούν να χρησιμοποιούν τις φριτέζες αντί για το τηγάνι, αφού θεωρείται πιο βολικός και υγιεινός τρόπος μαγειρέματος.

Ωστόσο, το μπέικον έχει αναμφίβολα αρκετό λίπος, το οποίο όταν αρχίσει να ψήνεται πρόκειται να βγάλει έντονο καπνό και συνεπώς μυρωδιά. Ένας επιπλέον λόγος είναι, βέβαια, ότι το μπέικον είναι λεπτό κομμάτι κρέατος σε λωρίδες, επομένως, δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε μεγάλη ποσότητα στις συγκεκριμένες συσκευές.

Αν στοιβάξουμε το ένα πάνω στο άλλο στο καλάθι της φριτέζας, τότε, υπάρχει το ενδεχόμενο μερικά κομμάτια να μην ψηθούν ομοιόμορφα με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο της τροφικής δηλητηρίασης.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και μια άλλη σημαντική παράμετρος για την ασφάλεια των καταναλωτών που ισχύει για όλες τις συσκευές του σπιτιού που, παρότι παραμένουν ανενεργές, συνεχίζουμε να τις έχουμε στην πρίζα.

Ο James Longley, διευθύνων σύμβουλος της Utility Bidder, επισημαίνει σχετικά: «Οι φριτέζες αέρος, όπως πολλές άλλες συσκευές κουζίνας, συνεχίζουν να αντλούν ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιούνται ενεργά, αν παραμένουν συνδεδεμένες στην πρίζα»

Παρόλο, βέβαια, που η κατανάλωση ρεύματος σε κατάσταση αναμονής είναι σχετικά χαμηλή σε σύγκριση με την χρήση της συσκευής όταν μαγειρεύουμε, εξακολουθεί να συμβάλλει στη σπατάλη ενέργειας και ενέχει πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια, εάν αφεθεί χωρίς επίβλεψη για παρατεταμένες περιόδους.

Επομένως, θα ήταν καλύτερο να αποσυνδέετε την συσκευή, όταν δεν την χρησιμοποιείτε, ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε κίνδυνο, αλλά και να μην καταναλώνετε ρεύμα, καθώς, βέβαια, και όταν την καθαρίζετε, δεδομένου ότι το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις