Κυριακή, 21 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Τόσο καιρό βουρτσίζετε τα δόντια σας λάθος – Τι λένε οι ειδικοί

Τόσο καιρό βουρτσίζετε τα δόντια σας λάθος – Τι λένε οι ειδικοί

Αρκετά άτομα βουρτσίζουν σχολαστικά τα δόντια τους, χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα μετά από κάθε σνακ ή γεύμα.

Ωστόσο, το συχνό βούρτσισμα δεν κάνει τόσο καλό στα δόντια σας, σύμφωνα με την χειρουργό οδοντίατρο, Jessica Tasios. 

«Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να φθείρει το σμάλτο και να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων» αναφέρει στο VeryWell η Tasios. Για να προσθέσει ότι εξίσου λανθασμένη πρακτική είναι κι όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ δυνατά.

«Δεν υπάρχει μέγιστος αριθμός για να βουρτσίζετε τα δόντια σας, αλλά γενικά το βούρτσισμα περισσότερες από τρεις φορές την ημέρα είναι περιττό και μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές», τονίζει η οδοντίατρος.

«Το δυνατό ή συχνό βούρτσισμα μπορεί να κάνει τα δόντια πιο ευαίσθητα και να βλάψει τα ούλα σας, με αποτέλεσμα οι ρίζες να μείνουν εκτεθειμένες» υπογραμμίζει. 

Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας

Ο χειρούργος οδοντίατρος, Sean Kutlay συνιστά να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ. Ο ίδιος και αρκετοί συνάδελφοί του βουρτσίζουν τα δόντια τους τρεις φορές την ημέρα (μετά από κάθε γεύμα), που είναι ο βέλτιστος αριθμός.

Βέβαια, αρκετά άτομα δεν βρίσκονται στο σπίτι τους μετά το μεσημεριανό τους γεύμα, αφού εργάζονται, επομένως δύο φορές την ημέρα είναι η ιδανική λύση. Και αυτό διότι, λιγότερο από δύο φορές την ημέρα, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βακτηρίων, τερηδόνα και ουλίτιδα.

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, το ανεπαρκές βούρτσισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την στοματική σας υγιεινή. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η παράλειψη του νυχτερινού βουρτσίσματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ σύμφωνα με κάποιες άλλες μελέτες, υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο για εμφάνιση άνοιας, αλλά και καρκίνο του παγκρέατος.

Επίσης, η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την κατανάλωση φαγητού για να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Σύμφωνα με τον Kutlay, αυτό συμβαίνει επειδή το βούρτσισμα αμέσως μετά από ένα όξινο γεύμα ή ποτό, μπορεί να είναι επιβλαβές για τα δόντια σας.

Εξάλλου, τα οξέα αποδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών και η τριβή κατά το βούρτσισμα μπορεί να βλάψει περαιτέρω τον ιστό που περιβάλλει εξωτερικά το κάθε δόντι.

Γι’αυτό το λόγο και οι ειδικοί προτείνουν να περιμένετε μισή ώρα μετά από την κατανάλωση γευμάτων που είναι πλούσια σε οξέα – όπως, για παράδειγμα, χυμό πορτοκαλιού ή ντομάτα -, ώστε να μην παρεμποδιστεί μια φυσική διαδικασία για την προστασία των δοντιών, που ονομάζεται επαναμεταλλοποίηση του σμάλτου.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να βουρτσίζετε τα δόντια σας

Ο καλύτερος τρόπος για να βουρτσίσετε τα δόντια σας είναι με το να κάνετε απαλές κυκλικές κινήσεις, χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες, ώστε αφενός να προστατεύσετε τα ούλα σας και αφετέρου να καθαρίσετε σωστά όλες τις επιφάνειες των δοντιών.

«Για να απαλλαγούμε από τυχόν υπολείμματα φαγητού που μπορεί να έχουν κολλήσει ανάμεσα από τα δόντια, το οδοντικό νήμα μπορεί να σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό για τον καθαρισμό των δοντιών», προσθέτουν οι οδοντίατροι. Παράλληλα, συνιστούν να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας κάθε 3 – 4 μήνες.

Οι οδοντίατροι επισημαίνουν, τέλος, ότι η καλύτερη πρόληψη εναντίον της τερηδόνας είναι το σχολαστικό βούρτσισμα σε κάθε δόντι ξεχωριστά, και όχι το γρήγορο βούρτσισμα μόνο στα μπροστινά δόντια.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις