Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Στο νησί του «Mamma Mia»

Στο νησί του «Mamma Mia»

Ένα ευλογημένος, υπέροχος τόπος που είναι πόλος έλξης τουριστών από όλα τα μέρη του κόσμου. Κι όχι μόνο τουριστών, αφού κατάφερε με τη φυσική ομορφιά της να γίνει το σκηνικό μιας χολιγουντιανής ταινίας και για αρκετό καιρό οι κάτοικοί του να ζουν με διάσημους σταρ.

Ο λόγος για τη Σκόπελο που είναι ο τελευταίος για τη σεζόν προορισμός της εκπομπής «60΄Ελλάδα».

Στο πανέμορφο νησί των βόρειων Σποράδων βρέθηκαν πριν από χρόνια οι συντελεστές της κινηματογραφικής ταινίας «Mamma Mia» και όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης
«Η Σκόπελος ζει στο αστερισμό του «Mamma Mia». Βεβαίως, είναι ένα υπέροχο νησί, τουριστικά όμως, δεν ήταν και Μύκονος. Ξαφνικά, λοιπόν, έγινε ένας απίστευτος προορισμός καθώς πάρα πολλοί ξένοι, κυρίως Σκανδιναβοί, για να μην ξεχνάμε και την καταγωγή των ABBA, έρχονται αποκλειστικά και μόνο για να δουν πού έγιναν τα γυρίσματα της επιτυχημένης ταινίας. Τα γυρίσματα δεν έγιναν μόνο στη Σκόπελο, έγιναν και στη Σκιάθο και σε άλλες περιοχές, ωστόσο ο αγαπημένος τους προορισμός είναι ο Αη – Γιάννης, εκεί όπου έγινε ο γάμος. Σε αυτό το ξωκλήσι πηγαίνουν μαζικά οι ξένοι, οι Σκοπελίτες το έχουν κάνει τουριστική ατραξιόν και πολύ καλά έχουν κάνει. Δηλαδή, δεν υπάρχει πούλμαν με τουρίστες ή καραβάκι που μεταφέρει τουρίστες που να μην ακούς τα τραγούδια των ABBA, είναι τουριστική ατραξιόν.»

Η εκπομπή μάλιστα θα παρουσιάσει ανέκδοτο υλικό από τα backstage των γυρισμάτων της ταινίας. Τι υλικό είναι αυτό; Κοίτα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων κάθε Σκοπελίτης  ήταν με μια κάμερα και μια φωτογραφική μηχανή υπάρχει λοιπόν αρκετό υλικό. Όπου και να πήγαμε δεν βρήκαμε ούτε έναν Σκοπελίτη που να μην έχει μια φωτογραφία με τη Μέριλ Στριπ ή τον Πιρς Μπρόσναν. Και οι δύο σταρ ήταν πολύ συμπαθείς στους κατοίκους του νησιού και ήταν και πολύ προσιτοί. Πολλοί Σκοπελίτες μας μίλησαν για τα γυρίσματα, άλλωστε πάρα πολλοί εργάζονταν ως βοηθοί ή ως κομπάρσοι. Τα γυρίσματα της ταινίας ήταν μια γιορτή για το νησί.

Τι άφησε στους κατοίκους όλη αυτή η ιστορία; Εκτός από το ότι εντυπωσιάστηκαν, ξέρεις “α, το Χόλιγουντ ήρθε στο χωριό μας!”, τους άφησε ένα δέος για την απλότητα των πρωταγωνιστών. Για παράδειγμα, μου έλεγε χαρακτηριστικά μια κυρία πως “Η Μέριλ Στριπ ήρθε στην καντίνα μου, κάθισε, παρήγγειλε μια πορτοκαλάδα, μιλούσε με όλο τον κόσμο. Εμείς έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι οι σταρ του Χόλιγουντ έχουν σωματοφύλακες, φοράνε πάντα μαύρα γυαλιά, δεν μπορείς να τους πλησιάσεις. Τελικά, αυτοί οι μεγάλοι ηθοποιοί είναι πολύ απλοί”. Επίσης, αυτό που άφησε στο νησί αυτή η ιστορία είναι αρκετό συνάλλαγμα, γιατί όπως σου είπα αυτή την περίοδο, που δεν είμαστε και στην καρδιά του καλοκαιριού, πολλοί τουρίστες επισκέπτονται τη Σκόπελο για να δουν πού έγιναν τα γυρίσματα αυτής της υπερπαραγωγής του Χόλιγουντ. Σε ποιες παραλίες έγιναν τα γυρίσματα, σε ποια εκκλησία έγινε ο γάμος, πού έγιναν τα χορευτικά.

Από ό,τι μας είπαν οι κάτοικοι, η παραγωγή της ταινίας γύριζε το νησί για τουλάχιστον έναν μήνα προκειμένου να βρει τις παραλίες και τους χώρους όπου θα πραγματοποιούσε τα γυρίσματα, κάτι δηλαδή που κάνουν όλες οι σοβαρές παραγωγές στην Αμερική. Ε, αυτά βλέπουμε εμείς και νομίζουμε ότι οι επαγγελματίες του είδους είναι εξωγήινοι. Εντάξει, υπάρχει επαγγελματισμός και οργάνωση».

Ωστόσο στο νησί δεν ακούγονται μόνο τα τραγούδια των ABBA, αφού όπως μου είπε ο δημοσιογράφος «το νησί “κατακλύζεται” και από λαϊκούς ήχους. Ο Γιώργος Ξηντάρης, γνωστός από τη συμμετοχή του στο “Μινόρε της Αυγής”, έχει ένα ταβερνάκι πάνω στο Κάστρο. Είναι πολύ επιβλητικό να ακούς στο Κάστρο τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη. Για να γράψεις ρεμπέτικο τραγούδι πρέπει να έχεις πονέσει, πρέπει να έχεις αντιμετωπίσει δυσκολίες στη ζωή σου, ο πόνος είναι αυτός που γεννά το ρεμπέτικο. Ο Γιώργος Ξηντάρης δεν ζει μόνο από το ταβερνάκι, κάνει κι άλλα πράγματα. Όταν τον ρωτάω πώς οραματίζεται το μέλλον μου απαντάει: “Να είμαι καλά, μαζί με τα παιδιά μου τους επιστήμονες που είναι άνεργοι να λέμε κανένα τραγούδι”. Βλέπεις λοιπόν μια ισορροπημένη οικογένεια, η οποία παρά την κρίση παραμένει ζωντανή».

«Επίσης, στο νησί συναντήσαμε και τον ηθοποιό Τάκη Μόσχο, ο οποίος εγκατέλειψε την Αθήνα και εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί. Έφτιαξε μια θεατρική ομάδα και σκηνοθετεί διάφορες παραστάσεις και όπως χαρακτηριστικά μας είπε, στη Σκόπελο βρήκε το νόημα της ζωής του. Στην Αθήνα, ζούσε μια πολύ άστατη και έντονη αλλά και ψυχοφθόρα ζωή, μέσα σε πολλές καταχρήσεις και τώρα ζει μια ήρεμη ζωή υπηρετώντας αυτό το οποίο αγαπά, το θέατρο. Ο ρεμπέτης, ο ηθοποιός, ο ζωγράφος, ο αγγειοπλάστης.

Βλέπεις λοιπόν, ότι στη Σκόπελο παράγεται έργο, παράγεται πολιτισμός. Δηλαδή, ο κόσμος αισθάνεται, σκέφτεται και παράγει, κάνει πράγματα. Μπορείς να δεις διαφορετικές φιγούρες, διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο. Να, ακόμα και ο Πρόδρομος, ο γνωστός από το “Big Brother”, στη μουσική κατέφυγε για να εκφραστεί. Σήμερα στο νησί,  διατηρεί μια ταβέρνα. Βλέπεις, όλοι μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά. Εάν με ρωτήσεις πώς μπορεί να συνυπάρξει ο ρεμπέτης Ξηντάρης, ο ηθοποιός Μόσχος και ο Πρόδρομος θα σου απαντήσω ότι συνυπάρχουν μια χαρά, γιατί όλοι τους αγαπάνε τη Σκόπελο και… τρελαίνονται από την αύρα της θάλασσάς της!

Στην Σκόπελο, όλοι είναι άνθρωποι “έξω καρδιά”, από εκείνον που έχει πέντε πτυχία μέχρι αυτόν που πήγε μόνο Δημοτικό. Οι Σκοπελίτες είναι άνθρωποι που έχουν κέφι. Αυτοί οι άνθρωποι μας ξενάγησαν στο νησί, στις “κρυφές” παραλίες τους, μ’ αυτούς τους ανθρώπους διασκεδάσαμε το βράδυ».

Στο οδοιπορικό του μάλιστα στη Σκόπελο ο Νίκος Μάνεσης «ανακάλυψε» κι ένα καλύβι, στο οποίο «εκεί, οι κάτοικοι της περιοχής έκρυβαν στη διάρκεια του πολέμου δυο οικογένειες Εβραίων. Πρόκειται για μια πολύ συγκινητική ιστορία. Φαντάσου, επί δύο περίπου χρόνια, δυο οικογένειες ήταν κλεισμένες σε ένα καλύβι και έβγαιναν έξω μόνο το βράδυ. Όταν πετούσαν στον ουρανό τα αεροπλάνα, τα παιδάκια της οικογένειας ανησυχούσαν και ρωτούσαν τι ήταν αυτό που ακουγόταν και οι μεγάλοι τους απαντούσαν “δεν είναι τίποτα, κουνούπια είναι”. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν σώθηκαν και διατηρούν μέχρι σήμερα επαφή με τους Σκοπελίτες που τους βοήθησαν στα χρόνια του Ολοκαυτώματος».

Απόψε τα μεσάνυχτα, ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την εκπομπή του «60’ Ελλάδα» μας ξεναγεί στη Σκόπελο καταγράφοντας με την κάμερα της εκπομπής του τις ομορφιές του νησιού, αλλά και των κατοίκων του.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε