Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Το «Survivor»… στην Πίνδο!

Το «Survivor»… στην Πίνδο!

Θυμάστε το «Survivor», το ριάλιτι που πρόβαλλε το MEGA και που σημείωνε υψηλές τηλεθεάσεις, με τους τηλεθεατές να παρακολουθούν τις προσπάθειες των συμμετεχόντων να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες;

Ένα τέτοιο… σκηνικό έχει φτιαχτεί σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της χώρας μας, στην Πίνδο με αρκετούς να δηλώνουν συμμετοχή για να ζήσουν μέσα στη φύση, απολαμβάνοντας τις ομορφιές της, αλλά και την περιπέτεια, καθώς πρέπει να μείνουν εκεί, μακριά από τις ανέσεις. Αυτό το «Survivor» λοιπόν είναι ένα είδος εκδρομής που διοργανώνει ένα τουριστικό γραφείο στην Πίνδο και το οποίο γνωρίζει θετική ανταπόκριση από πολύ κόσμο, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να ζήσουν μερικές μέρες μακριά από τις ανέσεις του πολιτισμού και να διδαχθούν όμως και τα μυστικά της φύσης.

Μία παρέα που αποφάσισε να κάνει μία τέτοια εκδρομή, τύπου «Survivor», συνάντησε ο Νίκος Μάνεσης στο οδοιπορικό που έκανε για την εκπομπή του «60΄Ελλάδα» στον ALPHA και όπως μου είπε «το βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν κάνει τη περιπέτεια ζωή και καθημερινότητα. Υπάρχουν ομάδες που αποκαλούνται “survivors”, προσφέροντας ουσιαστικά έναν εναλλακτικό τουρισμό, έναν τουρισμό περιπέτειας, δηλαδή πηγαίνουν και ζουν στο δάσος χωρίς τίποτα! Πρόκειται για ένα τουριστικό γραφείο που οργανώνει εκδρομές περιπέτειας. Έρχονται από όλον τον κόσμο για να περάσουν κάποιες μέρες μαζί με αυτές τις ομάδες κάνοντας παιχνίδια επιβίωσης. Για παράδειγμα διδάσκονται ποια φυτά είναι τοξικά και δεν πρέπει να τα ακουμπήσεις, ποια είναι αυτά που μπορείς να φας, με τι τρόπο μπορείς να βρεις νερό, αλλά και πώς μπορείς να φτιάξεις ένα πρόχειρο κατάλυμα από ξερά κλαδιά. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και από Ελλάδα και από εξωτερικό που δεν έχουν πρόβλημα να ταλαιπωρηθούν αρκεί να μάθουν και να ζήσουν την περιπέτεια. Εννοείται ότι οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό έχουν περάσει από τα ΛΟΚ, είναι άνθρωποι με τεράστιες γνώσεις και τις προσφέρουν στον κόσμο, σου μαθαίνουν πώς να επιβιώσεις αν για παράδειγμα χαθείς μέσα στο δάσος και πλησιάζει η νύχτα, καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα γίνονται ζόρικα, υπάρχει κρύο, υπάρχουν αγρίμια, οι δυνάμεις σου θα σε εγκαταλείψουν εάν δεν πιείς και δεν φας. Ε, λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι παραδίδουν μαθήματα επιβίωσης! Εμείς ακολουθήσαμε μια τέτοια ομάδα, καταγράψαμε την καθημερινότητά της και μάθαμε πολλά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να  επιβιώσει μέσα σε δάσος, υπό σκληρές συνθήκες. Τι μάθαμε; Από το πώς βρίσκεις τροφή μέσα στο δάσος, τι τρώγεται και τι δεν τρώγεται, πώς βρίσκεις καθαρό νερό, πώς ανεβοκατεβαίνεις με σχοινιά τα βράχια, πώς μπορείς να φτιάξεις ένα κατάλυμα και ανάψαμε φωτιά χωρίς αναπτήρα. Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία. Αν το σκεφτείς, ουσιαστικά παρακολουθήσαμε εκπαίδευση καταδρομέων. Γιατί οι καταδρομείς τι κάνουν; Πάντως η Πίνδος σε προδιαθέτει για τέτοια άγρια πράγματα».


 
Στο οδοιπορικό του όμως, σε υπέροχα χωριά της Πίνδου, ο Νίκος Μάνεσης συνάντησε και κατοίκους της περιοχής που αγαπούν τον τόπο τους και έχουν επιλέξει να ζήσουν εκεί, παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας και όπως μου είπε «η Πίνδος είναι μαγευτική, με ελάχιστες παρεμβάσεις από τους ανθρώπους, μιλάμε λοιπόν για ένα μέρος που είναι σχεδόν παρθένο. Μαγευτικές εικόνες, μαγευτική φύση, ζώα ότι φανταστείς, από αγριογούρουνα και ζαρκάδια μέχρι αρκούδες και λύκους. Η υποδοχή από τους κατοίκους των χωριών που επισκεφθήκαμε ήταν πολύ ζεστή. Συναντήσαμε αισιόδοξους ανθρώπους που έχουν φιλοσοφήσει τη ζωή και ξέρουν να περνάνε καλά και με λίγα και με πολλά. Στη Σαμαρίνα μας υποδέχτηκαν με ένα καταπληκτικό γλέντι, με υπέροχα χάλκινα, όλο το χωριό στο πόδι. Μου έκανε εντύπωση ότι σε όλα τα χωριά της Πίνδου υπάρχουν νέοι άνθρωποι οι οποίοι αγαπούν τον τόπο τους και έχουν επιλέξει να μείνουν εκεί. Η κάμερα της εκπομπής έχει καταγράψει πολλές ιστορίες. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων βρήκαμε που έχουν επιλέξει από ιδεολογία και όχι λόγω κρίσης να μένουν στο χωριό τους. Και τι κάνουν; Έχουν γίνει ξυλοκόπου. Ναι, μιλάμε για πτυχιούχους ξυλοκόπους. Αυτοί οι νέοι μορφωμένοι άνθρωποι δεν θέλουν να ζήσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, τους αρέσει η φύση, τους αρέσει αυτός ο τρόπος ζωής. Και πώς περνάει ένας νέος άνθρωπος σε ένα ορεινό χωριό; Ξυπνάει πολύ πρωί, πηγαίνει στις δουλειές του, δηλαδή στα χωράφια, στα ζώα ή το δάσος για την κοπή δέντρων. Μέχρι το απόγευμα, ασχολούνται με αυτές τις εργασίες και μετά… αστράφτει το τσίπουρο, μαζεύονται οι φίλοι σε παρέες, πίνουν τσίπουρο, λένε αστεία και ξαφνικά βγαίνουν τα όργανα και στήνουν ένα πρόχειρο γλέντι. Τόσο απλά! Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι νέοι άνθρωποι που ζουν σε αυτά τα χωριά δεν εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα λόγω κρίσης, επέστρεψαν εκεί ενσυνείδητα, γιατί τους αρέσει. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσους πτυχιούχους βρήκα στην ιστορική Σαμαρίνα. Συναντήσαμε έναν ξυλοκόπο μηχανολόγο Πολυτεχνείου, έναν κτηνοτρόφο αρχιτέκτονα, μια ιστορικό αρχαιολόγο που θέλει να λειτουργήσει την ταβέρνα του πατέρα της».
 

Απόψε, στις 23:45, μέσα από τη συχνότητα του ALPHA, ο Νίκος Μάνεσης μας ταξιδεύει «60΄Ελλάδα» στην Πίνδο, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τις φυσικές ομορφιές της χώρας μας και την καθημερινότητα των ανθρώπων της περιφέρειας.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε