Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

«Καίνε» τα ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους – Οι τάσεις στις μεγάλες πόλεις και τους τουριστικούς προορισμούς

«Καίνε» τα ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους – Οι τάσεις στις μεγάλες πόλεις και τους τουριστικούς προορισμούς
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα ύψη συνεχίζουν να βρίσκονται οι τιμές των ενοικίων για τα καταστήματα των δημοφιλέστερων εμπορικών δρόμων της Αθήνας, ενώ σε άνοδο είναι και η αγορά της Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2023, καταγράφηκαν συνολικά 52 συναλλαγές στο λιανεμπόριο σε ολόκληρη τη χώρα, 30% αυξημένες σε τριμηνιαία βάση και κατά 25% σε σχέση με πέρυσι. Από πλευράς επενδυτικής δραστηριότητας έχουν καταγραφεί αγοραπωλησίες αξίας 40 εκατ. ευρώ, ενώ η έντονη τουριστική κίνηση έχει βελτιώσει τους δείκτες απόδοσης των καταστημάτων στις εμπορικές πιάτσες. Παραδοσιακά τα πρωτεία της ακρίβειας κατέχει η οδός Ερμού στο κέντρο της Αθήνας, η οποία πλέον ανταγωνίζεται τους ευρωπαϊκούς εμπορικούς δρόμους καθώς καταγράφει τις υψηλότερες τιμές ενοικίων ακόμη και από τη Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ.

Ενδεικτικά, για χώρους υψηλών προδιαγραφών στην Ερμού τα ενοίκια διαμορφώνονται στα 290 ευρώ ανά τ.μ. από 280 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα πέρυσι, επίσης η διαθεσιμότητα των κενών ακινήτων είναι σχεδόν μηδαμινή.

Η δεύτερη ακριβότερη εμπορική περιοχή της Αθήνας, είναι η Γλυφάδα όπου οι τιμές των ενοικίων έχουν φτάσει στα 145 ευρώ ανά τ.μ., ενώ σε Κολωνάκι και Κηφισιά αντίστοιχα είναι στα 105 ευρώ ανά τ.μ. και 110 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.

Χαμηλότερα, στα 90 ευρώ είναι η τιμή ανά τ.μ. στον Πειραιά. Στις εμπορικές περιοχές εκτός Αθηνών, οι τιμές είναι ελαφρώς χαμηλότερες με εξαίρεση την Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη όπου οι τιμές αγγίζουν τα 140 ευρώ ανά τ.μ. . Συγκεκριμένα στο Ηράκλειο Κρήτης οι τιμές φτάνουν τα 90 ευρώ ανά τ.μ. λόγω και του υψηλού τουρισμού, ενώ στην Πάτρα η τιμή ανά τ.μ. είναι τώρα στα 75 ευρώ ανά τ.μ τον μήνα για χώρους υψηλών προδιαγραφών.

Παρά τα υψηλά ωστόσο ενοίκια το γ΄τρίμηνο του έτους σημειώθηκαν αξιοσημείωτες συμφωνίες μίσθωσης στο χώρο του λιανεμπορίου σε όλοκληρη την επικράτεια και στα νησιά κυρίως του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα μεταξύ αυτών των συμφωνιών περιλαμβάνονται τα καταστήματα Juicy Couture και JD Sports στη Γλυφάδα, το κατάστημα Kiko Milano στο Νέο Ψυχικό, ένα κατάστημα Oysho επί της οδού Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, το νέο κατάστημα αθλητικών παπουτσιών Tike! στη συμβολή Μητροπόλεως και Νίκης στο κέντρο της Αθήνας, ένα κατάστημα Folli Follie στο Ηράκλειο της Κρήτης και ένα κατάστημα Intersport στο Παγκράτι.

Στη Μύκονο και στη Σαντορίνη όπου ανέκαθεν αποτελούν προορισμοί υψηλού επιπέδου, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έγιναν αξιοσημείωτα deals στο λιανεμπόριο όπως η pop-up μπουτίκ Moschino στο ξενοδοχείο Cavo Tagoo στη Μύκονο, η επέκταση της πολυτελούς μάρκας μόδας Palm Angels με έδρα το Μιλάνο και της δανέζικης μάρκας ομορφιάς Alûstre στην πόλη της Μυκόνου.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα του καταστήματος Κiton στη μαρίνα του Sani στη Χαλκιδική και το νέο κατάστημα Hublot στη Σαντορίνη.

Όπως αναφέρει και η τελευταία ανάλυση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield Proprius, στις μισθωτικές συμφωνίες σε retail parks και outlets συγκαταλέγονται τα ανοίγματα των Sinsay και Ikea στο Φλόριντα 1 Park της Θεσσαλονίκης, των καταστημάτων Sinsay και Moustakas Toys στο Fashion City Outlet στη Λάρισα και ενός νέου Massimo Dutti στο Smart Park. Στις πλέον αξιοπρόσεκτες, καινούριες αφίξεις στον εμπορικό χάρτη της Αθήνας έως και το τρίτο τρίμηνο του 2023 συμπεριλαμβάνεται και η Μαρίνα του Αστέρα, με νέους εμπορικούς χώρους 4.800 τετραγωνικών μέτρων και «ηχηρά» ονόματα όπως oι COVA από το χαρτοφυλάκιο του ομίλου Louis Vuitton (σ.σ. ανοίγει στις 8 Δεκεμβρίου), Bottega Veneta και Yves Saint Laurent.

Θετική πορεία αναμένεται ωστόσο να έχουν και τα εμπορικά κέντρα, καθώς καθοριστικό ρόλο σ’αυτό έχει η Lamda Development, η οποία θα προσθέσει στην αγορά συνολικά 109.000 τ.μ. Με βάση τον σχετικό σχεδιασμό, εντός του πρώτου τριμήνου του 2027 θα λειτουργήσει το Vouliagmenis Mall, το ένα από τα δύο εμπορικά κέντρα της Lamda στο Ελληνικό.

Το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο θα φιλοξενεί 280 καταστήματα, διαθέτοντας συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 90.000 τ.μ. Οι εργασίες για την κατασκευή του έργου, μια επένδυση άνω των 400 εκατ. ευρώ, πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, ενώ το έργο θα «ανεβάσει ταχύτητα» κατά τους πρώτους μήνες του 2024.

Το 2026 θα παραδοθεί προς χρήση και το Riviera Galleria, στο Ελληνικό. Πρόκειται για μια ανάπτυξη που εστιάζει στην πολυτέλεια, καθώς στα 19.000 τ.μ. θα φιλοξενούνται 100 καταστήματα, κυρίως φίρμες πολυτελείας και υψηλής ραπτικής (ένδυσης και υπόδησης).

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις