Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Σε ποιες περιοχές οι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τη βραχυχρόνια μίσθωση

Σε ποιες περιοχές οι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τη βραχυχρόνια μίσθωση
Φωτογραφία: Eurokinissi

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb, γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία, φέρνοντας σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία. Δημιούργησε, ωστόσο, πολλαπλά προβλήματα όσον αφορά στη διαθεσιμότητα, αλλά και στις τιμές των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια τάση στροφής των ιδιοκτητών προς τη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων, ειδικότερα σε περιοχές που δεν υπάρχει τόσο τουριστικό ενδιαφέρον. Η στροφή αυτή αναμένεται να γίνει εντονότερη και από τα πρόσφατα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν εισοδήματα από τρία ή περισσότερα ακίνητα να υπόκεινται σε ΦΠΑ 13% και στα τέλη, τα οποία ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στο τραπέζι ακόμη του οικονομικού επιτελείου υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω περιορισμούς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς η στεγαστική κρίση αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί. Συγκεκριμένα, προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες στο να επιβληθούν περιορισμοί στον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να εκμισθώνει ένας ιδιοκτήτης, όπως και να τεθεί ανώτατο χρονικό όριο στο οποίο θα μπορεί να αξιοποιεί το ακίνητο στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα ωστόσο με επαγγελματίες της αγοράς, τα νέα μέτρα αυτά επηρεάζουν ιδιοκτήτες που διατηρούν τα ακίνητά του στο καθεστώς του Airbnb σε περιοχές οι οποίες δεν είναι τουριστικές. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν το τελευταίο διάστημα και πριν ακόμα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα της κυβέρνησης, πολλοί ιδιοκτήτες οι οποίοι διατηρούσαν ακίνητα σε περιοχές δεύτερης προβολής, που δεν είναι κοντά σε συγκοινωνίες και κυρίως σε γραμμές του Μετρό, έχουν βγάλει τα ακίνητά τους από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό συμβαίνει καθώς τα έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι λιγότερα από το να βρίσκονται σε μακροχρόνια μίσθωση.

Ακόμη, η αύξηση των ενοικίων σε περιοχές όπως τα Δυτικά και τα Ανατολικά Προάστια, συμφέρει περισσότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων να τα νοικιάζουν, αντί να τα κάνουν Airbnb. Ειδικότερα, η αδυναμία εύρεση προσιτής κατοικίας έχει στρέψει ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων να αναζητούν σπίτι στις εν λόγω περιοχές.

Στα δυτικά προάστια παρατηρείται τόσο αύξηση της προσφοράς κατά 10%, όσο και αύξηση των ζητούμενων ενοικίων κατά 28%. Το ίδιο καταγράφεται και στα προάστια του Πειραιά, όπου οι αγγελίες έχουν αυξηθεί κατά 15% και οι ζητούμενες τιμές κατά 26%. Πρόκειται για περιοχές, που άρχισαν να ανακάμπτουν αργότερα από τις υπόλοιπες, εξέλιξη που εξηγεί την ταυτόχρονη αύξηση της προσφοράς, αλλά και των τιμών, που άλλωστε είναι από τις πιο χαμηλές στην Αττική.

Στις περιοχές ωστόσο κυρίως του κέντρου και των Νοτίων Προαστίων, ο αριθμός των Airbnb, δεν φαίνεται ότι μειώθηκε μετά τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο. Αυτό συμβαίνει, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί της αγοράς, καθώς οι εν λόγω περιοχές είναι ιδιαίτερα τουριστικές, βρίσκονται κοντά σε όλες τις συγκοινωνίες και έχουν σημαντικά αξιοθέατα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να έχουν πολύ περισσότερα έσοδα από το να μίσθωσαν μακροχρόνια τα ακίνητά τους.

Ωστόσο, λόγω της σημαντικής αύξηση των ενοικίων στο κέντρο όπου σήμερα η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 10 ευρώ/τ.μ., ποσό που αποτελεί ιστορικό υψηλό για την περιοχή, έχει οδηγήσει αρκετά ακίνητα να αποχωρήσουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση επιστρέφοντας στη μακροχρόνια ενοικίαση, όπου τα έσοδα είναι εξίσου υψηλά για τους ιδιοκτήτες.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις