Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Με το νόμο ο Πολιτισμός στα κανάλια

Με το νόμο ο Πολιτισμός στα κανάλια

Αντιμέτωποι με τον Πολιτισμό οι τηλεοπτικοί σταθμοί καθώς σύμφωνα με τον νόμο επιβάλλεται η προβολή εκπομπών διάρκειας 10 ωρών μηνιαίως. Παράγραφος την οποία το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα λάβει πολύ σοβαρά κατά τον προβλεπόμενο έλεγχο μετά το πέρας του εξαμήνου.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 παρ. 2 περίπτωση β του ν. 4339/2015 «Το ελάχιστο περιεχόμενο του προγράμματος εθνικής εμβέλειας παρόχου περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, περιλαμβάνει εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού και θεάτρου τουλάχιστον δέκα (10) ωρών μηνιαίως, καθώς και τουλάχιστον τέσσερις (4) από τις ακόλουθες κατηγορίες: εκπομπές ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας (τηλεπαιχνίδια, θεάματα, εκδηλώσεις κ.λπ.), ελληνικές σειρές, ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, εκπομπές αθλητικού περιεχομένου, συνολικής μηνιαίας διάρκειας καθεμιάς εξ αυτών τουλάχιστον δέκα (10) ωρών»!

Ενώ λοιπόν η «ελαφρά ψυχαγωγία» υπερκαλύπτεται στα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών οι εκπομπές Πολιτισμού δεν έχουν καθόλου παρουσία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στα επιτελεία τηλεοπτικών σταθμών προσπαθούν να βρουν διάφορους τρόπους να υπάρξει χρόνος στο πρόγραμμά τους αλλά μέσα σε άλλες εκπομπές, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικών παραστάσεων κλπ ως «θεματικές ενότητες», αλλά και πάλι δεν φαίνεται να καλύπτεται ο απαιτούμενος χρόνος. Ως λύση εξετάζεται οι εκπομπές αυτές να είναι μετά τα μεσάνυχτα, αλλά… πολύ μετά τα μεσάνυχτα, ώστε να μην τους «τρώει» μέρος από το κύριο πρόγραμμά τους. Ωστόσο το ΕΣΡ εμφανίζεται αποφασισμένο μετά το πέρας του εξαμήνου να ελέγξει και αυτή την παράμετρο, με κάποια από τα μέλη της Αρχής να το θέτουν σε προτεραιότητα θεωρώντας ότι ο Πολιτισμός πρέπει να έχει τη θέση που του αξίζει στο τηλεοπτικό τοπίο, σημειώνοντας ότι η μη τήρηση των όρων μπορεί να επιφέρει και την ανάκληση της άδειας.

Βέβαια αξίζει να σημειώσουμε πως το ότι η παραγωγή εκπομπών Πολιτισμού δεν είναι στις προτεραιότητες των τηλεοπτικών σταθμών ευθύνονται όχι μόνο τα στελέχη τους αλλά και οι τηλεθεατές που δεν είναι άμοιροι ευθυνών όταν αποδεδειγμένα η μεγαλύτερη μερίδα επιλέγει να δει άλλα προγράμματα… πολύ ελαφριάς ψυχαγωγίας «κατευθύνοντας» με αυτόν τον τρόπο τις επιλογές των καναλιών…!

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις