Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ο Αντώνης Κανάκης μιλά στο newsit.gr για την επιστροφή του

Ο Αντώνης Κανάκης μιλά στο newsit.gr για την επιστροφή του

Ήταν τέλος Οκτωβρίου όταν ο Αντώνης Κανάκης με ανακοίνωσή του ενημέρωσε για τη λήξη της συνεργασίας του με τον ΑΝΤ1. Έκτοτε… σιωπή από τον ίδιο, ενώ υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα για τους λόγους του «διαζυγίου» και ακόμα πιο πολλά για επίδοξους «μνηστήρες»!

Ξαφνικά, στα μέσα Δεκεμβρίου μία… φατσούλα που βγήκε από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ και έκλεινε πονηρά το μάτι στους τηλεθεατές «ντυμένη» με τη μουσική από το σήμα των «Αρβύλα» έδειξε από πού θα επιστρέψει στο τηλεοπτικό τοπίο!

Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου λοιπόν είναι ξανά στον αέρα αλλά μετά από 21 χρόνια οι εκπομπές του «Ράδιο Αρβύλα» και «Βινύλιο» θα βγαίνουν πλέον από τον ΣΚΑΪ.

Λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα, έτσι όπως… συνηθίζουμε τα τελευταία χρόνια, τα είπα με τον Αντώνη Κανάκη αλλά αυτή τη φορά η συνομιλία μας ξεκίνησε ρωτώντας τον για το «διαζύγιο» αλλά και το «γάμο».

Να τα πιάσουμε από την αρχή. Φαντάζομαι ότι δεν θα θέλεις να πεις κάτι παραπάνω από τη λιτή ανακοίνωσή σου, αλλά δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω: τι έγινε και μετά από 21 χρόνια αποχώρησες από τον ΑΝΤ1;
Γρηγόρη, ήδη απάντησες στην ερώτηση. Δεν επιθυμώ και δεν υπάρχει και λόγος να πω τίποτα περισσότερο από την ανακοίνωσή μου, η οποία δεν ήταν και τόσο λιτή και στην οποία θεωρώ ότι πραγματικά υπάρχουν όλες οι απαντήσεις σε όλα τα τυχόν ερωτήματα σχετικά με αυτό το θέμα.

Οκ, πάμε στο… γάμο. Γνωρίζω πολύ καλά ότι σου έγιναν προτάσεις από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ακόμα και από κάποιους που δεν είναι ακόμα… στον αέρα. Γιατί τελικά ΣΚΑΪ; Τι ήταν αυτό που τον έφερε πιο μπροστά από τους υπόλοιπους;
Μια που το αναφέρεις, θα μου επιτρέψεις να ευχαριστήσω ειλικρινά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους ανθρώπους τους για το ενδιαφέρον που έδειξαν. Είναι σημαντικό για εμένα να το εκφράσω αυτό.

Κοίταξε, οι αποφάσεις αυτές πάντα είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων… που δηλαδή νιώθεις καλύτερα σε σχέση με πολλές παραμέτρους. Για μένα πάντα είχε σημασία αυτό που λέμε «στομάχι», το ένστικτο δηλαδή, το οποίο βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν είναι αλάνθαστο. Αυτό πάντως άκουσα περισσότερο, γιατί κατά τα άλλα ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση και διαδικασία, ειδικά αν λάβεις υπόψη σου ότι τα τελευταία είκοσι ένα χρόνια δεν χρειάστηκε να την περάσω ξανά.

Το πρόγραμμα του ΣΚΑΪ είναι… φουλ με ριάλιτι. Και –γνώμη μου- μίας αισθητικής που δεν έχει σχέση με αυτή που πρεσβεύεις με τις εκπομπές σου. Θα μπορούσα μάλιστα να πω ότι τέτοιου είδους προγράμματα… στοχοποιούνται από τα «σατιρικά βέλη» σας. Οκ, λογικό στην τηλεόραση να υπάρχει ποικιλία αλλά σε προβληματίζει ότι είσαι σε ένα «μαγαζί» που μεγάλο μέρος της «πραμάτειας» του να είναι… αντίθετο με τη δική σου «γραμμή», τουλάχιστον με αυτή που βγαίνει στον αέρα; Δεν γνωρίζω αν στην προσωπική σου ζωή είσαι… φαν αυτών των προγραμμάτων αλλά δεν έπαιξε ανασταλτικό ρόλο στην επιλογή σου;
Πολύ καλή ερώτηση που την έχω κάνει πολλές φορές στον εαυτό μου για όλα τα κανάλια της τηλεόρασης. Με βασανίζει πολύ αυτό που ρωτάς αφού είναι φανερό πως είμαι αντίθετος με τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα για πολλούς λόγους. Έχω καταλήξει, αν και μέσα μου συνεχίζω να δυσκολεύομαι, ότι με αυτή τη λογική μάλλον θα πρέπει να σταματήσουμε τελείως να κάνουμε τις εκπομπές μας, γιατί παντού σχεδόν υπάρχουν παρόμοια τηλεοπτικά φαινόμενα.

Αν εφαρμόσουμε δε γενικότερα, και όχι μόνο για την τηλεόραση, αυτή τη λογική στη ζωή μας, τη λογική δηλαδή του: «τί δουλειά έχω εγώ εδώ αφού υπάρχουν πράγματα που δεν μου ταιριάζουν καθόλου» τότε θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τον πλανήτη.

Η αλήθεια είναι, αποδεδειγμένη και καταγεγραμμένη στις εκπομπές σου, ότι στον ΑΝΤ1 είχατε ελευθερία λόγου, σατιρίζοντας ακόμα και πρόσωπα του σταθμού. Ισχύει η ίδια ελευθερία και στον ΣΚΑΪ ή σου έχουν θέσει… κόκκινες γραμμές;
Η ελευθερία λόγου αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για μένα και αυτό νομίζω πως είναι εκ των προτέρων γνωστό σε όποιον επιθυμεί να φιλοξενήσει τις εκπομπές μας.

Το έχω ξαναπεί στο παρελθόν, το γεγονός ότι δέχομαι τόσο συχνά την ερώτηση αυτή, αποδεικνύει ότι η ελευθερία του λόγου στην τηλεοπτική πραγματικότητα όχι μόνο δεν θεωρείται αυτονόητη, αλλά μάλλον το αντίθετο είναι το αυτονόητο. Αυτό είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό και ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι οι περισσότεροι άμεσα εμπλεκόμενοι φαίνεται να είναι απόλυτα συμβιβασμένοι με αυτήν την διαπίστωση.

Πάμε λίγο πιο… ειδικά. Ράδιο Αρβύλα: πετυχημένη εκπομπή, «συνταγή» όπως λένε. Θα υπάρξουν αλλαγές;
Νομίζω ότι το «Ράδιο Αρβύλα» ανήκει στην κατηγορία των ζωντανών οργανισμών που επιφανειακά μένουν ίδιοι όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ουσιαστικά αλλάζουν συνεχώς χρόνο με τον χρόνο. Εξελισσόμαστε μαζί του και αυτό μαζί μας…

Πάμε όμως στο άλλο σου «παιδί», το «Βινύλιο». Η πορεία του, στους πίνακες τηλεθέασης δεν ήταν η αντίστοιχη με την «Αρβύλα». Βέβαια κι η «Αρβύλα» πήρε χρόνο για να «χτίσει» δυνατή σχέση με τους τηλεθεατές, αλλά άλλαξες αρκετά στην αρχική δομή της. Τώρα, τι αλλαγές να περιμένουμε στο «Βινύλιο»; Και θα ήθελα μία… ταυτότητα της εκπομπής, τι ακριβώς είναι το «Βινύλιο» για το δημιουργό της…!
Δεν περίμενα ποτέ και ούτε τώρα το περιμένω να έχουν καμία σχέση οι επιδόσεις τηλεθέασης του «Βινυλίου», με αυτές του «Ράδιο Αρβύλα». Είναι άδικο και άστοχο για το «Βινύλιο» να συγκρίνεται με οποιονδήποτε τρόπο με το «Ράδιο Αρβύλα». Εξάλλου δεν θα είχε για μένα κανένα νόημα να δημιουργήσω μια ακόμη ίδια ή παρόμοια εκπομπή με το «Ράδιο Αρβύλα». Ήθελα και νομίζω ότι επετεύχθη, να δημιουργήσω μία τελείως διαφορετική εκπομπή.

Το «Βινύλιο» λοιπόν ούτε δημιουργήθηκε, ούτε στοχεύει στις επιδόσεις τηλεθέασης του «Ράδιο Αρβύλα» και σε καμιά περίπτωση, χωρίς να είναι βέβαια τελείως αδιάφορο προς αυτές, οι μετρήσεις τηλεθέασης δεν είναι η προτεραιότητα και ο αυτοσκοπός της εκπομπής αυτής.

Από την άλλη, οι τηλεθεάσεις που έκανε το «Βινύλιο» πέρυσι υπό τις ακραίες εις βάρος του και πρωτοφανείς συνθήκες κάτω από τις οποίες βγήκε στον αέρα, για όσους γνωρίζουν πώς συμπεριφέρονται οι μετρήσεις στην τηλεόραση, μόνο ως άθλος μπορούν να χαρακτηριστούν και το σημαντικότερο βέβαια είναι το ότι η αγκαλιά και η εκτίμηση που εισέπραξε η εκπομπή αυτή από τον κόσμο ήταν μοναδική.

Το «Βινύλιο» φέτος θα ξεδιπλωθεί πλήρως. Πέρυσι σκόπιμα βγήκε στον αέρα ένα μόνο πρόσωπό του, αυτό των συγκεκριμένων κοινωνικών θεμάτων για τα οποία ήθελα να μιλήσουμε σαν εκπομπή. Φέτος θα βγούνε όλα τα πρόσωπά του, και το πιο διασκεδαστικό αν θέλετε, με την καλή έννοια.

Το «Βινύλιο» θέλω να είναι μια αληθινή πολυδιάστατη ανθρώπινη ζωντανή εκπομπή, με την δική του φιλοσοφία και αισθητική, που συζητάει, γελάει, διαφωνεί, σκέφτεται, επικοινωνεί. Όπως λέει και το τρέιλερ «Το Βινύλιο, άλλοτε χρωματιστό, άλλοτε μαύρο, είναι ζωντανός οργανισμός, φθαρμένος από την χρήση και γεμάτος ατέλειες, που όμως παράγει τον πιο αληθινό και ζεστό ήχο».

Να σε πάω λίγο… εκτός τηλεόρασης. Πλησιάζουν εκλογές και δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω: έχεις σκεφτεί να πολιτευθείς, γιατί είμαι σίγουρος ότι πολλοί είτε εθνικοί, είτε τοπικοί συνδυασμοί θα σε ήθελαν στη λίστα τους!
Δεν νομίζω ότι χωράω ιδιαίτερα στον κόσμο του ψέματος, της ανικανότητας και της ανεντιμότητας. Υπάρχει κίνδυνος να τους χαλάσουμε την πιάτσα.

Δεν θα σε πάω σε πολιτική συζήτηση, αν και θα το ήθελα, αλλά κατανοώ και ότι είσαι σε «πυρετό προετοιμασίας», οπότε για κλείσιμο: ετοιμάζεις κάτι άλλο, εκτός από τηλεόραση και ραδιόφωνο. Γράφεις για παράδειγμα κάποιο βιβλίο;
Για την ώρα ασχολούμαι με την «Handmade Records», ένα δισκογραφικό label και στούντιο που δημιούργησα με πολλή αγάπη. Ασχολούμαι με αυτό με έναν πολύ προσωπικό και ήρεμο τρόπο, ασχολούμαι με τις μουσικές μου, την δημιουργία τους, με τις μουσικές άλλων καλλιτεχνών που εκτιμώ και γνωρίζω και όλα αυτά χωρίς κανένα άγχος, βιασύνη ή σκοπιμότητα.

Κατά τα άλλα, πάντα βρίσκεται στο μυαλό μου η δημιουργία μιας ταινίας και όπως όλα τα πράγματα στη ζωή μου, περιμένω το εσωτερικό κλείσιμο ματιού για να το κάνω, ενώ παράλληλα σκέφτομαι τη δημιουργία ενός ακόμα ντοκιμαντέρ, για κάτι συγκεκριμένο που έχω στο μυαλό μου, αλλά δεν είμαι σίγουρος ακόμη αν τελικά θα το προχωρήσω…

Αντώνη σε ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή σεζόν…
Και εγώ Γρηγόρη σε ευχαριστώ πολύ!

Σε λίγες ημέρες, τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, στις 23:45, η «Ράδιο Αρβύλα» επιστρέφει μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, ενώ την επόμενη μέρα, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, στις 00:15’ το «Βινύλιο» με καλεσμένο τον Διονύση Σαββόπουλο θα παίξει ξανά στο τηλεοπτικό τοπίο.

Και ναι… ευτυχώς…  υπάρχει κι αυτή η τηλεόραση…!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις