Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ο Αντώνης Κανάκης μιλά στο Newsit.gr και ανοίγει τα χαρτιά του – Οι «Ράδιο Αρβύλα», η καινούργια εκπομπή και η «εν λευκώ επιταγή»!

Ο Αντώνης Κανάκης μιλά στο Newsit.gr και ανοίγει τα χαρτιά του – Οι «Ράδιο Αρβύλα», η καινούργια εκπομπή και η «εν λευκώ επιταγή»!

The boys are back in town… ή για να ακριβολογούμε… The boys are back in tv! Απόψε, στις 23:45, η «Ράδιο Αρβύλα» επιστρέφει στο τηλεοπτικό τοπίο με σκοπό… να κάνει αυτό που έχει αποδείξει ότι κάνει καλά: σάτιρα!

Και είναι σίγουρο ότι για ακόμα μία φορά οι τηλεθεατές θα περάσουν καλά ενώ τα «θύματα» της σάτιράς τους… θα έχουν μία δύσκολη νύχτα!

Λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα της εκπομπής μίλησα με το δημιουργό της, τον Αντώνη Κανάκη που «άνοιξε τα χαρτιά του» και για τη «Ράδιο Αρβύλα» αλλά και για τα επόμενα σχέδιά του σε ό,τι αφορά την τηλεόραση.

Απόψε ξεκινά ξανά η «Ράδιο Αρβύλα» για 11η σεζόν. Να περιμένουμε να δούμε… αλλαγές ή θα ακολουθήσετε «την πεπατημένη οδό της επιτυχίας», τηρώντας την τακτική «πετυχημένο προϊόν δεν το πειράζεις»;

Το «Ράδιο Αρβύλα» είναι αυτό που είναι και θεωρώ ότι δεν αλλάζει ποτέ και συγχρόνως αλλάζει συνεχώς. Πάντως αλλαγές περιτυλίγματος δεν θα υπάρξουν, όπως δεν υπήρξαν εδώ και πολλά χρόνια. Οι διαχρονικές καταστάσεις πιστεύω πως δεν έχουν ανάγκη από συχνές ή επιφανειακές αλλαγές. Αυτό που όμως αλλάζει και που είναι σημαντικό και δομικό, είναι η συχνότητα μετάδοσης.

Πέρυσι πάντως, μετά την απόφασή σου να βγαίνει η εκπομπή ανά 15νθήμερο υπήρξε μείωση των ποσοστών τηλεθέασης. Ίσως μου πεις ότι δεν είναι το ζητούμενό σου, αλλά δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω: δεν είναι… λάθος μία εκπομπή –και μάλιστα μία αποδεδειγμένα πολύ αγαπητή εκπομπή- να… καθυστερεί στα ραντεβού; Θα συνεχιστεί το ίδιο και φέτος;

Πέρυσι η απόφασή μου αυτή, συνέπεσε με μία μεγάλη αλλαγή στον τηλεοπτικό χάρτη και στον προγραμματισμό της τηλεόρασης γενικά. Για πρώτη φορά προγραμματίστηκε ένα ριάλιτι πρόγραμμα για 3 με 4 ώρες την ημέρα, σχεδόν κάθε ημέρα. Όπως είναι φυσικό, αυτές οι συνθήκες προγραμματισμού σε συνδυασμό με τις τηλεθεάσεις που σημείωνε το ριάλιτι, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή ή μεγάλη μείωση τηλεθέασης σε όλα τα προγράμματα της τηλεόρασης που έπαιζαν ίδια ώρα με αυτό. Αυτός ήταν ο λόγος που και το «Ράδιο Αρβύλα» βίωσε μια κάποια υποχώρηση στην τηλεθέαση του, αλλά μόνο την ώρα που έπαιζε παράλληλα με το ριάλιτι, το οποίο έκανε έναρξη δυόμιση ώρες πριν. Αμέσως μετά, οι τηλεθεάσεις της εκπομπής ήταν οι ίδιες ακριβώς. Και όχι, δεν θα ισχυριστώ πως η τηλεθέαση δεν με αφορά καθόλου, αλλά θα σου πω πως σίγουρα δεν είναι το νούμερο ένα ζητούμενό μου. Επίσης, αν και για ευνόητους λόγους, δεν μας ενοχλεί να δημοσιεύονται τα νούμερα τηλεθέασης των εκπομπών μας, θεωρώ πως είναι σημαντικό λάθος αυτή η εμμονή των μέσων στη δημοσιοποίηση και στη γενικότερη ενασχόληση με τις τηλεθεάσεις, η οποία δε ενασχόληση, τις περισσότερες φορές γίνεται λανθασμένα, αφού η σωστή ανάγνωση της τηλεθέασης είναι πιο πολύπλοκη υπόθεση από ένα απλό νούμερο. Αν θέλουμε η τηλεόραση να είναι καλύτερη, πρέπει να εστιάσουμε αλλού. Εξάλλου, τα νούμερα τηλεθέασης είναι ένα εργαλείο που αφορά τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, τις διαφημιστικές εταιρίες και τους επαγγελματίες του χώρου. Γενικότερα αυτή η εμμονή στην ποσότητα και στην πρωτιά κάνει μεγάλη ζημιά, θαρρώ. Η εκπομπή που θα δούμε, η μουσική που θα ακούσουμε, η ταινία που θα επιλέξουμε, η θεατρική παράσταση που θα πάμε, το βιβλίο που θα διαβάσουμε, είναι η κουλτούρα της κοινωνίας μας, η καθημερινή κουλτούρα που για μένα είναι η σημαντικότερη. Όλα αυτά δεν θα έπρεπε να δημοσιοποιούνται-αξιολογούνται με όρους τηλεθέασης, views, blockbusters, αριθμούς εισιτηρίων, best sellers κτλ. Τέλος, το Ράδιο Αρβύλα δεν έχει καθυστερήσει ποτέ στο ραντεβού του. Είναι πάντα πιστό στα ραντεβού που δίνει. Τώρα, το ότι δεν δίνουμε τα ίδια ραντεβού με την πλειοψηφία των προγραμμάτων της τηλεόρασης, αυτό οφείλεται στο ότι οι ανάγκες παραγωγής, αλλά κυρίως οι ανάγκες δημιουργίας των προγραμμάτων δεν είναι ίδιες σε όλες τις περιπτώσεις.

Ώστε τις κοιτάζεις τις τηλεθεάσεις, δίνεις σημασία… δεν είσαι του στιλ να ρωτάς κάποια στιγμή «παιδιά πώς πήγαμε;»;

Φυσικά τις κοιτάζω. Θεωρώ, ότι είναι απολύτως φυσικό όταν είσαι παραγωγός τηλεοπτικής εκπομπής να βλέπεις τις τηλεθεάσεις.

Πάντως όλοι περιμέναμε ότι φέτος η «Ράδιο Αρβύλα» θα είχε την πορεία «επετειακής εκπομπής», θα έβγαινε δηλαδή κάποιες φορές μέσα στη σεζόν. Τώρα ακούγεται ότι θα βγάλετε κάποιες εκπομπές μέχρι το τέλος της χρονιάς. Τι  γίνεται τελικά… ποιες είναι οι αποφάσεις για την «Αρβύλα»;

Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι πλέον η ενημέρωση έχει περάσει στο επίπεδο «ακούγεται». Και βέβαια αναφέρομαι συνολικά στην ενημέρωση, γιατί υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα από το πότε θα παίζει μία εκπομπή. Είναι εντυπωσιακό, ότι ενώ στο τελευταίο επεισόδιο πέρυσι, είπα με ακρίβεια ότι πλέον το «Ράδιο Αρβύλα» θα μεταδίδεται με έκτακτες μεταδόσεις και όχι με σταθερό ραντεβού και ενώ στη παρουσίαση του προγράμματος του ΑΝΤ1, ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι το Ράδιο Αρβύλα θα είναι «special event» πρόγραμμα, παρόλα αυτά η παραφιλολογία συνεχίζεται. Το Ράδιο Αρβύλα λοιπόν θα μεταδίδεται εκτάκτως, χωρίς σταθερό ραντεβού.

Και τι καινούργιο ετοιμάζεις… αν ετοιμάζεις… και πότε θα βγει στον αέρα;

Παράλληλα λοιπόν ετοιμάζω κάτι κάπως διαφορετικό, ένα νέο πλαίσιο θα έλεγα για να επικοινωνήσουμε με τους τηλεθεατές, το οποίο θα είναι επίσης βραδινό και ζωντανό και θα έχει πιο μεγάλο εύρος, δεν θα είναι δηλαδή αποκλειστικά σατιρικό. Αν έχω ολοκληρώσει το στήσιμο, θα βγει στον αέρα στις 4 Δεκεμβρίου.

Ευχάριστη είδηση… κι ελπίζω να τα καταφέρετε. Αλήθεια, αν σου δινόταν η ευκαιρία να κάνεις «εν λευκώ» ό,τι ήθελες στην τηλεόραση, σε όποια ζώνη, χωρίς να σε… αγχώνουν από τον τηλεοπτικό σταθμό για τις τηλεθεάσεις αλλά και το κόστος, τι θα ήταν αυτό που θα ευχαριστούσε τον Αντώνη Κανάκη;

Το να κάνεις εν λευκώ πράγματα, όχι μόνο στη τηλεόραση αλλά παντού, δεν είναι μία ευκαιρία που σου δίνεται, αλλά μία δυνατότητα που κερδίζεται, συνήθως μετά από μεγάλη διαδρομή και πολύ κόπο. Αυτή τη δυνατότητα όταν την έχεις, καλό είναι να τη χρησιμοποιείς με μέτρο. Προσωπικά λοιπόν, προσπαθώ να την χρησιμοποιώ με μέτρο, εξάλλου, ό,τι έχω κάνει, ό,τι κάνω και πιστεύω ό,τι θα κάνω στο μέλλον, είναι σε όλα τα επίπεδα δικές μου επιλογές. Δεν έχω υπηρετήσει ποτέ εκπομπές με τις οποίες έχω σοβαρές ιδεολογικές διαφωνίες και δεν έχω κάνει τηλεόραση έτσι γενικώς. Με ενδιαφέρει να κάνω συγκεκριμένα πράγματα που για μένα τουλάχιστον έχουν κάποιο νόημα. Όλο αυτό με ταλαιπωρεί πολύ βέβαια, αφού είναι πολύ πιο δύσκολο να δημιουργείς από το μηδέν προγράμματα, των οποίων ο χαρακτήρας στη συνέχεια απαιτεί συνεχή δημιουργία, αλλά τελικά πάντα καταλήγω να λειτουργώ κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Απόψε λοιπόν το βράδυ, οι τηλεθεατές κάθονται να δουν «Ράδιο Αρβύλα». Πες μου κάτι από αυτά που έχετε ετοιμάσει για την πρεμιέρα…

(γελώντας) Δεν σου λέω τίποτα! Να καθίσεις να τη δεις!

Αυτό είναι σίγουρο… όπως θα κάνουν και πάρα πολλοί ακόμα…! Απόψε λοιπόν, στις 23:45, οι Αντώνης Κανάκης, Γιάννης Σερβετάς, Χρήστος Κιούσης και Στάθης Παναγιωτόπουλος μας δίνουν ραντεβού στη συχνότητα του ΑΝΤ1. Γιατί…  ευτυχώς… υπάρχει κι αυτή η τηλεόραση…!

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις