Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ασφυκτικές πιέσεις στο ευρώ

Ασφυκτικές πιέσεις στο ευρώ

Διατηρούνται και σήμερα οι πιέσεις που δέχεται το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

 Το απόγευμα το ευρωπαϊκό επέστρεψε στα 1,2817 δολάρια από το επίπεδο των 1,2851 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρήθηκε στα 1,2840 δολάρια.

Η εκτίναξη της ανεργίας στην ευρωζώνη στο 12% τον Ιανουάριο της και η διατήρηση της στο επίπεδο αυτό και τον Φεβρουάριο, προκαλούν εύλογη ανησυχία αναφορικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας. Στην παρούσα φάση εκτός από την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, μεγαλύτερη ανησυχία φαίνεται να προκαλεί στην επενδυτική κοινότητα η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία και η διαφαινόμενη αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης παρά οι εξελίξεις στην Κύπρο.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές αξίας 8 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 5 εκατ. ευρώ αντιπροσώπευαν εντολές αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε οριακά στο 12,41%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,31% να διαμορφωθεί στο από 11,1%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,54%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,44%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,33%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,21% από 0,20%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,12%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε