Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Δήλωση- βόμβα Προβόπουλου

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

“Ενημέρωσα τον Καραμανλή για διψήφιο έλλειμμα, την ημέρα προκήρυξης των εκλογών”

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αποκάλυψε πως στις 2 Σεπτεμβρίου, είχε ενημερώσει προσωπικά τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι το έλλειμμα από το 8% έβαινε προς διψήφιο νούμερο. Λίγες ημέρες αργότερα ενημέρωσε και τον Γιώργο Παπανδρέου σε συνάντηση που είχε μαζί του, παρουσία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της Λούκας Κατσέλη. 
  
Ο Γιώργος Προβόπουλος παρουσίασε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική του 2009.
Αφού τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και φρένο στα ελλείμματα, συνέστησε στην Κυβέρνηση η μείωση του ελλείμματος να επιτευχθεί κατά 2/3 από τη δραματική μείωση της σπατάλης και λιγότερο, δηλαδή μόλις κατά 1/3 από τη διεύρυνση της φορολογίας. 

Δήλωσε επίσης πως δε θα γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα – κρατικά και μη – και  θα υπάρξει πρόβλημα άντλησης κεφαλαίων από ξένες τράπεζες, αν συνεχιστεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας. Μίλησε χαρακτηριστικά για «ισορροπία του τρόμου». 
   
Ο κ. Προβόπουλος εξέπεμψε sos για το ασφαλιστικό σύστημα τονίζοντας πως η αναμόρφωση του πρέπει να προχωρήσει με τολμηρά βήματα, καθώς «μακροπρόθεσμα» όπως είπε, «οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού αποτελούν οξύτατο πρόβλημα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε