Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Εκβιασμός δανειστών! Θέλουν να σπρώξουν όλα τα «κόκκινα» δάνεια στους… γύπες της αγοράς αλλιώς θα «βάλουν χέρι» στις καταθέσεις!

Εκβιασμός δανειστών! Θέλουν να σπρώξουν όλα τα «κόκκινα» δάνεια στους… γύπες της αγοράς αλλιώς θα «βάλουν χέρι» στις καταθέσεις!

– Οι θεσμοί απαιτούν την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα funds
– Ζητούν την ακύρωση του «νόμου Κατσέλη»
– Με το ΔΝΤ συντάχθηκαν τόσο η ΕΚΤ όσο και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM
– Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισήμανε τον άμεσο κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και «κουρέματος» των καταθέσεων
– Τελεσίγραφο: Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν κλείνει η αξιολόγηση 

«Τελεσίγραφο» επέδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια, απαιτώντας την πλήρη απελευθέρωση ουσιαστικά της πώλησής τους στα funds, αλλά και την ακύρωση στην πράξη του «νόμου Κατσέλη».

Είναι χαρακτηριστική η φράση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, «ή Κύπρος ή τίποτα». Δηλαδή, ή πωλούνται όλα ανεξαιρέτως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τα εφαρμοσμένα στην Κύπρο, ή δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια φέρεται να ανέφερε στην ελληνική πλευρά ότι «σας χαρίστηκε η Black Rock».

Με το ΔΝΤ συντάχθηκαν τόσο η ΕΚΤ, η οποία επισήμανε τον άμεσο κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και «κουρέματος» των καταθέσεων εάν τα πιστωτικά ιδρύματα δεν «καθαρίσουν» ταχύτατα τα χαρτοφυλάκιά τους από τα τοξικά δάνεια, όσο και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM.

Στις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι δανειστές έθεσαν δύο κύρια, για αυτούς, ζητήματα: Πρώτον, ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια με τους δικούς τους όρους, δεν κλείνει η αξιολόγηση. Και δεύτερον, η προστασία πρέπει να αφορά σε ελάχιστους δανειολήπτες, με πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ζητούν την πώληση όλων ανεξαιρέτως των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, καθώς και εκείνων που αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απέρριψαν την κυβερνητική πρόταση για τριετή αναστολή στις συγκεκριμένες κατηγορίες, έστω και με κάποια κριτήρια, όπως η αξία της κατοικίας, το εισόδημα του δανειολήπτη, το υπόλοιπο του δανείου κ.α.
Όσον αφορά στα στεγαστικά πρώτης κατοικίας που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, ζητούν από τις τράπεζες να ελέγξουν πόσοι από τους συγκεκριμένους δανειολήπτες – και κυρίως όσοι εντάχθηκαν πριν από την 1/1/2016 με πολύ χαλαρά κριτήρια – είναι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Δηλαδή, δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους ενώ μπορούν να το κάνουν, έχοντα π.χ. καταθέσεις σε άλλες τράπεζες ή ακίνητη περιουσία.

Ξηλώνουν τον «νόμο Κατσέλη»

Με την επανεξέταση όλων των περιπτώσεων που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη», οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα βρεθούν αυτόματα εκτός προστασίας του νόμου. Επίσης, το κουαρτέτο δεν είναι αντίθετο στην εκχώρηση συνδυασμού («πράσινων») δανείων, προκειμένου οι τράπεζες να επιτύχουν υψηλότερη τιμή πώλησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνονται στα καταναλωτικά σε 33,4%, στα στεγαστικά σε 39,8% και στα επιχειρηματικά σε 43,3%, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να εντοπίζονται σε δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (66,5%), μικρομεσαίες επιχειρήσεις (58,2%) και επιχειρήσεις αξιοποίησης ακινήτων (46,3%), ενώ χαμηλότερο είναι το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις μεγάλε2ς επιχειρήσεις (28,5%) και τις ναυτιλιακές (26,7%).  

Πηγή: Αγορά

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε