Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Eurobank: Το ρίσκο είναι να μην ολοκληρωθούν σύντομα οι ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Eurobank: Το ρίσκο είναι να μην ολοκληρωθούν σύντομα οι ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

«Για να ακολουθήσει η Ελλάδα γρήγορη ανάπτυξη στη μετά-2014 εποχή, απαιτείται να ολοκληρωθούν σύντομα οι ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το ρίσκο λοιπόν είναι να μην ολοκληρωθούν, να κυριαρχήσουν τα συμφέροντα των συντεχνιών, να εξακολουθήσει η καπηλεία της κοινωνίας από παλαιοκομματικές αντιλήψεις, χωρίς αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, χωρίς μείωση της γραφειοκρατίας, κλπ», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης, σε μελέτη της τράπεζας με θέμα «Η Ελλάδα μετά την κρίση».

«Το ρίσκο μεγεθύνεται από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν κτήμα του ελληνικού λαού, εμφανίστηκαν ως έξωθεν επιβαλλόμενες, σαν να αφορούν κάποιους άλλους, όχι εμάς, σαν κάποιοι «κακοί» να τις επιβάλλουν. Έτσι, στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα θα αυξάνονται, θα μεγαλώνει η πιθανότητα να αδρανήσουμε, να μην προχωρήσει η αναδιάρθρωση της οικονομίας μας όπως απαιτείται ώστε να μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε αποτελεσματικά διεθνώς και έτσι η σταθεροποίηση να μετατραπεί σε στασιμότητα η οποία θα εμποδίσει την άνοδο του βιοτικού επίπεδου. Επιπλέον θα μειώνεται και η πολιτική δύναμη της Τρόικας να μπορεί να επιμένει στις μεταρρυθμίσεις, κάτι που όμως έτσι και αλλιώς δεν αρκεί», αναφέρει.

«Σήμερα λοιπόν απαιτείται να ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να οριοθετήσουμε μια μακρόπνοη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική και να μην αμελήσουμε τη νέα γενιά, ούτε αυτούς που αποτέλεσαν την παράπλευρη απώλεια της κρίσης», αναφέρει μεταξύ άλλων στην μελέτη της η Eurobank.

Στην μελέτη επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «έχουν γίνει πολλά στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, τόσο στη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην επούλωση των ανισορροπιών. Για πρώτη φορά σήμερα, στον έκτο χρόνο ύφεσης, υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης τον επόμενο χρόνο, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να ευδοκιμήσουν. Πολλοί αρνητικοί παράγοντες της προηγούμενης περιόδου ατονούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, όπως η συσταλτική δημοσιονομική πολιτική ή η έλλειψη ρευστότητας», επισημαίνεται όμως ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη και το ρίσκο να συνεχιστεί η ύφεση θα ενδυναμωθεί, αν η τρόικα επιμείνει στις περαιτέρω αυτόματες περικοπές, που το Μνημόνιο υπαγορεύει όταν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν εκπληρώνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος CEO της Eurobank ο Ν.Νανόπουλος

Eurobank: Η κυβέρνηση πρέπει να “τρέξει” τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Σε 375 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους τα καθαρά κέρδη για την Eurobank

Eurobank: Το πολυνομοσχέδιο και η δόση μειώνει τον κίνδυνο για την οικονομία

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε