Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Φοροαπαλλαγές: Ποιες κόβονται, ποιοι χάνουν

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Οι φοροαπαλλαγές κόβονται με το νέο φορολογικό που φέρνει το μνημόνιο 3 και η κυβέρνηση.

Όλα δείχνουν ότι οι περίπου 700 φοροαπαλλαγές που εξακολουθούν να ισχύουν αυτή τη στιγμή θα καταργηθούν. Επί της ουσίας θα πάψουν να ισχύουν στο σύνολό τους και θα αντικατασταθούν από άλλες παροχές προς ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και για ανθρώπους που ζουν κάτω από το ίριο της φτώχειας.

Ο υπολογισμός που έκαναν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τους δανειστές έδειξε ότι το κράτος χάνει από τις συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές περί τα 3,6 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο κατά ένα δισ. ευρώ από τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ ο οποίος έχει γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια. Έτσι θεωρείται δεδομένο ότι οι φοροαπαλλαγές κόβονται με το μαχαίρι.

Πρώτες μπαίνουν στο στόχαστρο οι απαλλαγές τρίτεκνων και πολύτεκνων και ειδικά οι απαλλαγές που έχουν να κάνουν με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.

Ταυτόχρονα κόβονται με το μαχαίρι και οι απαλλαγές και οι εξαιρέσεις στα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και τα αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές.

Σε ό,τι αφορά στις φοροαπαλλαγές για ιατρικές δαπάνες εξετάζεται να παραμείνουν, μειωμένες ωστόσο, μόνο για τις δαπάνες που πληρώνονται με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την πλέον μεγάλη δεξαμενή άντλησης φόρων για το κράτος, το ΦΠΑ, που και εδώ έρχεται τσεκούρι στην έκπτωση του φόρου κατά 30% στα νησιά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε