Κόσμος

Γάλλοι και Ιταλοί συμμαχούν αλλά φοβούνται τους Γερμανούς

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα με τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ, και με τις ''πλάτες'' του Μπαρόζο, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ώθηση της ανάπτυξης χωρίς όμως να έρθουν σε σύγκρουση με τη κυβέρνηση της Μέρκελ.

Toν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο συναντά σε λίγο ο νέος ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα ολοκληρώνοντας την πρώτη του περιοδεία σε δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών. Χθες βράδυ είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκoύ συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Ο Ρομπέι διαβεβαίωσε τον ιταλό συνομιλητή του ότι μπορεί να βασίζεται στη βοήθεια της ΕΕ.
«Η ΕΕ συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της Ιταλίας στην πορεία υλοποίησης του κοινού μας στόχου που είναι η αντιμετώπιση της οικονομική κρίσης και η δημιουργία ανάπτυξης» δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου μετά τη συνάντηση. Για να προσθέσει με έμφαση ότι σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει «χρήση των υφιστάμενων ορίων ευελιξίας, όπου όμως οι υγιείς προϋπολογισμοί θα είναι ο κύριος στόχος».
Από την πλευρά του ο ιταλός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Χέρμαν βαν Ρομπέι για τα σημαντικά σημεία του οικονομικού του προγράμματος και τα μέτρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Ίσες αποστάσεις από Μέρκελ και Ολάντ θέλει να κρατήσει ο ιταλός πρωθυπουργός

Νωρίτερα στο Παρίσι ο Ενρίκο Λέτα και ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ συμφώνησαν να αφιερώσουν τη ίδια αποφασιστικότητα για την ανάπτυξη της Ευρώπης όση και με τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας χωρίς να έρθουν σε αντίθεση με το Βερολίνο.

Οι δύο ηγέτες, που η συνάντησή τους διήρκησε περισσότερο από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, δήλωσαν ότι θα θέσουν το θέμα της ανάπτυξης στο επίκεντρο του συμβουλίου κορυφής του Ιουνίου και θα ζητήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την τραπεζική ένωση, για την οποία η Γερμανία παρά την καταρχήν συμφωνία της, φαίνεται να φρενάρει.

Ο Ενρίκο Λέτα διέψευσε ότι θέλει να δημιουργήσει με το Παρίσι ιταλογαλλικό άξονα εναντίον του Βερολίνου. Σε ότι αφορά τις τελευταίες εντάσεις με τη Γερμανία, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι Γαλλία και Γερμανία πρέπει να συνεργάζονται «ανεξαρτήτως συγκυριών, προσωπικοτήτων που βρίσκονται στη κυβέρνηση και ευαισθησιών»

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Deutsche Welle

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ μπλοκάρει το μποϊκοτάζ σε ισραηλινές επιχειρήσεις: Απειλεί πολιτείες πως θα χάσουν κονδύλια για φυσικές καταστροφές
Η απόφαση αυτή στοχεύει το κίνημα Boycott, Divestment, Sanctions- BDS, μια εκστρατεία που έχει σχεδιαστεί για να ασκήσει οικονομική πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να τερματίσει την κατοχή του στα εδάφη της Παλαιστίνης
Ντόναλντ Τραμπ
Στο έλεος πολυήμερου καύσωνα Ισπανία και Πορτογαλία: Στους 44°C η θερμοκρασία – Συναγερμός για πυρκαγιές
Η Ισπανία και η Πορτογαλία σε συναγερμό για καύσωνα, η Σκανδιναβία βιώνει ιστορική ζέστη, ενώ Πολωνία και Ιταλία πλήττονται από ισχυρές καταιγίδες και ακραία φαινόμενα
Καπνός πάνω από τους λόφους της Serra da Boneca στη Πορτογαλία