Παρασκευή, 17 Μαΐ
20oC Αθήνα

Κούρκουλας: “Η νέα μεγάλη ιδέα είναι η εξωστρέφεια της Ελλάδας”

Κούρκουλας: “Η νέα μεγάλη ιδέα είναι η εξωστρέφεια της Ελλάδας”

Σε εκδήλωση της Eurobank, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, τόνισε ότι η νέα Μεγάλη Ιδέα είναι η εξωστρέφεια της Ελλάδας».

Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε η επόμενη πρωτοβουλία επιχειρηματικής αποστολής στη Ρωσία του προγράμματος Go International, που υλοποιείται σε συνεργασία με τους ελληνικούς εξαγωγικούς φορείς υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία του προγράμματος προκύπτει από τη μεγάλη συμμετοχή των ελληνικών φορέων -«το Go International συνεπάγεται, πως ήρθε για να καλύψει υπαρκτές ανάγκες», σημείωσε χαρακτηριστικά- ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της συγκυρίας.

«Η αποκατάσταση της ανάπτυξης προϋποθέτει την αναδιάρθρωση της οικονομίας, κατά τρόπο ώστε να μεταστραφούν οι δραστηριότητες από την εσωτερική κατανάλωση στην εξαγωγική δραστηριότητα», επισήμανε ο κ. Κούρκουλας. «Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας εξάλλου», συμπλήρωσε, «απέδωσε τη βελτίωση των εξαγωγών, οι οποίες το 2012 αυξήθηκαν κατά 14,3% του ΑΕΠ».

Αναφερόμενος στις συνθήκες της κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ότι η χώρα «βρέθηκε αντιμέτωπη με μια θανάσιμη απειλή». Ανατρέχοντας δε στο ιστορικό εκδήλωσης της κρίσης, παρατήρησε ότι «το φθηνό χρήμα που εισέρρευσε στη χώρα μας μετά από την ένταξή μας στην ΕΕ, δεν βελτίωσε το ισοζύγιο ή την ανταγωνιστικότητα», ενώ η ίδια η κρίση «αποτέλεσε μιαν ευκαιρία για την αναθεώρηση των συνθηκών που μας οδήγησαν σ΄αυτή, διατηρώντας ταυτόχρονα το διαφοροποιημένο κοινωνικό μοντέλο της ΕΕ που αποτελεί το ιδιαίτερό της γνώρισμα».

Επισημαίνοντας, τέλος, ότι «αποτελεί πατριωτικό μας καθήκον η ανάκαμψη της οικονομίας και η βελτίωση της εξωστρεφούς δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων», ο κ. Κούρκουλας -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- σημείωσε, πως στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ (α΄εξάμηνο 2014) θα καταβληθεί προσπάθεια –στη συνέχεια της ευρωπαϊκής διαβούλευσης– ώστε να βελτιωθεί το καθεστώς θεωρήσεων για τους Ρώσους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξανόμενο ενδιαφέρον των μεγάλων ξένων θεσμικών για τοποθετήσεις στην Ελλάδα

Eurobank: Η αναβάθμιση από τη Fitch βελτιώνει το κλίμα αξιοπιστίας

Έτοιμες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Εθνική Τράπεζα – Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς! – Όλη η διαδικασία

Eurobank: Το πολυνομοσχέδιο και η δόση μειώνει τον κίνδυνο για την οικονομία

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε