Οικονομία

Ναι σε ”κούρεμα” εως και 80% – Όχι σε έξοδο από το ευρώ

Αυτή τη συνταγή προτείνει για την Ελλάδα ο επικεφαλής των οικονομικών αναλύσεων του ομίλου Citigroup Βίλεμ Μπούιτερ, που προφητεύει πως για τουλάχιστον 10 χρόνια θα ζούμε υπό την κηδεμονία της τρόικας.
 

Σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ο Άγγλος οικονομολόγος εκτιμά πως το αργότερο μέχρι το Μάρτιο θα πρέπει να έχει αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος και μετά το Ιρλανδικό και το Πορτογαλικό ώστε το ντόμινο να μην φτάσει σε Ισπανία και Ιταλία.

”Η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις ακόμα και πριν το πρώτο πρόγραμμα διεθνούς βοήθειας τον Μάιο του 2010. Η μόνη βιώσιμη λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους κατά 65-80% υπό τον όρο ότι θα ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκειας των ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να πάψουν να αρνούνται αυτή την πραγματικότητα και να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση το αργότερο μέχρι τον προσεχή Μάρτιο” λέει ο Βίλεμ Μπούιτερ.

Ο ίδιος πιστεύει πως τυχόν αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ πρώτα θα κατέστρεφε τη χώρα και μετά την ευρωζώνη:”αυτό θα συνιστούσε καταστροφή τόσο για τη χώρα όσο και για το σύνολο της ευρωζώνης.Το πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας που θα δημιουργούσε μια υποτίμηση της νέας δραχμής κατά 50% δεν θα διαρκούσε πολύ ενώ θα είχε προηγηθεί η διάλυση του τραπεζικού συστήματος πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξόδου.Μετά οι αγορές θα αναζητούσαν αμέσως τον επόμενο προς αποχώρηση.Αυτό που αφήνει να εννοηθεί για παράδειγμα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας θα ήταν ένα τραγικό λάθος”.

Ο Βίλεμ Μπούιτερ τονίζει πως οι Έλληνες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν άλλες θυσίες και πως θα χρειαστεί ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μία δεκαετία για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και για να γλιτώσει από τα νύχια της τρόικας.

Διαβάστε επίσης :

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Σαφάρι της εφορίας σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και παραλίες – «Όπλα» οι νέες τεχνολογίες και οι αυστηρές ποινές για παραβάτες
Το ελεγκτικό πλέγμα καλύπτει χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις, από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι ταβέρνες, beach bars και παραχωρήσεις παραλιών
Παραλία με ξαπλώστρες
Πρόστιμα για 8,3 χιλιάδες εικονικά τιμολόγια αξίας 138 εκατ. ευρώ από την ΑΑΔΕ στο α’ 5μηνο του 2025
Ο ειδικός αλγόριθμος της ΑΑΔΕ, που καταγράφει τις κινήσεις των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τα στοιχεία από το myDATA και την ποιοτική ανάλυση από τους ελεγκτές, οδήγησε στον εντοπισμό σημαντικών υποθέσεων εικονικών τιμολογίων
Close up of young female electronic bank client using calculator in paperwork with accounts bills before providing payment online by laptop. Woman hands at work table with papers accounting sum to pay